Palatul Culturii din Iaşi

Palatul Culturii din Iaşi – grăiește istoria românilor

Palatul Culturii din Iaşi, istoria Moldovei într-o clădire


Palatul Culturii din Iaşi coordonate GPS: Lat. 47.1572648, Long. 27.585863

Palatul Culturii din Iaşi este una din emblemele orașului așezat în regiunea istorică Moldova.  Oraș care astăzi este principalul centru urban din nord-vestul României. Se știe deja că Iași a fost capitala Moldovei din a doua jumătate a secolului XVI până la unirea lui Alexandru I. Cuza în 1859. A fost una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite timp de trei ani, dar și capitala Regatului României în 1916 – 1918.

Construcția Palatului Culturii din Iași a început în 1906. Din cauza Primului Război Mondial lucrările au fost întrerupte, fiind finalizat în luna octombrie a anului 1925. Inaugurarea a fost făcută de Regele Ferdinand al României în 1926, la două decenii după începerea lucrărilor. Însă povestea locului începe odată cu atestarea documentară a Curții Domnești în anul 1434. Primul palat impunător, în stil neoclasic, a fost construit de prințul Alexandru Moruzi. Acesta fiind afectat de incendii este restabilit de prințul Mihail Sturdza. Tot o serie de incendii conduc, la începutul secolului XX, refacerea palatului din temelii.

Stilul arhitectural – ultimile expresii ale romantismului

Stilul arhitectural actual al Palatului Culturii este neogotic. În holul central aflându-se mai multe reprezentări ale elementelor gotice, precum acvila bicefală, grifonul, leul sau dragonul. Edificiul reprezintă una din ultimile expresii ale romantismului în arhitectură. Atrage atenția ceasul cu trei cadrane, din turnul clădirii. Cadranele decorate cu vitralii reprezentând cele 12 zodii sunt iluminate electric pe timpul nopții. Momentele istorice de la 1859 – ”Unirea Mică”, cât și cel de la 1918 – ”Unirea Mare” sunt reamintite oră de oră prin sunetul Horei Unirii reprodus de cele 8 clopote din turn.

În fața Palatului Culturii se află statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare. La dezvelirea acesteia poetul Mihai Eminescu a scris poezia ”Doina”. Regele Carol I a dăruit cele două turnuri care străjuiesc statuia. Turnurile sunt trofee din Războiul de Independență cucerite de unul din regimentele din Iași.

Până în 1955, Palatul Culturii din Iași a avut funcție de Palat Administrativ și de Justiție, urmând ca apoi să preia denumirea actuală de Complexul Muzeal Moldova. Astfel, vom regăsi la parter Muzeul de Istorie al Moldovei (aripa vestică) și Muzeul Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiu” (aripa estică). La etaj galeriile Muzeului de Artă, dar și Muzeul Etnografic al Moldovei.

Ultimile lucrări de renovare s-au încheiat la 25 aprilie 2016. Palatul Culturii din Iași deschizându-și  ușile publicului larg după 8 ani de așteptare.

Vă recomandăm să vizitați acest edificiu impresionant și vechi de aproape 100 de ani, Palatul Culturii din Iaşi.

Foto: Denisa Laura Lazăr


Caută cazare în categoria: Cazare Moldova, Cazare Iași

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *