Muzeul de pânze și povești

Muzeul de pânze și povești


Mândra – satul cu pânze, ceapă și povești


Pe drumul național nr. 1, între Brașov și Sibiu, la numai 7 km de Făgăraș, îți atrage atenția un panou mare, pe care scrie: bine ați venit în Mândra – satul cu pânze, ceapă și povești. Urmează un alt indicator, care îți arată drumul spre Muzeul de Pânze şi Poveşti, care te atrage într-o aventură fascinantă în lumea rurală din Țara Făgărașului. Te iau în primire câteva instalații stradale sub formă de omuleți de lemn, care sunt și coșuri de gunoi, inscripționați cu mesaje legate de curățenia în comunitate dar și indicatoare către “Muzeu” ( Eco Mândri Gospodari sunt creați de copiii din sat, la atelierele de vară care au loc aici de 6 ani încoace, neîntrerupt).

Mândra este o comunitate modernizată în perioada comunistă și postcomunistă. Un pârâu străbate satul de la un capât la altul. Pe partea stângă, cum mergi spre munte, la numărul 239, ultimul “omuleț” te anunță că ai ajuns în lumea poveștilor!

Muzeul de Pânze și Povești găzduiește o serie de povești  inedite, cu specific local. Dincolo de faptul că pune în valoare zestrea locului, prin intermediul colecției particulare a surorilor Zară – inițiatoarele și coordonatoarele acestui proiect inovativ, aici e găzduită și “Suveica Mamei Ruța în jurul lumii”, bunica Ioanei  și Alinei. Cea mai celebră suveică de război de țesut din lume, are în portofoliu aproape 1 milion de km pe întreg Mapamondul. Duce și aduce povești, promovează într-un proiect internațional de călatorie duios și inedit, satul cu valorile lui culturale și umane. La Muzeu există o expoziție dedicată suveicii, multe surate de-ale ei care țes la războiul din camera de la stradă și o sumedenie de povestioare de-ale locului sau adunate de prin lume!

Mama Ruța și muzeul de pânze și povești


Muzeul se găsește în casa Mamei Ruța, prima casă din Mândra  “cu ciment la temelie, făcută cu bani din America”. La începutul lui 1900, oamenii din zonă plecau la muncă peste ocean, să facă bani cu care să-și construiască o casă. Mergeau 6 luni cu vaporul dus, stăteau acolo un an, mai făceau 6 luni întors, și la final reveneau acasă cu “mia” de dolari). Mii de oameni au plecat din Țara Făgărașului în America. A fost un adevărat fenomen… Se spune chiar că pe vasul Carpathia, care a salvat supraviețuitorii de pe Titanic, se aflau și mândreni, în drumul lor spre tărâmul făgăduinței.  Muzeul de Pânze și Povești are o expoziție specială dedicată “Americii”!

Muzeul de Pânze și Povești găzduiește an de an, ateliere de vară interactive în care copii și adulți pot învăța să creeze zestre contemporană românească și suveniruri inspirate de tradiția și elementele specifice locului. Tot aici funcționează atelierul șezătoare și magazinul de prezentare Mândra Chic, celebru în România pentru piesele vestimentare de inspirație tradițională, create pe tipar modern (tricouri cu pânze și vorbe brodate, perne de podoabă, șorturi de bucătărie, traiste urbane și alte elemente surprinzătoare).

Dacă sunteți prin zonă, nu ezitați să vă opriți la Mândra. Chiar dacă nu e tocmai perioada în care puteți admira straturile cu ceapă roșie și dulce din grădina muzeului, veți găsi cu siguranță o poveste interesantă, o carte poștală de colecție și un suvenir autentic de luat acasă, amintire a unei comunități care își duce poveștile mai departe cu rost cu rânduială, cu folos și sustenabil!

Mulțumim pentru informații și imagini doamnei Alina Zara.


Caută cazare în categoriile:
Cazare Transilvania, Cazare Fagaraş

Caută idei de călătorie în categoriile:
Natura, Obiective turistice, Tradiții și obiceiuri, Personalități, Evenimente, Trasee turistice


Cetatea Râșnov – Falnic supraveghtor al Râșnovului

Cetatea Râșnov – Falnic supraveghtor al Râșnovului   Semeață și impunătoare, loc de cugetare cu istoria și cu siguranță, dovada a umanității, Cetatea Râșnov este cu siguranță unu loc ep cre trebuie să îl vizitezi. La doar 20 de km de brașov, un loc de poveste își deschide porțile, Râșnovul, oraș micuț, de munte care […]

0 comments
Ediţia de primăvară a Târgului de Turism al României - 16-19 februarie 2017

23.000 de vizitatori și-au planificat vacanțele la Târgul de Turism al României!

23.000 de vizitatori au trecut pragul ediției de primăvară a Târgului de Turism al României găzduit de Romexpo între 16 și 19 februarie, în creștere cu 5% față de ediția precedentă! Târgul de Turism al României este cel mai mare eveniment autohton dedicat industriei iar bilanțul ediției de primăvară arată încă o dată oportunitatea organizării […]

0 comments
Cheile Turzii

Cheile Turzii

Cheile Turzii – locul unde muntele se împletește cu apa Foto: Claudiu Vatau Cheile Turzii coordonate GPS: Lat: 46º33’49″N, Lon: 23º40’26″E Cheile Turzii se află în județul Cluj, în apropierea orașului Turda și au fost săpate de pârâul Hășdate în Munții Trascăului. Accesul principal spre Cheile Turzii se face cu mașina prin localitatea Cheia situată în aval. Se […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *