Huțulii

Huțulii din Bucovina – urmașii dacilor liberi

Huțulii din Bucovina – tradiții și obiceiuri


Huțulii sau Huțanii sunt un mic grup etnic, înrădăcinat pe meleagurile românești, cu sute de ani în urmă. Cu tradiții deosebite, aceștia locuiesc în satele din Bucovina, dar și în Transcarpatia, Pocuția și în unele sate din Maramureș. Se spune că se trag din dacii liberi și trăiesc înfrățiți cu codrul.

Istoricii consideră că acest mic popor are rădăcini dacice, dar și cumanice sau mongole. Putem considera însă, că huțulii sunt o etnie originară, din Carpații Orientali, cu tradiții și obiceiuri specifice, păstrate din generație în generație.

Poetul Mihai Eminescu îi considera ”daci slavizați”. Astăzi, huțulii trăiesc în satele din frumoasa Bucovină, pe teritoriul județului Suceava în: Brodina, Breaza, Cârlibaba, Moldova-Sulița, Moldovița, Izvoarele Sucevei, Vatra Moldoviței și Ulma.

Huțulii sunt oameni liniștiți și misterioși, cărora le place să trăiască aproape de pădurile înverzite ale Carpaților, fiind la fel de prudenți și suspicioși ca animale sălbatice.

Huțulii trăiesc în sate frumos gospodărite, pe dealurile și colinele din zona Obcinei Feredeu, Obcina Mare și Pasul Ciumârna și se ocupă cu agricultura, strânsul fânului, dar și cu frumosul meșteșug al încondeierii ouălor și decorarea lemnului prin incrustații.

De fapt, huțulii sunt cei care au dus mai departe acest obicei frumos al încondeierii. Huțulii sunt buni crescători de animale, vânători neîntrecuții și ciobani iscusiți, ce țin turme mari de oi.

Portul popular specific huțulilor

Portul popular este tipic montan, bazat pe ornamentație cromatică cu tonuri de roșu, galben și portocaliu. Portul popular este format din ciupeag, poale și cătrințe, dar și din vestitul suman tipic bucovinesc, de la munte.

Huțulii sunt păstrători de tradiții și obiceiuri, iar muzica tipică are elemente comune cu cea maghiară. Cel mai vestit dans este huțulca, un dans alert și vesel. Este un joc tradițional, vechi de secole întregi, păstrat în satele de huțuli din Bucovina, cu ritm binar și mișcări moderate, care se poate juca atât horă, cât și în pereche.

Cele mai frumoase obiceiuri ale huțulilor sunt legate de viața pastorală și de nedeile organizate în satele și cătunele huțulilor. În prima duminică din iulie se organizează Festivalul Huțulilor, la Herghelia Lucina din Moldova – Sulița. Festivalul este renumit pentru joc și muzica tradițională, dar și pentru frumoasa rasă huțulă de cai crescuți în herghelie.

De veți poposi în satele de huțuli din frumoasa Bucovină, veți găsi liniștea și simplitatea satului românesc. Veți descoperi o comunitate primitoare, de români puri, cu frumoase obiceiuri, muzică tradițională și jocuri huțulce. Toate acestea vă vor încânta sufletul și veți descoperi o mică parte din frumoasa Românie!

Foto: Angelica Flutur



Manastirea-Barsana-–-Linistea-Raiului Huțulii din Bucovina – urmașii dacilor liberi

Mănăstirea Bârsana – colț de rai

Mănăstirea Bârsana din Maramureș Mănăstirea Bârsana din Maramureș este un mic colț de rai pe pământ. Când poposești la Bârsana simți liniștea sufletului și binecuvântarea acestui loc. Mănăstirea Bârsana este situată la 22 de km distanță de principalul oraș din județul Maramureș – Sighetul Marmației, la ieșirea din comuna Bârsana, la kilometrul 17 al drumului […]

0 comments
Mănăstirea-Turnu-Tărâm-Sfânt Huțulii din Bucovina – urmașii dacilor liberi

Mănăstirea Turnu – Tărâm Sfânt

Imagini: Claudia Buda Nu departe de apele liniştite ale Oltului, într-un loc retras, sub Muntele Cozia, la doi km de ctitoria voievodului Mircea cel Bătrân, pe bolta cerească se înalţă cupola Mănăstirii Turnu. Un tărâm sfânt, un loc în care credinţa se înoadă cu pildele lăsate cu gură de aur de către Sfinți. Denumirea acestui lăcaş, […]

0 comments
manastirea-horezu-scaled Huțulii din Bucovina – urmașii dacilor liberi

Mănăstirea Horezu – cel mai rafinat exemplar de arhitectură românească

Mănăstirea Horezu (Vâlcea) –  cel mai rafinat exemplar de arhitecură românească Mănăstirea Horezu reprezintă cel mai mare așezământ religios din zona turistică Oltenia, fiind construită de Constantin Brâncoveanu în anul 1693. Este considerată cel mai reprezentativ complex de arhitectură în stil brâncovenesc împreună cu schiturile sale. În anul 1995 a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, […]

1 comment

3 Replies to “Huțulii din Bucovina – urmașii dacilor liberi”

Niculae Șerban
16 iunie 2016
Am vizitat satul Ulma din Bucovina. Sunt mândru ca urmașii dacilor liberi au supraviețuit peste milenii împreună cu cultura lor. Cunosc persoane care stăpânesc arta încondeierii ouălor.
Răspunde
Ciprian
7 decembrie 2018
Va salut , din pacate , mai sunt si alte sate unde este asezata aceiasi populatie , Siminicea, Darmanesti , Voitinel s.a.m.d . Asa ca ne putem mandrii cu acesti conservatori ai culturii si traditiilor populare stramosesti !!!
Răspunde

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *