Huțulii

Huțulii din Bucovina – urmașii dacilor liberi

Huțulii din Bucovina – tradiții și obiceiuri


Huțulii sau Huțanii sunt un mic grup etnic, înrădăcinat pe meleagurile românești, cu sute de ani în urmă. Cu tradiții deosebite, aceștia locuiesc în satele din Bucovina, dar și în Transcarpatia, Pocuția și în unele sate din Maramureș. Se spune că se trag din dacii liberi și trăiesc înfrățiți cu codrul.

Istoricii consideră că acest mic popor are rădăcini dacice, dar și cumanice sau mongole. Putem considera însă, că huțulii sunt o etnie originară, din Carpații Orientali, cu tradiții și obiceiuri specifice, păstrate din generație în generație.

Poetul Mihai Eminescu îi considera ”daci slavizați”. Astăzi, huțulii trăiesc în satele din frumoasa Bucovină, pe teritoriul județului Suceava în: Brodina, Breaza, Cârlibaba, Moldova-Sulița, Moldovița, Izvoarele Sucevei, Vatra Moldoviței și Ulma.

Huțulii sunt oameni liniștiți și misterioși, cărora le place să trăiască aproape de pădurile înverzite ale Carpaților, fiind la fel de prudenți și suspicioși ca animale sălbatice.

Huțulii trăiesc în sate frumos gospodărite, pe dealurile și colinele din zona Obcinei Feredeu, Obcina Mare și Pasul Ciumârna și se ocupă cu agricultura, strânsul fânului, dar și cu frumosul meșteșug al încondeierii ouălor și decorarea lemnului prin incrustații.

De fapt, huțulii sunt cei care au dus mai departe acest obicei frumos al încondeierii. Huțulii sunt buni crescători de animale, vânători neîntrecuții și ciobani iscusiți, ce țin turme mari de oi.

Portul popular specific huțulilor

Portul popular este tipic montan, bazat pe ornamentație cromatică cu tonuri de roșu, galben și portocaliu. Portul popular este format din ciupeag, poale și cătrințe, dar și din vestitul suman tipic bucovinesc, de la munte.

Huțulii sunt păstrători de tradiții și obiceiuri, iar muzica tipică are elemente comune cu cea maghiară. Cel mai vestit dans este huțulca, un dans alert și vesel. Este un joc tradițional, vechi de secole întregi, păstrat în satele de huțuli din Bucovina, cu ritm binar și mișcări moderate, care se poate juca atât horă, cât și în pereche.

Cele mai frumoase obiceiuri ale huțulilor sunt legate de viața pastorală și de nedeile organizate în satele și cătunele huțulilor. În prima duminică din iulie se organizează Festivalul Huțulilor, la Herghelia Lucina din Moldova – Sulița. Festivalul este renumit pentru joc și muzica tradițională, dar și pentru frumoasa rasă huțulă de cai crescuți în herghelie.

De veți poposi în satele de huțuli din frumoasa Bucovină, veți găsi liniștea și simplitatea satului românesc. Veți descoperi o comunitate primitoare, de români puri, cu frumoase obiceiuri, muzică tradițională și jocuri huțulce. Toate acestea vă vor încânta sufletul și veți descoperi o mică parte din frumoasa Românie!

Foto: Angelica FluturMănăstirea-Brâncoveanu-din-Sâmbăta-de-Sus-oază-de-linişte-pentru-suflet-3 Huțulii din Bucovina – urmașii dacilor liberi

Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus – oază de linişte pentru suflet

Imagini: Răzvan Nistor Unde ne simţim aproape de natură? Unde ne putem bucura de liniştea şi pacea sufletească?… dacă nu într-o mănăstire aflată la poalele celor mai înalţi munţi de pe teritoriul ţării noastre. Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus este unul dintre cele mai speciale locuri din România, unde religia, istoria dar şi frumuseţea […]

0 comments
Manastirii_Sucevita Huțulii din Bucovina – urmașii dacilor liberi

Mănăstirea Sucevița – emoție prin culori

Mănăstirea Sucevița – emoție prin culori Mănăstirea Sucevița coordonate GPS: 47.7783479,  25.7118211 Mănăstirea Sucevița se află în comuna cu același nume din județul Suceava. Astăzi este așezământ monahal de maici având hramul Învierea Domnului. Mănăstirea Sucevița este construită ca o adevărată mănăstire-cetate a Moldovei, fiind considerată cea mai impresionantă construcție arhitectonică din secolele XV-XVI. Arhitectura mănăstirii […]

0 comments
Mănăstirea-Voroneț-culoare-și-rugăciune-în-Bucovina Huțulii din Bucovina – urmașii dacilor liberi

Mănăstirea Voroneț – culoare în Bucovina

Mănăstirea Voroneț ctitoria lui Stefan cel Mare Mănăstirea Voroneț coordonate GPS: 47.517193, 25.864101 Mănăstirea Voroneț este una dintre cele mai cunoscute și valoroase mănăstiri din România.  Este situată într-un loc pitoresc, încărcată de liniște, iar bucuria sufletului când ajungi aici este nemărginită bucurându-te și umplându-te de căldură. Asta simți când vizitezi Mănăstirea Voroneț, pace și căldură. […]

0 comments

3 Replies to “Huțulii din Bucovina – urmașii dacilor liberi”

Niculae Șerban
16 iunie 2016
Am vizitat satul Ulma din Bucovina. Sunt mândru ca urmașii dacilor liberi au supraviețuit peste milenii împreună cu cultura lor. Cunosc persoane care stăpânesc arta încondeierii ouălor.
Răspunde
Ciprian
7 decembrie 2018
Va salut , din pacate , mai sunt si alte sate unde este asezata aceiasi populatie , Siminicea, Darmanesti , Voitinel s.a.m.d . Asa ca ne putem mandrii cu acesti conservatori ai culturii si traditiilor populare stramosesti !!!
Răspunde

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *