Trovanţi

Trovanţi – misterul pietrelor vii

Cu aproximativ şase milioane de ani, înaintea naşterii marelui sculptor Constantin Brâncuş, nu departe de locul lui natal, natura îşi crea propria galerie de artă. O artă de nedescris, şi totuşi nemaiîntâlnită până în zilele noastre.

Trovanţi – localizarea misterioaselor pietre

Pe drumul care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, în comuna vâlceană Costeşti, se deschide o altă lume. O lume a pietrelor vii, care cresc pe zi ce trece şi care au stârnit o paletă diversificată de poveşti în privinţa acestora.

În jurul “dorobanţilor”, aşa cum le mai numesc localnicii, se ţese cu fir de adevăr un veşnic folclor.
Unii spun ca Trovanţi ar avea origini supranaturale, alţii că ar fi mărturii lăsate de anumite civilizaţii extraterestre. Alţii susţin cu tărie ca după o ploaie îndelungată, din nisipul umed răsar mici Trovanţi, iar cei de dimensiuni mari îşi modifică mărimea.

Oamenii de ştiinţă, nu au reuşit nici până în ziua de astăzi să afle în totalitate misterul Trovanţilor, decât să emită anumite ipoteze. Una dintre cunoscutele ipoteze ale savanţilor este că Trovanţi sunt de fapt gresii care au o structură mult mai dură decât cea a stratului în care aceştia se dezvoltă.
Odată ce păşim pe plaiurile mirifice ale patriei, descoperim că rădăcinile Trovanţilor sunt tot mai lungi. Astfel de pietre se por regăsi şi pe Dealul Feleacului (judeţul Cluj), pe teritoriul satului Cosolt (Sibiu), în Munţii Buzăului, dar şi în Hasdat (Hunedoara).

O vechie istorie mărturiseşte că, în trecut aceste pietre erau folosite pentru construirea caselor. Astăzi, însă, legislația protejează aceste bogăţii naturale.
Trovanții își așteaptă vizitatorii să-i încânte și să-i uimească!


Caută cazare în categoria: Cazare Oltenia, Cazare Horezu, Cazare Mălaia, Cazare Băile Olănești

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Excursie-cu-barca-in-Clisura-Dunarii-1 Trovanţi - misterul pietrelor vii

Cazanele Mari și Cazanele Mici

Cazanele Mari și Cazanele Mici alcătuiesc unul dintre cele mai frumoase trasee turistice naturale din zona Dunării. Rezervația naturală este cuprinsă între Masivul Ciucaru Mare și Ciucaru Mic, între localitățile Eșelnița și Dubova. Îmbină într-o armonie perfectă culorile apei cu ale stâncilor și ale vegetației. Cazanele Mari și Cazanele Mici, numite și Cazanele Dunării, au […]

0 comments
Târgul-de-Turism-Vacanța-și-a-deschis-porțile-azi-la-Timișoara-1 Trovanţi - misterul pietrelor vii

Târgul de Turism Vacanța și-a deschis porțile azi la Timișoara

A început a V-a ediție a Târgului de Turism Vacanța din Timișoara. Evenimentul are loc la Centrul Regional de Afaceri, începând azi 2 martie până duminică 4 martie, între orele 10:00-19:00. Intrarea este gratuită. Peste 20 de agenții de turism și expozanți au pregătit oferte pentru vacanțele anului 2018. Reduceri și de peste 30% în această […]

1 comment
Straja-2 Trovanţi - misterul pietrelor vii

Stațiunea Straja – perla Văii Jiului

Stațiunea Straja – stațiune montană Stațiunea Straja este una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din România, cu pârtii de schi moderne și peisaje pitorești ale Munților Vâlcan. Straja este situată pe teritoriul administrativ al municipiului Lupeni, județul Hunedoara, la o altitudine de 1380 de metri, cu o altitudine maximă în vârful Straja de 1445 […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *