100 idei de calatorie pentru 100 de Romania - DescoperimRomania.ro

100 de idei de călătorie pentru 100 de România

100 de Idei de călătorie pentru 100 de România

”Pe-un picior de plai,
Pe-o gură de rai,”

Așa începe poate cea mai frumoasă descriere a României. Tărâm ”blestemat de Dumnezeu” cu frumusețe, România este locul în care sentimentul de acasă îl simți chiar si atunci când nu ești acasă.

Iată câteva din recomandările noastre pentru descoperirea și redescoperirea României.

  1. Cazanele Dunării – Cazanele Dunării reprezintă cel mai frumos şi complex traseu pe care Dunărea îl formează în ţara noastră.

  2. Peștera Ponicova – Peștera Ponicova este cea mai mare peșteră din Defileul Dunării și a fost declarată rezervație speologică. Pestera Ponicova atrage anual mii de turisti în Cazanele Dunării, fiind una din principalele atracții turistice. Accesul în și spre peștera Ponicova se face doar cu barca.

  3. Mănăstirea Mraconia – Mănăstirea Mraconia se află în zona Cazanelor, în comuna Dubova, vechiul lăcaș construit în anul 1523 era pe Valea Mrăcuniei într-un loc ascuns pitoresc.

  4. Chipul lui Decebal– reprezintă cel mai cunoscut obiectiv turistic din zona Cazanelor, chipul regelui dac fiind sculptat în stâncă și se află în Cazanele Mici, între localitățile Eșelnița și Dubova. Monumentul este cea mai mare sculptură în piatră din Europa.

  5. Podul lui Dumnezeude la Ponoarele, jud. Mehedinți, reprezintă cel mai mare pod natural din țară și al doilea ca dimensiune din Europa. lui Dumnezeu este traversat de drumul judeţean Baia de Aramă – Drobeta Turnul Severin, al doilea ca mărime din Europa şi singurul care încă este funcţional. În părţile laterale ale Podului lui Dumnezeu se află două lacuri: Zătonul Mare şi Zătonul Mic.

  6. Oltenia– este o zonă inedită a României cu valori turistice și culturale extraordinare, dar de cele mai  multe ori necunoscute sau prea puțin cunoscute de turiști.

  7. Ansamblul monumetal Constantin Brâncuși – Coloana Infinitului a fost inaugurată pe 27 octombrie 1938 și are o înălțime de 29,35 m, a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului). Poarta Sărutului este o sculptură în piatră care se află amplasată pe aleea de la intrarea din Parcul Central din Tg. Jiu. Masa Tăcerii este lucrată în calcar și se află amplasată în Parcul Central al orașului Tg. Jiu.

  8. Muzeul de Istorie Băile Herculanea fost înfiinţat la 28 iulie 1924, prin grija secţiunii regionale din Banat a Comisiunii Monumentelor Istorice. După 1960, muzeul a fost reorganizat. Aflat într-o clădire monument istoric (Cazinoul cu Coloane, 1862, arh. Daderer), muzeul prezintă publicului descoperiri arheologice din zonă: piese de ceramică romană, monede, podoabe, altare votive, inscripţii, basoreliefuri din castrul Ad Mediam, arme şi piese de harnaşament.

  9. Cheile Corcoaiei, lungi de mai bine de 200 m , declarate monument al naturii împreună cu o suprafață de 10 ha sunt unice în felul lor. Cerna a curs cândva pe aici printr-un tunel care prabușindu-se a format pereții ce se apleacă deasupra apei parcă să-și dea mâna, pe alocuri distanța dintre ei nu depășește 5 m. Aici râul Cerna a tăiat vertical stânca, sapând un tub circular, despicat de sus până jos. Tot aici se vede în stâncă urma de picior a lui Hercules.

  10. Calea ferată Oravița-Anina, cea mai veche cale ferată montană din Sud-Estul Europei, o minunăție tehnică care străbate un peisaj mirific. Aproape toată Calea Ferată Oravița – Anina este realizată din tunele, poduri, străpungeri în stâncă, fiind numită și Semeringul bănățean.

  11. Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, unde pot fi admirate sălbaticele Chei ale Nerei, Lacul Dracului, Ochiul Bei, Cascada Beușnița, Cascada Bigăr – declarată în 2013 de către The World Geography drept una dintre cele mai frumoase cascade din lume.

  12. Lacul Dracului – Apa Lacului Dracului are reflexe verde – smarald, acestea variind în funcție de culoarea cerului care este oglindită în el. Datorită reflexiei uimitoare a soarelui în apa lacului, acest loc îți creează o senzație de poveste. Măreția stâncilor se oglindește perfect în apa lacului. O legendă spune că lacul ar fi fără fund, având mai multe tunele subterane și cei care cuteză să facă baie în apele lui, au șanse mari să nu mai reveniă la suprafață.

  13. Cascada Prigor (sau cascada lui Nițu) este situată pe teritoriul comunei Prigor din județul Caraș-Severin, la poalele Munților Almăjului. Cascada Prigor este formată din trei trepte bine definite de rocile calcaroase, peste care se revarsă apele repezi. Câteva roci roșcate strălucesc în vâltoarea apei animând și mai mult frumuseștea locului.

  14. Lacul Ochiu Bei se află pe Valea Beiului, acolo unde Munții Aninei se îmbină armonios cu Munții Locvei, în județul Caraş-Severin. Lacul Ochiu Bei, de o culoare albastră cu ușoare nuanțe de verde, este înconjurat de brazi bătrâni cu ramurile verzi.Alimentat permanent de un izvor submers, Ochiu Bei nu îngheață niciodată, având temperatură pozitivă atât vara cât și iarna.

  15. Semeringul Bănățean – Între oraşele Oraviţa şi Anina din judeţul Caraş-Severin se află cea mai veche cale ferată montană din România, aceasta fiind construită de austrieci între ani 1855 – 1863. În acele vremuri Banatul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Prima locomotivă, numită „Steyerdorf” construită în 1861, a fost adusă de la Viena cu vaporul pe Dunăre până la Moldova-Nouă. De acolo a fost trasă de 40 de perechi de boi până la Oraviţa.

  16. Castelul Peleş se află pe Valea Prahovei în localitatea Sinaia. Este cel mai stilat Castel din ţara noastră, fiind şi unul dintre monumentele istorice importante ale Europei. În anul 1866 Regele Carol I, supranumit Regele de oţel al României, vizitează Valea Prahovei, impresionat de frumuseţile acestor locuri decide construirea în această zonă a unei reşedinţe de vară pentru familia regală.

  17. În județul Buzău, la Lopătari, pe Valea Slănicului, pământul arde dând naștere unui deosebit spectacol al flăcărilor. Locul în care pământul scoate flăcări se întinde pe aproximativ 400 de metri pătraţi. Flăcările sunt de dimenisuni reduse, dar uneori pot ajunge până la 40 de centimetri înălţime.

  18. Peștera Muierii – O pesteră ascunsă în Munții Parâng, săpată de apele râului Galbenu în urmă cu 3-4 milioane de ani. Peștera este de o frumusețe rară și își leagă numele de momente mai puțin fericite ale traiului pe aceste meleaguri, fiind folosită ca adăpost de femeile, bătrânii și copii din zonă rămași acasă în urma bărbaților plecați la luptă.

  19. Vulcanii Noroioși – Rezervația Vulcanii Noroioşi, locul unde pământul fierbe,  se întinde pe aproximativ 30 ha între localitățile buzoiene Scorțoasa și Berca. Rezervația este formată din 4 zone: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.

  20. Ghețarul de la Scărișoara – Peștera Ghețarul de la Scărișoara găzduiește cel mai mare ghețar subteran din România. Avenul  prin care se ajunge la ghețar are o adâncime de 48 m și un diametru de aproximativ 60 m.Ghețarul de la Scărișoara este ascuns într-un aven formidabil în inima munților. Calea de acces spre ghețar începe cu o poartă de fier, dar o dată ce-ai pășit dincolo de ea, se deschide o altă lume. După primii pași ai senzația că începi să cobori într-o pădure dominată de arbori falnici, dar această imagine dispare repede și lasă locul unei imagini incredibile, un amestec de verde și gri care îți răpește privirea și te face să te întrebi dacă este real.

  21. Trovanții – Pe drumul care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, în comuna vâlceană Costeşti, se deschide o altă lume. O lume a pietrelor vii, care cresc pe zi ce trece şi care au stârnit o paletă diversificată de poveşti în privinţa acestora.În jurul “dorobanţilor”, aşa cum le mai numesc localnicii, se ţese cu fir de adevăr un veşnic folclor.Unii spun ca Trovanţi ar avea origini supranaturale, alţii că ar fi mărturii lăsate de anumite civilizaţii extraterestre. Alţii susţin cu tărie ca după o ploaie îndelungată, din nisipul umed răsar mici Trovanţi, iar cei de dimensiuni mari îşi modifică mărimea.

  22. Mănăstirea Horezu reprezintă cel mai mare așezământ religios din zona turistică Oltenia, fiind construită de Constantin Brâncoveanu în anul 1693.Este considerată cel mai reprezentativ complex de arhitectură în stil brâncovenesc împreună cu schiturile sale.În anul 1995 a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, reprezintă cel mai vast ansamblu de arhitectură medievală păstrat în Țara Românească, fiind o importantă și valoroasă așezare monahală.

  23. Stațiunea Văliug – Crivaia este una dintre cele mai cunoscute stațiuni turistice din Munții Banatului. Construită pe malurile Lacului Gozna sau Văliug, cum îl numesc localnicii, stațiunea s-a dezvoltat în ultimii ani ajungând să atragă tineri din toate colțurile țării și de peste hotare.

  24. Turnu Negru – Turnul Negru iese din tiparul obişnuit al construcţilor şi prin postul de supraveghere aflat chiar la nivelul acoperişului, construit cu vârf ascuţit. Având drept scop apărarea cetăţii şi informarea acesteia asupra duşmanilor, legătura dintre Turnul Negru şi fortificaţie se face printr-un pod mobil care se lasă până la Bastionul Fierarilor.

  25. Mănăstirea Frăsinei – La mănăstirea dintre frasini, la Atosul românesc, bântuie un blestem cutremurător lăsat cu gură de moarte de Sfântul Calinic. Mai precis, la 25 de km de Râmnicu Vâlcea, în comuna Muiereasca se află Mănăstirea Frăsinei. Locul unde realitatea pare că este desprinsă dintr-o carte cu mituri. Forţele divine se luptă cu cele ale întunericului, iar biserica poartă pe umerii săi un blestem lăsat cu sute de ani în urmă.

  26. Mănăstirea Turnu – Nu departe de apele liniştite ale Oltului, într-un loc retras, sub Muntele Cozia, la doi km de ctitoria voievodului Mircea cel Bătrân, pe bolta cerească se înalţă cupola Mănăstirii Turnu. Un tărâm sfânt, un loc în care credinţa se înoadă cu pildele lăsate cu gură de aur de către Sfinți.Denumirea acestui lăcaş, mai exact al Mănăstirii Turnu de pe stânca numită „Piscul lui Teofil”  construit în secolul al II-lea de legiunile romane din Castrul Arutela ale căror ruine se mai văd şi astăzi în Poiana Bivolari. Prima denumire a fost „Schitul de după Turn” apoi „Schitul Turnu” iar în cele din urmă „Mănăstrirea Turnu”.

  27. Castelul Cantacuzino – Castelul Cantacuzino este situat pe Valea Prahovei în staţiunea Buşteni.  având o mare valoare istorică şi arhitecturală.A fost construit în anul 1911 de arhitectul Grigore Cerchez la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, numit şi Nababul pentru  “amintirea străbunilor și pentru adăpostul urmaşilor”.Curtea boierească strajuită de brazi seculari te întâmpină de la primul pas parcă spunandu-ţi  că ai călcat pe un tărâm în care arta românească urmează să îţi spună o poveste.Castelul Cantacuzino se întinde pe o suprafaţă de 3148 m2. Este construit din piatră  cioplită, placată la interior cu cărămidă şi acoperit cu ţiglă.

  28. Cheile Oltețului – Acolo unde Munții Parâng întâlnesc Munții Căpățânii au luat naștere Cheile Oltețului. Această creație a fost săpată de-a lungul anilor de apele reci și repezi ale Oltețului formând astăzi, poate, cele mai înguste chei din țară.Odată ce te-ai depărtat de pitoreasca localitate Polovragi și ai pășit pe Cheile Oltețului, simți cum răcoarea ia locul căldurii toropitoare, aerul devine parcă și mai curat, iar clinchetul apei printre stânci vine să completeze acest peisaj răcoros de vară.

  29. Ravensca – Revensca este cel mai mic sat din salba satelor ceheşti din Banat numărând aproximativ 100 de locuitori. Datorită specificului său etnic, satul se caracterizează prin acurateţea cu care au fost păstrate tradiţiile şi obiceiurile specifice poporului ceh. Fiind cel mai izolat din cele 6 sate cehești din Banat, aici a fost cel mai bine conservată limba cehă veche, nefiind alterată nici de limba română nici de cea sârbo-croată.

  30. Cascada Bigăr – Cascada Bigăr se află pe Valea Minişului din Munţii Banatului. Un alt loc mai minunat în care să existe această cascadă nici nu cred că ar exista pentru că aici parcă natura toată s-a unit pentru a crea şi a găzdui frumuseţi deosebite, dar despre celelalte în alt episod. Astăzi vorbim doar despre Cascada Bigăr şi imediatele ei vecinătăţi.

  31. Lacul Roșu – Lacul Roșu încântă prin peisajul spectaculos care cumulează o mulțime de culori, de aspecte ale naturii și culturii. Surprinde măreția munților, liniștea din adâncul acestora precum și amprenta umană din jurul lacului.  Imaginea Lacului Roșu vă poate duce cu gândul la liniște sufletească, relaxare și frumos cât și la mânie, dispariție, catastrofă, neputință. De aici izvorând și legendele multiple care transpun formarea lacului într-o reprezentare de poveste.

  32. Castelul Sturdza – Castelul Sturdza este amplasat în inima Moldovei și poartă cu el o parte importantă din istoria noastră.Castelul este remarcabil prin picturile interioare în stil Art Nouveau și prin ornamentele exterioare de inspirație heraldică. Castelul emană istorie, rafinament și eleganța epocii deși a fost deteriorat în cel de-al doilea Război Mondial.Castelul Sturdza a fost construit în stil neo–gotic, între anii 1880 – 1904, de către George Sturdza și soția lui, Maria, născută Ghica.

  33. Cetatea de Scaun a SuceveiCetatea de Scaun a Sucevei a fost fortificată în secolul XV de Ştefan cel Mare făcând parte din sistemul de fortificaţie construit în Moldova împotriva imperiului Otoman. Fortificarea a avut două etape, în prima etapă se ridică un nou zid de incintă cu turnuri de apărare în locul vechiului şant. În etapa a doua s-a dublat rezistenţa zidurilor și a turnurilor prin dublarea dimensiunii iniţiale, s-a construit contraescarpa şi s-a săpat noul şanţ.

  34. Stațiunea Rânca Rânca este o stațiune montană ce se găsește la o aruncătură de băț distanță de orașul Novaci, mai exact 18 km depărtare. Are o vechime de aproximativ 85 de ani, se află la o altitudine de 1600-1800 de metri. Este străbătută de șoseaua Transalpina, cea mai înaltă șosea din România. În prezent, stațiunea, se află într-o continuă dezvoltare. De-a lungul timpului am remarcat îmbunătățirile aduse acestui loc, de către micii sau marii investitori. În prezent stațiunea este un loc destul de cunoscut atât pentru noi, turiștii români, cât și pentru cei străin.

  35. Zona Câmpina Brebu – Peste tot în lume sunt munți și dealuri, plaiuri și vâlcele, văi și pâraie, dar armonizarea acestora într-un mod atât de spectaculos ca în zona Câmpina – Brebu este mai rar întâlnită. Livezi și grădini aruncate pe pante repezi, fânețe cu clăi ce se usucă la soare sub poale de munți, pășuni legate la soare sub poale de munți, pășuni legate între ele de poteci ce șerpuiesc pe văi și văioage spre culmile semețe ce ocrotesc de mii de ani pe muntenii statorniciți aici, oameni aspri, drepți și harnici.

  36. Parcul Dendrologic Simeria – Parcul Dendrologic Simeria  este o importantă  arie protejată ce cuprinde cea mai veche și valoroasă colecție de plante exotice, autohtone și indigene din România. Creat încă din anul 1700, parcul se întinde pe o suprafață de 70 ha, fiind al 3-lea ca mărime din Europa și al 11-lea din lume, numărând câteva mii de exemplare excepționale. Arboretumul Simeria are o mare valoare botanică, forestieră și peisagistică. La fiecare exemplar avem tabliță cu demunirea și familia din care face parte.

  37. Mănăstirea PutnaMănăstirea Putna este un loc încărcat de smerenie și frumusețe din Bucovina! Când ajungi în zona Bucovinei, trebuie să vizitezi una dintre cele mai importante lăcașe de cult ctitorite de Ștefan cel Mare, locul în care marele domnitor este și înmormântat.Mănăstirea a fost supranumită de Mihai Eminescu ”Ierusalimul Neamului Românesc”.Mănăstirea Putna se află în Nordul Moldovei, în localitatea Putna, județul Suceava, la 33 de kilometri distanță de orașul Rădăuți și la 65 de kilometri distanță de municipiul Suceava. Mănăstirea Putna nu face parte din circuitul mănăstirilor pictate din Bucovina, neavând o pictură exterioară.

  38. Cheile Turzii – Intrarea în Chei este marcată de o oază de verdeață (plante diverse, copaci și flori) apoi încet, încet pereții înalți cuceresc peisajul.  Poteca devine mai îngustă și cheile își intră în drepturi depline. Pereții stâncoși se înaltă trufași spre cer, iar apa își croiește drumul peste bucățile de stâncă și grohotiș. Poteca pentru turiști este săpată în stâncă și oscilează când pe malul stâng când pe cel drept. Înaintarea este usoară, pe alocuri mai sunt crovuri mici cu apă, iar dacă nu sunteți încălțați adecvat puteți aluneca.  Trecerea peste apele pârâului Hășdate se face pe patru punți bine construite și întreținute.

  39. Cetatea Făgărașului – Cetatea Făgăraşului este o cetate transilvăneană amplasată în centrul României. O fortăreaţă aflată la jumătatea drumului dintre Sibiu şi Braşov în oraşul ce îi poartă numele. Poziţionată la poalele Munţilor Făgăraşului, aceasta este o oază de linişte şi relaxare.Încă din secolul XIV a început construirea cetăţii de către Laszlo Kan. La început a fost o fortificaţie din lemn. În secolul următor aceasta a fost reconstruită din piatră şi cărămidă. În jurul acesteia a fost săpat un şanţ de apărare care s-a transformat ulterior într-un lac. Peste lacul cetăţii se afla un pod mobil, care în caz de atac era retrâs. Soldaţii atacau din cele patru turnuri bastioane amplasate în colţurile fortăreţei, dar şi din turnul de avanpost de tip baricadă  amplasat pe latura estică.

  40. Peștera UrșilorPeștera Urșilor a fost descoperită de către minierul artificier Traian Curta în anul 1975 în timpul dinamitării muntelui pentru exploatarea minieră la care lucra. Deși imediat după descoperire s-a încercat distrugerea acesteia pentru continuarea exploatării, totuși Traian Curta a reușit salvarea ei. Oamenii locului spun că au fost descoperite și alte peșteri, dar care au fost distruse pentru a nu întrerupe activitatea minieră. 5 ani a durat amenajarea, iar în anul 1980 a fost dată circuitului turistic.

  41. Castelul Bran – Castelul Bran se situează la mai puțin de 30 km de Brașov, pe șoseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu și care leagă Brașovul de Câmpulung. Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic.Inițial, castelul Bran a fost o cetate de „trecătoare” cu scop militar, patrulateră neregulată. În timp, cetatea a suferit numeroase modificări cum ar fi: adăugarea turnului de sud (în 1622 după planurile principelui Gabriel Bethlen), construcția unui turn dreptunghiular la est, iar între 1883 și 1886 acoperișul a fost îmbrăcat cu țiglă.

  42. Băile Olănești – Băile Olănești este una dintre cele mai importante stațiuni balneare din România. Așezată în județul Vâlcea la poalele Carpaților Meridionali, înconjurată de păduri bogate de foioase și de un peisaj frumos și natural, stațiunea Băile Olănești, beneficiază de ape tămăduitoare și de aer curat benefic organismului. Aici sunt descoperite 31 de izvoare cu diferite proprietăți terapeutice așezate pe malurile apelor curgătoare Olănești și Tisa, iar 3 dintre acestea sunt în satul Cheia. Dar, doar 17 dintre izvoare sunt folosite la tratamentele actuale, celelalte ori nu au fost captate ori nu li s-a stabilit exact compoziția chimică. Apele din aceste izvoare sunt sulfuroase, simple sau mixte.

  43. Catedrala Mitropolitană din Timișoara – Dimensiunile impreisonante: înălţimea de 83,7 metri, lungimea de 63 metri, lăţimea de 32 de metri şi capacitatea de 5000 de persoane califică Catedrala Mitropolitană din Timişoara  ca fiind una dintre cele mai mari biserici din ţară. Construcţia a început în 16 martie anul 1936. Catedrala este situată la încrucişarea celor mai importante artere ale oraşului şi are peste 1000 de piloni din beton armat la bază, pentru susținere. A fost inaugurată 10 ani mai târziu, sub ochii Regelui Mihai I şi ale prim-ministrului Petru Groza. Detaliile şi finisajele impunătorului edificiu au fost însă terminate abia în anul 1956, deoarece cel de-al Doilea Război Mondial îşi lăsase amprentele şi aici, în cel mai drag oraş al bănăţenilor.

  44. Poiana Mărului – Poiana Mărului este locul unde încă se mai păstrează cu sfințenie tradiția colindatului pe dealuri de către două cete de feciori, conduse de un vătaf mare, respectiv un vătaf mic. Această manifestare este numită în popor „ceata vătafilor„. Ceata se reuneste în prima seară de Ajun pe 24 decembrie. Pornesc la colindat prin sat și pe dealuri. Ceata vătafilor colindă prima dată la casa preoților din sat, pentru a primi binecuvântarea de a colinda în liniște și pace vestea Nașterii Mântuitorului, după care pornesc la casele unde există fete nemăritate. Colindul specific zonei se numește „Colo sus mai sus” un colind străvechi cu o încărcătură istorică pentru locuitorii satului. Totodată, aceștia au datoria să scoată fetele la joc în centrul satului, alese cu câteva zile înainte.  Toți se îmbracă în costume tradiționale specifice. După această manifestare, se organizează la Căminul Cultural din centrul comunei, primul Bal de Crăciun planificat de către cei doi vătafi sprijiniți de primar.

  45. Cascada Moceriş este situată pe teritoriul comunei Lăpuşnicu Mare, satul Moceriş, din minunata Vale a Almăjului, judeţul Caraş-Severin. Drumul este accesibil cu maşina, dacă aveţi o maşină de teren. Dar eu vă recomand o plimbare pe jos din satul Moceriş până la cascadă, distanţa fiind de aproximativ 4 km. Pe valea satului, spre cascadă, drumul este relaxant şi frumos, terenul este domol, apa cristalină a pârâului Moceriş ce brăzdează drumul pe alocuri face ca plimbarea să fie puţin mai antrenantă (cu un minim de efort reuşeşti să ajungi la cascadă fără să te atingi de apă, daca asta îţi doreşti).

  46. Cascada Urlătoarea –  Cascada Urlătoarea se află în Munţii Bucegi,  în apropierea staţiunii Buşteni, pe Valea Jepilor. Situată în apropierea traseului turistic ce duce de la Buşteni la Platoul Bucegilor, această cascadă nu trebuie ratată, fiind un loc foarte frumos şi răcoros unde ne încărcăm cu energie pozitivă şi prindem putere pentru a merge mai departe. Cascada Urlătoarea este formată din mai multe căderi de apă întinse de-a lungul pârâurilor Urlătoarea Mică şi Urlătoarea Mare. Cea mai importantă cădere de apă are 15 metri înălţime şi un debit puternic.

  47. Mănăsirea Humor –  Bucovina găzduiește una dintre cele mai impresionante biserici din România, Mănăstirea Humor, construită în anul 1530 de Toader Bubuiog, iar arhitectura acestui edificiu religios prezintă un interes aparte. Un element particular îl reprezintă pridvorul deschis cu arcade, o inovație determinată atât de tradiția constructivă locală (prispe, foișoare) cât și de influențele renascentiste din exterior.

  48. Delta Dunării este una dintre cele mai frumoase delte din lume fiind și una dintre cele mai mari zone umede de pe glob, peste 80 % din suprafața deltei fiind acoperită cu apă.

  49. Parcul Național Domogled-Valea Cernei – Parcul Național Domogled-Valea Cernei este situat în partea de sud-vest a României, pe teritoriile județelor Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj. Geografic, parcul se întinde peste Munţii GodeanuMunţii Cernei, Munţii Vâlcanului, Munţii Mehedinţi şi peste bazinul râului Cerna până la intersecția cu râul Belareca.

  50. Lacul Gozna – Lacul Gozna popular însă, este cunoscut ca Lacul Văliug, fiind situat la 610 metri altitudine, iar cifre precum suprafața de 66,2 ha, bazinul hidrografic de 68   ce cuprinde apele râurilor Bârzava,  Semenic și Nera și adâncimea de 25 de metri nu fac decât să întărească importanța turistică și economică a lacului.

  51. Valea Iadului – Valea Iadului este localizată în Munții Apuseni între masivele Piatra Craiului și Bihor, pe drumul ce leagă Lacul Leșu de Stâna de Vale.Se spune că numele de Valea Iadului i-a fost dat de localnici din cauza dezastrelor naturale ce aveau loc aici în fiecare primăvară după topirea zăpezii și făceau pagube însemnate.

  52. Mănăstirea Bârsana – Mănăstirea Bârsana din Maramureș este un mic colț de rai pe pământ. Când poposești la Bârsana simți liniștea sufletului și binecuvântarea acestui loc. Mănăstirea Bârsana este situată la 22 de km distanță de principalul oraș din județul Maramureș – Sighetul Marmației, la ieșirea din comuna Bârsana, la kilometrul 17 al drumului județean DJ186. Este poziționată pe Valea Izei, într-un colț pitoresc. Vara este plin de verdeață, iar iarna peisajul devine alb, splendid și parcă mai aproape de Dumnezeu.

  53. Mănăsirea Rohița – Mănăstirea Rohița se alfă în apropierea satului Boiereni, între dealurile maramureșene, la granița județului Maramureș cu județele Cluj, Bistrița și Zalău. De la intrarea în sat se observă grija oamenilor pentru divinitate manifestată adesea sub forma crucii. Se spune că în acele vremuri tulburi de la jumătatea secolului XVIII a fost un an în care pământul nu a rodit, iar viața localnicilor a fost mai grea. Atunci mănăstirea din apropierea satului a fost prădată de către localnicii stârniți de autoritățile locale. Aceștia au furat toate lucrurile de valoare, dar și lemnul din porți și garduri apoi au ars ce a mai rămas din mănăstire. În acest timp călugării erau plecați în țară pentru a aduna merinde.

  54. Cetatea Devei – Cetatea Devei aşează la poalele sale oraşul omonim. Oraș care se întâmplă să fie chiar reşedinţa judeţului Hunedoara și este situat la graniţa dintre regiunile Transilvania şi Banat. Este considerată una din cele mai importante fortificaţii medievale din Transilvania. Cetatea a fost stăpânită de-a lungul timpului de persoane cu diferite funcţii sociale: de la voievozi, la principi, conţi sau chiar ducese. Dată în dar, vândută sau distrusă, s-a vrut a fi mai mult decât punct de apărare, ba chiar tindea către reşedinţă de lux. În zilele noastre, ruinele sunt punct de reper vizibile din depărtare, străjuind valea râului Mureş.

  55. Morile de la Rudăria – Situate în județul Caraș-Severin, în Valea Almăjului, pe valea satului Eftimie Murgu, Cheile Rudăriei găzduiesc cea mai mare rezervație mulinologică din sud-estul Europei.Drumul de acces este acceptabil, ultimii 13 km sunt mai răi, dar o dată ajuns în zonă peisajul te cucerește. Spre Rudăria dealurile se adună, iar codrii verzi îți absorb privirea. Pentru a ajunge la mori urmezi cursul drumului până la primăria din comună, iar de acolo ții dreapta. În câteva sute de metri drumul pătrunde pe valea îngustă. De aici sursurul apei printre pietre începe să spună povestea morăritului din zonă.

  56. Peștera Limanu – Peștera Limanu este cea mai cunoscută şi mai spectaculoasă dintre peșterile Dobrogene. Cu o lungime de aproximativ 4 000 metri, este cu siguranță și cea mai lungă. O singularitate este ramificarea de-a dreptul ameţitoare a galeriilor. Este o peșteră labirintică deosebit de întortocheată. Galeriile se intersectează într-un mod atât de complex încât odată ce ai intrat, “situația” devine extrem de complicată.

  57. Peștera Movile – Situată la doar 3 km distanță de peștera Limanu, în aria municipiului Mangalia, peștera Movile este parte a aceluiași fenomen care a creat o vastă rețea de galerii în calcarele sarmatice. Peștera Movile a fost descoperită în 1986, în timpul unor prospecțiuni geologice conduse de dr. Cristian Lascu. Din punct de vedere naturalistic, Movile este mai interesantă decât Limanu.

  58. Mănăstirea Sucevița – Mănăstirea Sucevița reușește să impresioneze și prin îmbinarea armonioasă a arhitecturii (religioase, de apărare și civilă), picturii, sculpturii (în piatră și lemn) cu exemple ale artei decorative  religioase. Pe lângă arhitectura uimitoare, Sucevița este ultima dintre mănăstirile cu fațadă pictată.  Frescele sunt impresionante pentru picturile minunate, însuflețirea peisajelor și umanizarea temelor religioase, care se regăsesc în peisajul natural moldovenesc. Nuanțele de verde și roșu domină scenele și sunt exemple clasice de folosire a culorii în scopul evocării emoțiilor. Verdele este culoarea atribuită Duhului Sfânt, simbolizând înnoirea duhovnicească.

  59. Mănăstirea Sucevița – Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus este unul dintre cele mai speciale locuri din România, unde religia, istoria dar şi frumuseţea naturii te copeşesc. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute aşezăminte monahale din Transilvania. În trecut, locuitorii Ţării Făgăraşului au găsit un izvor într-una din poienile de lângă Sâmbăta de Sus, şi au numit acel firişor de apă, Izvorul Tămăduirii, deoarece considerau că apa de acolo este binecuvântată şi are puteri vindecătoare. Credinţa oamenilor a făcut posibilă clădirea  aşezământului ortodox în sec. XVII-lea.  Când domnitorul Constantin Brâncoveanu, domn al Tării Româneşti, clădeşte o mănăstire de piatră şi cărămidă, care o închină Maicii Domnului.

  60. Cetatea Enisala – Cetatea Enisala din Tulcea a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIII-lea și la începutul secolului al XIV-lea,  pe cel mai înalt promontoriu situat între lacurile Babadag şi Razim,  cu scop militar, defensiv și de supraveghere de la înălțime a drumurilor de pe uscat și mai ales de pe mare.

  61. Paltul Culturii din Iași – Palatul Culturii din Iaşi este una din emblemele orașului așezat în regiunea istorică   Oraș care astăzi este principalul centru urban din nord-vestul României. Se știe deja că Iași a fost capitala Moldovei din a doua jumătate a secolului XVI până la unirea lui Alexandru I. Cuza în 1859. A fost una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite timp de trei ani, dar și capitala Regatului României în 1916 – 1918.

  62. Palatul Brukenthal din Avrig – Palatul Brukenthal din Avrig a fost construit între anii 1780 și 1785 de către baronul Samuel von Brukenthal. Pe atunci acesta era guvernatorul Transilvaniei. Încântat de grandoarea stilurilor arhitectuarele ale palatelor de la Viena, acesta se reîntoarce în Transilvania şi foloseşte stilul baroc veneţian pentru reşedinţa sa de vară de la Avrig. Fiind sedus de bogăţia peisajului natural şi cultural al Avrigului, inspirit de măreţia Carpaţilor Transilvăneni şi, totodată, fiind un iubitor al spaţiilor verzi amenajate în curtea palatelor vieneze,  baronul Samuel von Brukenthal construieşte în mod unic un parc complex cu o suprafaţă de peste 20 de hectare. Parcul va deveni mai apoi element principal de atractivitate.

  63. Pădurea Letea – Pădurea Leteadin județul Tulcea este situată în nord-estul Deltei Dunării și este  inclusă în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Din punct de vedere administrativ pădurea aparține comunei C.A. Rosetti și se întinde pe o suprafață de 5246,8 ha, din care aproximativ 55% intră în aria zonelor strict protejate. Datorită imporanței sale floristice și faunistice Pădurea Letea a captat atenția oamenilor de știință începând cu anul 1930 și a devenit rezervație naturală în 1938.

  64. Centrul Muzeal Eco – Turistic Delta Dunării – Centrul Muzeal Eco – Turistic Delta Dunăriidin Tulcea cuprinde o expoziție permanentă, ce prezintă elemente caracteristice patrimoniului natural existent în Rezervația Biosferei Delta Dunării, un acvariu public și diverse expoziții temporare.

  65. Cimitirul Vesel de la Săpânța – Maramureşuluimeşte şi prin talentul cu care oamenii trăiesc, respectă viaţa şi toate cele ce derivă din acestea, astfel găsim aici unicul cimit vesel, Cimitirul Vesel de la Săpânţa. Acest cimitir este unic atât prin crucile albastre cu mesaje haioase şi scene din viaţa celor trecuţi în nefiinţă, dar şi prin starea pe care ţi-o transmite, aici, în Maramureş, despărţirea celor două lumi este parcă mai domoală, mai cu voie bună şi mai liniştită.

  66. Biserica fortificată de la Biertan – Biserica fortificată de la Biertan  se află în localitatea Biertan și este cea mai impunătoare și bine fortificate cetăți țărănești din Transilvania, a fost construită în secolulul XVI sub forma unei biserici-hală în stil gotic târziu și a reușit sa își păstreze aspectul până în prezent. Localitatea Biertan a fost inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO și datorită acestei deosebite cetăți forificate.

  67. Turnul Bisericii Evanghelice este al doilea turn ca înălțime din Transilvania, având o înălțime de 73,34 m și în partea superioară este înconjurat la colțuri de 4 turnulețe mai mici, poate fi vizitat până la ultimul etaj.

  68. Turnul Sfatului se găsește în Piața Mică din Sibiu și avea rolul de turn de apărare, iar în prezent a devenit un adevărat simbol al orașului fiind nelipsit din tablouri sau vederi, oferind turiștilor o superbă panoramă asupra orașului și imprejurimilor.

  69. Podul Minciunilor a fost construit în anul 1859 fiind primul din România și al doilea din Europa confecționat din fontă turnată, cu decorațiuni prin trafonare și având la capete două cercuri mari decorate cu stema Sibiului, reprezentând un veritabil simbol al orașului și un loc romantic unde își dădeau întâlnire îndrăgostiții.

  70. Stațiunea Sinaia, supranumită și Perla Carpaților pentru peisajele superbe și pentru condițiile deosebite de practicare a sporturilor de iarnă, este situată la poalele munților Vârful cu Dor, Furnica și Piatra Arsă, în plină zonă carpatică. În Sinaia sunt amenajări speciale destinate practicării sporturilor de iarnă: pista de bob cu o lungime de 1.500 m (13 viraje și 132 m diferență de nivel), pârtii de schi de diferite grade de dificultate (Carp – 2.500 m, dificila; Papagal – 2.140 m, dificilă; Turistică – 2.800 m, medie etc.), pârtii pentru săniuș etc.

  71. Stațiunea Bușteni– denumită și “Poarta Bucegilor, situată la poalele Caraimanului, la o altitudine de 880m, este o stațiune balneoclimaterică și de odihnă. Datorită poziției sale, de aici se deschid foarte multe trsee turistice montane, cele mai interesante atracții fiind: Piatra Arsă, Jepii Mari, Jepii Mici, Caraiman (cu monumentul ridicat in cinstea eroilor căzuți în primul razboi mondial), Vârful Omu. Stațiunea este destinația ideală pentru tutrism montan, ski, fotografie și relaxare.

  72. Stațiunea Predeal– este situatã la poalele munţilor Bucegi (la nord-est de aceştia) şi la nord-vest de munţii Baiului, între râurile Prahova şi Timiş. Stațiunea are ca puncte de atracţie opt pârtii de schi alpin cu grade diferite de dificultate, pârtia de schi fond de pe Valea Râşnoavei si traseele montane marcate pentru turism, trasee ATV, telescaunul şi teleschiurile de pe Clãbucet. Numeroasele localuri specializate în arta culinarã româneascã şi internatională completeaza oferta stațiunii.

  73. Băile Felix– stațiune balneo-climaterică, printre cele mai renumite, situată la 8 km sud de Oradea, în Câmpia Crișurilor, la o altitudine de 140 m. Stațiunea Băile Felix dispune de o bogată bază de tratament formată din instalații pentru băi la cadă, împachetări calde cu nămol și parafină, bazine cu apă minerală termală, aparatură pentru kineoterapie, hidroterapie, piscine cu apă termală acoperite și în aer liber, săli pentru gimnastică medicală,cabinete medicale. Aici se pot vizita și lacurile cu nuferi și lotuși, lacuri populate cu broaște țestoase si pești exotici.

  74. Cetatea Poienari este o mare fortăreață construită în calea invadatorilor otomani, fiind situată în vârf de munte ofera o imagine panoramică asupra Barajului Vidraru și Munții Făgărăș. Pentru vizitarea cetății este necesară parcurgerea a unui drum cu peste 1000 de trepte, această cetate este recunoscută și ca fiind una din reședințele lui Vlad Țepeș (Dracula).

  75. Lacul glaciar Bâlea are o lungime de 360 m și este situat la o altitudine de 2034 m, între Defileul Oltului și Poalele Munților Piatra Craiului. Este format în circ glaciar și reprezintă o adevărată minune a naturii, iar din anul 1932 întreaga suprafață a lacului cât și cca 180 ha din jurul său au fost declarate rezervație științifică.

  76. Barajul Vidraru a fost construit între anii 1961-1966, iar realizarea lui a dus la cca 80 de decendați. Se poate ajunge la baraj pe partea estică a lacului Vidraru pe un drum ce urcă până la Bâlea. Lacul Vidraru este un lac de acumulare cu o lungime de 10,3 km, iar în subteran se află amplasată centrala electrică, în masivul Cetățuia.

  77. Cetatea Sighișoara este centrul istoric vechi al municipiului Sighișoara, județul Mureș, România. Cetatea este înconjurată de un zid de 930 m a cărui înălțime inițială era de ca. 4m. Ulterior, înălțimea zidului a fost mărită în unele locuri până la 14 m. Zidul a fost construit între secolul al XIV-lea și al XVII-lea ca protecție împotriva atacurilor turcești. Zidul avea 14 turnuri, din care 9 se păstrează până în ziua de azi. Turnurile funcționau ca sedii ale diferitelor bresle meșteșugărești.

  78. Mănăstirea Curtea de Argeș a fost construită de Neagoe Basarab (1512-1517) pe locul vechii mitropolii (1359). Biserica a fost restaurată (1875-1886) și este contruită din piatră fățuită și profilată, având un plan triconc.

  79. Mănăstirea Dealu, Aninoasa jud. Dâmbovița, iar prima biserică datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea din timpul lui Mircea cel Bâtrân, iar pe locul ei în anii 1495-1508 domnitorul Radu cel Mare a construit o frumoasă biserică din cărămidă placată cu piatră și împodobită în chip deosebit.

  80. Ruinele și Biserica Brâncovenească, Doicești, Dâmbovița, construită în plan de navă dreptunghiulară și boltită cu două calote semicilindrice. La vremea respectivă pictura exterioară plasa biserica din Doicești între cele mai frumos decorate lăcașuri brâncovenești înveșmântate la exterior.

  81. Palatul Parlamentului cunoscut și sub denumirea de Casa Republicii sau Casa Poporului. Are o înălțime de 86 m, sub pământ 92 m, având 9 nivele la suprafață si 9 subterane. Este cea mai mare clădire din lume ca suprafață. Se găsește în Sectorul 5 al Bucureștiului, între Strada Izvor și Bulevardul Națiunilor Unite.

  82. Arcul de Triumf este un monument construit între anii 1921-1922. Ridicat pentru a comemora victoria României în Primul Război Mondial. Înălțime 27 m si deschidere de formă paralelipipedică.

  83. Opera Națională București construită în anul 1953 după planurile arhitectului Octav Doicescu sub denumirea de Teatrul de Operă și Balet. În data de 9 ianuarie 1954 a fost inaugurată cu spectacolul Dama de pică, operă a celebrului compozitor Piotr Ilici Ceaikovski. Sala de spectacole are o capacitate de 952 locuri, formă de potcoavă, lățimea scenei este de 24 m și 20 m adâncime.

  84. Zona Cheile Șugăului, în formă de canion, cu o lungime de 350 m și o suprafață de 90 ha, ocupă 10% din rezervația Cheile Bicazului și Lacul Roșu și se suprapune cu partea de nord-est a Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș. În aria Cheile Șugăului sunt 17 izvoare și un șir de cascade.

  85. Cheile Latoriței sunt situate în sudul Munților Latoriței și în partea de nord a Munților Căpățânii, au o lungime de 5 km, iar pereții care mărginesc valea sunt alcătuiți din roci cristaline și granit. Accesul se face pe șoseaua ce pleacă din Brezoi spre Ciunget și apoi pe un drum asfaltat spre cabana Petrimanu. Principalele atracții aici sunt:Cascada Apa Spânzurată, Piatra Fetii, Piatra cu Găuri, etc.

  86. Lacul Vidra este un lac de acumulare antropic, fondat în anul 1972 cu o lungime de 9 km, amplasat pe râul Lotru, în cheile Vidra, la 30 km amonte de stațiunea Voineasa și este înconjurat de păduri de molid.

  87. Stațiunea Voineasa se află pe valea râului Lotru la poalele munților cu același nume la o altitudine de 650 m, înconjurată de păduri de fag, molid și brad, oferind o atmosferă de liniște și deconectare în orice anotimp. Principalul factor terapeutic il constituie climatul tonic-excitant cu aer curat, fără praf și alergeni, puternic ionizat, bogat în aerosoli ionizați și radiații ultraviolete.

  88. Groapa Ruginoasa este o ravenă uriaşă, cu rupturi ruginii. S-a format prin eroziunea torenţială, extrem de activă a depozitelor de cuarţite, gresii şi argile roşii. Este o adevărată rană vie, eroziunea lucrează şi în prezent, mărind dimensiunile gropii. Are o lăţime de cca. 600 m, şi o adâncime de peste 100 m. Pereţii săi înclinaţi, muchiile ascuţite converg spre centrul gropii, unde se află vâlcelul Valea Seacă, cu sectoare de chei, ce nu pot fi parcurse numai de alpinişti. Dincolo de groapa de 4 km se află Poiana Florilor, iar pereţii albi ce se văd în depărtare sunt Pietrele Galbenei.

  89. Peștera Huda lui Papară este peștera din Munții Trascăului care cumulează toate superlativele pentru această grupă montană și nu numai: cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite, cu cel mai mare depozit de chiropterit din România.

  90. Muzeul Mineritului se află în apropierea fostei exploatări miniere. Aici pot fi vizitate fostele galerii romane, formate din tuneluri lungi de zeci de kilometri, pot fi văzute monumente istorice și unelte pentru minerit, găsite de arheologi în ruinele fostului oraș, și construcțiile folosite pentru separarea aurului de piatră, numite „șteampuri”. Acestea erau alimentate de lacuri artificiale de acumulare numite „tăuri”.

  91. Transalpina este cel mai înalt drum rutier din România cât şi din întregul lanţ al Munţilor Carpaţi, atât din ţară cât şi din afara ei, atingând altitudinea maximă (2145 m) în Pasul Urdele. Transalpina traversează Munţii Parâng de la N la S fiind paralelă cu Valea Oltului şi Valea Jiului, între care se află, şi leagă Localitatea Sălişte din Jud. Sibiu de Localitatea Novaci din Jud. Gorj.

  92. Lacul Oașa este un lac de acumulare pe râul Sebeș situat la o altitudine de 1255 m, la granița județelor Alba și Sibiu în Munții Șureanu, este cel mai mare dintre lacurile de acumulare amenajate pe cursul râului Sebeș.

  93. Muzeul Țării Oașului Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Țara Oașului. Prezintă întreaga cultură a Țării Oașului. Există o permanentă expoziție de obiecte de etnografie și folclor din Țara Oașului: port popular oșenesc, țesături specifice zonei, ceramică de Vama, mobilier și elemente de arhitectură populară. De asemenea cuprinde și o colecție de artă, a pictorului Ioan Țănțaș.

  94. Vârful Pietroasa – Unul dintre cele mai frumoase obiective turistice naturale din Țara Oașului, cu peisaje pitorești. De origine vulcanică, cu numeroase forme: conuri, cratere și căldări, cascade, zona este împânzită de forme antropo și zoomorfe: ”Sfinxul Oașului”, Bunicii cu nepoții”, ”Urșii” etc. De asemenea, multe izvoare din această zonă aduc la suprafață ape carbogazoase. Drumeția spre vârfulș Pietroasa este de 4-5 ore dus-întors, și poartă turiștii spre zone împădurite, cu aer curat și o frumoasă cascadă de 6 metri. Când vom ajunge la cel mai înalt punct al județului, vom găsi o priveliște minunată spre lanțul carpatic, da și spre căldările depresionare ale Țării Oașului.

  95. Muzeul Țării Oașului – Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Țara Oașului. Prezintă întreaga cultură a Țării Oașului. Există o permanentă expoziție de obiecte de etnografie și folclor din Țara Oașului: port popular oșenesc, țesături specifice zonei, ceramică de Vama, mobilier și elemente de arhitectură populară. De asemenea cuprinde și o colecție de artă, a pictorului Ioan Țănțaș.

  96. Fântâna lui Mihai Viteazu a fost ridicată în anul 1975 în comuna Măgura, la sărbătorirea a 375 de ani de la trecerea lui Mihai Viteazul pe Valea Buzăului spre Ardeal. Aceasta marchează locul unde domnitorul și oștenii săi au înnoptat în octombrie 1599. A fost realizată de sculptorul Gheorghe Coman, unul dintre inițiatorii Taberei de sculptură în aer liber de la Măgura.

  97. Sfinxul și Babele– sunt megalite antropomorfe situate la 2.216 m altitudine cu importanță geomorfologică și turistică.

  98. Crucea Eroilor Neamului, construita între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, pentru a cinsti memoria eroilor români căzuți în Primul Război Mondial. Este un monument de importanță istorică și turistică.

  99. Biserica Neagră este cel mai reprezentativ monument de arhitectură gotică din România. Biserica a fost incendiată anterior anului 1384, iar reconstrucția sa a durat pana în 1477. O inscripție descoperită în zidul bisericii îl atestă ca prim ctitor pe Thomas despre care aflăm că a murit în anul 1410. Planul utilizat de către arhitecți a fost acela de bazilică cu trei nave, egale ca înalțime, înscriindu-se în tipul de biserică-hală preferate în secolele XV-XVI în spațiul german, de unde proveneau de altfel unii dintre arhitecți și meșteri.

  100. Cheile Dâmbovicoarei sunt săpate pe o lungime de aproximativ 2 km între depresiunile Dâmbovicioara și Podul Dâmboviței. Pereții modelați în calcar generează un relief carstic subteran reprezentat de un număr impresionant de peșteri, dintre care cea mai renumită este Peștera Dâmbovicoarei.


    Caută cazare în categoria:
    Cazare România

    Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice 

     

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *