Toplița - o oază de liniște - Ținutul Secuiesc - DescoperimRomania.ro

Toplița – o oază de liniște

Toplița – o oază de liniște


Toplita-o-oaza-de-liniste-Tinutul-Secuiesc-DescoperimRomania.ro-3-201x300 Toplița - o oază de linișteToplița este un municipiu din județul Harghita ( în maghiară Maroshévíz). Acest municipiu este alcătuit din mai multe localități care în timp s-au unit: Călimănel, Luncani, Măgheruș, Moglănești, Secu, Toplița (reședința), Vale, Vâgani și Zencani. Acest oraș este traversat de râul Mureș.

Prima documentație găsită despre municipiul Toplița datează din anul 1567. 

Toplița este situat la distanță de aproximativ 102 km de Târgu Mureș și aproximativ 27 km de Borsec (oraș renumit pentru izvoarele de apă minerală).

Obiective turistice:

  • Belvedere Vârful Tarnița;
  • Castelul Urmánczy;
  • Stațiunea Bánffy;
  • Pârtia Toplița;
  • Bob – Alpine Coaster Toplita;
  • Mănăstirea Toplița.

Privim de sus

Belvedere Vârful Tarnița este unul dintre obiectivele ce merită 100% vizitate. Pentru a ajunge acolo, de la drumul principal se parcurg aproximativ 5 km. Din cei 5 km, aproximativ 3 km traversează un drum forestier înconjurat de pădure, recomandat fiind a se urca la belvedere cu ajutorul unei mașini de teren, atv sau chiar și mașini echipate cu lanțuri.

Adesea oamenii ce urca la belvedere intalnesc diferite animale de pădure pe drum, cum ar fi caprioare, păsări, chiar și ursi, se pot observa și locuri camuflate de unde vanatorii pot vana. În luna aprilie a anului acesta am avut și eu plăcerea de a ajunge la belvedere de unde se vedea panorama întregului oras.

Istorie scrisă în piatră

Toplita-o-oaza-de-liniste-Tinutul-Secuiesc-DescoperimRomania.ro-2 Toplița - o oază de linișteCastelul Urmánczy a fost construit pe malul Mureșului între anii 1903-1906 într-un stil Art Nouveau. În anul 1963 castelul s-a transformat în spital,  în anul 1972 castelul a suferit anumite modificări arhitecturale. În anul 1982 a prins contur spitalul orășenesc care a acoperit fațada castelului, urmând să își înceteze activitatea. În anul 1998, clădirea este preluată de Muzeul Județean Harghita, în anul 2009 este retrocedat moștenitorilor, fiind inchiriat de statul român până în anul 2013 cand s-au început renovarile. 

În prezent castelul se poate vizita doar pe baza unei programari.

Stațiunea Bánffy  este renumită pentru centrul Spa care se află acolo, fiind dotat cu piscină interioară, piscină exterioară, saună, jacuzzi, sală de fitness, plajă și bazine cu apa termala. 

Pârtia Toplița si Bob – Alpine Coaster Toplita sunt una în apropierea celeilalte.Toplita-o-oaza-de-liniste-Tinutul-Secuiesc-DescoperimRomania.ro-1-300x200 Toplița - o oază de liniște

Pârtia Toplița beneficiază de doua instalații de teleschi și o banda rulanta, se afla la poalele munților Gurghiu, iar în timpul schiatului se pot observa muntii Calimani si orașul Toplița.

Bob – Alpine Coaster Toplița este cea mai lungă și modernă pistă de bob din România.

Mănăstirea Toplița este o manastire de calugari ce poarta hramul Sfântului Prooroc Ilie, fiind o manastire ortodoxa ce datează din anul 1910. Aceasta a fost construită de către Patriarhul Miron Cristea, iar în anul 1995 a luat naștere și muzeul mănăstirii. 


Caută cazare în categoria: Cazare Tinutul SecuiescCazare SovataCazare BalvanyosCazare Băile TușnadCazare BorsecCazare SighișoaraCazare PraidCazare Harghita-BăiCazare TulgheșCazare GheorgheniCazare CoruncaCazare Izvoare
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: NaturaObiective turistice

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *