Oradea – O portiță către trecut


oradea

Oradea din Evul Mediu și până în prezent


În 1113, Oradea este menționată în izvoarele istorice pentru prima dată sub latinescul „Varadium” (diploma Benedictum din Zobor). Pe parcursul secolelor, cetatatea a devenit un „refugiu” pentru diferite etnii, fiind considerată un mozaic etnic. După invazia mongolă de la 1241, Oradea are parte de o dezvoltare remarcabilă ca oraș și ca sediu episcopal catolic. În timpul regelui Robert Carol de Anjou și a fiului său Ludovic I al Ungariei, au fost ridicate altare și capele în stil renascentist. La scurt timp, orașul a devenit cunoscut drept important centru al culturii renascentiste.

Pe parcursul Evului Mediu și până la Primul Război Mondial, Oradea a evoluat constant pe toate planurile, arta și cultura luând amploare. În perioada interbelică, orașul a avut parte de o transformare uluitoare, devenind un centru industrial, comercial și cultural de mare importanță. În schimb, efectele negative ale perioadei comuniste s-au resimțit și aici atât la nivel social, cât și la nivel economic. Totuși, începând cu perioada post-decembristă și până în prezent, orașul se bucură de un prestigiu major la nivel național dobândit în urma înființării Universității din Oradea (1990).

În prezent, municipiul județului Bihor este Capitala Verde a României, iar pe zi ce trece, proiectele de dezvoltare a orașului iau amploare.

Turism – cetate, palate și biserici

Cetatea Oradea


oradea-cetatea-oradeaFiind considerată un monument arhitectonic remarcabil în România, Cetatea Oradea a fost zidită în secolul al XI-lea. Ințial, aceasta a fost o mănăstire fortificată, ca ulterior, în interiorul său să fie întemeiată Episcopia Romano-Catolică din Oradea. La început de secol XVI, este ridicată o nouă cetate medievală în stil heptagonal de dimensiuni impresionante. În perioada Interbelică, aceasta a devenit o școală militară. Iar în cea Postbelică, a servit drept lagăr de tranzit și obiectiv militar.

În prezent, Cetatea Oradea a renăscut. Fortăreața este deschisă turiștilor. Pentru orădeni sunt o mare bucurie atât Târgul de Crăciun cât și Toamna Orădeană, ambele evenimente desfășurându-se la Cetate. De asemenea, aceasta este renumită și pentru petrecerile de Anul Nou, unde localnicii din zonă se adună la focul de artificii, dar și pentru Festivalul Serbărilor Cetății. Acesta are rolul de aminti istoria Oradiei, fiind o manifestare cultural-artistică.

Palatul Vulturul Negru


oradea-vulturul-negruLa început de secol XIII, a fost ridicat un han numit Arborele Verde ce găzduia manifestări culturale și istorice. Ulterior, a fost construit în stilul secesiunii vieneze (1907-1908) Palatul Vulturul Negru, un monument arhitectonic care astăzi ridică potențialul turistic al Oradiei. Clădirea este cea mai importantă și cea mai cunoscută în stilul său din Transilvania. Astăzi, Palatul Vulturul Negru cuprinde cafenele, pub-uri, restaurante, diferite birouri ale diferitor firme, cluburi, cazino-uri etc.

Biserica cu Lună


oradea-biserica-cu-lunaPentru cei pasionați de arhitectura în stilul barocului târziu, Biserica cu Lună este lăcașul perfect de vizitat, construcția acesteia îmbinând elemente neoclasiciste cu elemente bizantine. Ridicată în 1784-1790, clădirea dispune de un mecanism unic în Europa. Pe turla bisericii se află o sfera cu diametrul de 1m, vopsită jumătate în negru și jumătate în auriu. Astfel, mișcarea sferei după rotația Lunii în jurul Pământului indică toate fazele acesteia, făcându-le complete la fiecare 28 de zile.Executat în mod ingenios (1793), funcționamentul mecanismului conferă bisericii o mare valoare culturală și o importanță majoră în circuitul turistic al Oradiei.

De asemenea, picturile vechi pe lemn, muzeul memorial al episcopului Roman Ciorogariu și rămășițele acestuia, copia figurii Rascoalei de la 1784 – Horea, vitraliile și ușa bisericii reprezintă relevante atracții turistice.

Palatul Episcopiei Romano-Catolice


oradea-palatul-episcopiei-romano-catoliceCunoscut de unii sub denumirea de Palatul Baroc din Oradea, acesta este unul din cele mai importante clădiri zidite în stilul baroc din România. Împreuna cu Bazilica Sfânta Maria și Șirul Canonicilor, palatul formează unul din cele mai reprezentative complexe baroce din Europa. A fost ridicat în 1762, iar în interior se găsesc numeroase picturi autentice și elemente renascentiste. Timp de 35 de ani (1971-2006), cu 100 de camere și 365 de ferestre – una pentru fiecare zi a anului, a găzduit Teatrul Crișurilor. În prezent, acesta este închis publicului, însă palatul îi așteaptă pe turiști.

Băile Felix


Stațiunea se află la cca. 6 km de muncipiu, iar documentele susțin că izvoarele termale au fost exploatate abia la început de secol XVIII. Deși există diferite ipoteze cu privire la data descoperirii acestor izvoare, singurul lucru pe care istoricii îl pot confirma este apariția clădirilor între anii 1711-1720, perioadă în care au fost organizate primele așezăminte pentru tratamente.

În prezent, Băile Felix este cea mai mare stațiune ce funcționează permanent din România. Turiștii nu doar că se pot relaxa și trata cu ajutorul apelor termale, dar pot și vizita lacurile cu nuferi, cu broaște țestoase și cu pești exotici.

Băile 1 Mai


În împrejurimi se pot vizita și Băile 1 Mai – cel mai vechi ștrand din țară cu apă termală (cca. 107 ani). Rezervația Naturală „Pârâul Peța” din apropierea Băilor 1 Mai adopstește trei specii naturale protejate. Una din acestea este Nymphaea Lotus Thermalis, o varietate unică în Europa, relicvă a erei terțiare. Cea dea doua este peștele „Roșioara lui Racoviță”, specie endemică, denumită după naturalistul român Emil Racoviță. Iar cea dea treia specie protejată este melcul Melanopsis Parreyssi, supraviețuitor al erei glaciare.

Un alt punct trustic din apropiere este Avenul de la Betfia sau Avenul “Hudra Bradii” de pe Dealul Șoimuș. Craterul Beftia, cum îl numesc localnicii, are o adâncime de 86m, iar puțul său are o cădere aproape verticală de 54m.

De asemenea, cei pasionați de istorie și arhitectură găsesc în zona acestor două stațiuni biserici și lăcașe de cult ridicate încă din secolul al XV-lea și până la începutul secolului al XX-lea. Unele construite în stil baroc, altele în stil gotic ori romanic, fiecare dintre ele dispun de autenticitate și stârnesc fascinație turiștilor.

Atracțiile turistice în Capitala Verde a României și în apropiere sunt nenumărate. Așadar, iubitorii de artă și de istorie, dar nu numai, sunt invitați și așteptați cu mare drag în frumoasa Oradea.

Surse foto: oradeainimagini.ro, oradea.travel, carporadea.ro


Caută cazare în categoriile:
Cazare Crișana, Cazare Băile Felix, Cazare Vile

Caută idei de călătorie în categoriile:
Natura, Obiective turistice, Tradiții și obiceiuri, Personalități, Evenimente, Trasee turistice


Cheile Turzii

Cheile Turzii

Cheile Turzii – locul unde muntele se împletește cu apa Foto: Claudiu Vatau Cheile Turzii coordonate GPS: Lat: 46º33’49″N, Lon: 23º40’26″E Cheile Turzii […]

0 comments
Mănăstirea Mraconia - lăcașul de sub ape

Mănăstirea Mraconia – lăcașul de sub ape

Mănăstirea Mraconia – rugăciune pe malul Dunării Mănăstirea Mraconia este un lăcaș de cult, aflat pe malul Dunării, impresionant prin […]

2 comments
Lacul Ochiu Bei

Lacul Ochiu Bei – locul care oglindește sufletul pământului

Lacul Ochiu Bei – ochiul pământului Lacul Ochiu Bei coordonate GPS: N 44 56.165 E 21 47.426 Lacul Ochiu Bei se […]

1 comment
Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Un comentariu

Kovacs Anamaria
decembrie 5, 2016
Oradea, frumos oras, frumoasa prezentare! Cu adevarat ,,o portita catre trecut''! Multumim, Cristina!
Răspunde

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus