Muzeul de pânze și povești

Muzeul de pânze și povești


Mândra – satul cu pânze, ceapă și povești


Pe drumul național nr. 1, între Brașov și Sibiu, la numai 7 km de Făgăraș, îți atrage atenția un panou mare, pe care scrie: bine ați venit în Mândra – satul cu pânze, ceapă și povești. Urmează un alt indicator, care îți arată drumul spre Muzeul de Pânze şi Poveşti, care te atrage într-o aventură fascinantă în lumea rurală din Țara Făgărașului. Te iau în primire câteva instalații stradale sub formă de omuleți de lemn, care sunt și coșuri de gunoi, inscripționați cu mesaje legate de curățenia în comunitate dar și indicatoare către “Muzeu” ( Eco Mândri Gospodari sunt creați de copiii din sat, la atelierele de vară care au loc aici de 6 ani încoace, neîntrerupt).

Mândra este o comunitate modernizată în perioada comunistă și postcomunistă. Un pârâu străbate satul de la un capât la altul. Pe partea stângă, cum mergi spre munte, la numărul 239, ultimul “omuleț” te anunță că ai ajuns în lumea poveștilor!

Muzeul de Pânze și Povești găzduiește o serie de povești  inedite, cu specific local. Dincolo de faptul că pune în valoare zestrea locului, prin intermediul colecției particulare a surorilor Zară – inițiatoarele și coordonatoarele acestui proiect inovativ, aici e găzduită și “Suveica Mamei Ruța în jurul lumii”, bunica Ioanei  și Alinei. Cea mai celebră suveică de război de țesut din lume, are în portofoliu aproape 1 milion de km pe întreg Mapamondul. Duce și aduce povești, promovează într-un proiect internațional de călatorie duios și inedit, satul cu valorile lui culturale și umane. La Muzeu există o expoziție dedicată suveicii, multe surate de-ale ei care țes la războiul din camera de la stradă și o sumedenie de povestioare de-ale locului sau adunate de prin lume!

Mama Ruța și muzeul de pânze și povești


Muzeul se găsește în casa Mamei Ruța, prima casă din Mândra  “cu ciment la temelie, făcută cu bani din America”. La începutul lui 1900, oamenii din zonă plecau la muncă peste ocean, să facă bani cu care să-și construiască o casă. Mergeau 6 luni cu vaporul dus, stăteau acolo un an, mai făceau 6 luni întors, și la final reveneau acasă cu “mia” de dolari). Mii de oameni au plecat din Țara Făgărașului în America. A fost un adevărat fenomen… Se spune chiar că pe vasul Carpathia, care a salvat supraviețuitorii de pe Titanic, se aflau și mândreni, în drumul lor spre tărâmul făgăduinței.  Muzeul de Pânze și Povești are o expoziție specială dedicată “Americii”!

Muzeul de Pânze și Povești găzduiește an de an, ateliere de vară interactive în care copii și adulți pot învăța să creeze zestre contemporană românească și suveniruri inspirate de tradiția și elementele specifice locului. Tot aici funcționează atelierul șezătoare și magazinul de prezentare Mândra Chic, celebru în România pentru piesele vestimentare de inspirație tradițională, create pe tipar modern (tricouri cu pânze și vorbe brodate, perne de podoabă, șorturi de bucătărie, traiste urbane și alte elemente surprinzătoare).

Dacă sunteți prin zonă, nu ezitați să vă opriți la Mândra. Chiar dacă nu e tocmai perioada în care puteți admira straturile cu ceapă roșie și dulce din grădina muzeului, veți găsi cu siguranță o poveste interesantă, o carte poștală de colecție și un suvenir autentic de luat acasă, amintire a unei comunități care își duce poveștile mai departe cu rost cu rânduială, cu folos și sustenabil!

Mulțumim pentru informații și imagini doamnei Alina Zara.


Caută cazare în categoriile:
Cazare Transilvania, Cazare Fagaraş

Caută idei de călătorie în categoriile:
Natura, Obiective turistice, Tradiții și obiceiuri, Personalități, Evenimente, Trasee turistice


Salina-din-Deal-loc-de-contemplare-Idei-de-calatorie-Brad-DescoperimRomania.ro2_-scaled Muzeul de pânze și povești

Salina din Deal – loc de contemplare

Salina din Deal – loc de contemplare Salina din Deal este o salină artificială situată într-o zonă pitorească din inima ardealului mai exact în Brad, județul Hunedoara. Pe lângă faptul că salina ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar, care este foarte important în această perioadă, locația în care se află le oferă clienților atât o stare […]

0 comments
bRANCUS-11 Muzeul de pânze și povești

Cele trei „piese de aur” ale lui Brâncuși

Imagini: Mădălina Ionela JUJAN Masa tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana infintului – minunui ale societății românești Ca să fii bogat, se spune că ai nevoie de aur, dar de fapt, pentru a fi bogat trebuie doar să ai inspirație. Contantin Brâncuși a reprezentat un astfel de om plin de „aur”, adică inspirație. El a fost un […]

1 comment
VINVEST2019 Muzeul de pânze și povești

Trei Capitale Europene ale Culturii se reunesc în cadrul VINVEST 2019

Timișoara, în curând Capitală Europeană a Culturii, va găzdui în acest an o ediție specială a Salonului Internațional de Vinuri VINVEST. Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, VINVEST 2019 aduce laolaltă – pentru prima dată în țara noastră – vinuri provenind din trei orașe desemnate Capitale Europene ale Culturii în 2021: Timișoara (România), Elefsina (Grecia), […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *