Principalele soiuri de struguri cultivate și vinurile albe pe care acestea le produc:
Feteasca Albă este un vechi soi românesc, prezent de foarte mult timp în cultură și bine adaptat condițiilor de climă din podgoriile ţării noastre. Se crede că a fost obținut prin selecție populară din soiul Fetească neagră. Este soiul care deține în viticultura românească cele mai mari suprafețe (peste 23.000 hectare). Datorită valorii sale, se cultivă în majoritatea podgoriilor, mai ales în cele din Moldova și Transilvania. Produce vinuri seci sau demiseci, cu conținut echilibrat în alcool și aciditate, caracterizate prin mare finețe.
La Cotnari, din soiul Fetească albă se obțin, în anii favorabili, vinuri demidulci și dulci naturale prin vinificare separată sau într-un sortiment devenit tradițional. Este bine apreciată calitatea vinurilor de Fetească albă obținute în podgoria Tarnave (la Blaj, Jidvei, Mediaș), precum și în podgoriile Albă, Aiud, Lechinta, Iași, etc.
Fetească Regală creație relativ recentă, soiul a fost obținut în comuna Daneș (jud. Mureș) între cele două războaie mondiale, probabil că rezultat al încrucișării naturale a soiurilor Fetească albă și grasă. S-a impus rapid datorită valoroaselor sale însușiri și se bucură în prezent de o largă răspândire în plantații, întâlnindu-se în aproape toate podgoriile. Vinurile se încadrează în mod obișnuit în grupă celor de calitate superioară, uneori și în categoria celor de consum curent. Ele au o tărie alcoolică de 10,5 – 11,5A°, sunt seci, se caracterizează prin prospețime, vioiciune data de o aciditate mai ridicată, aromă specifică foarte plăcută. O calitate deosebită o prezintă vinurile de Fetească regală produse în podgoria Tarnave, în general în Transilvania.
Riesling Italian cu origine incertă, soiul a pătruns în plantațiile din România înaintea invaziei filoxerice. El beneficiază în prezent de o largă răspândire (ocupă peste 20.000 hectare), întâlnindu-se în podgoriile din Transilvania, în cele din Moldova (cu excepția zonei nordice), în Muntenia și Oltenia. Produce vinuri seci cu tărie alcoolică de 11 -12A°, pline, ferme, echilibrate gustativ, cu buchet care evoluează bine prin învechire la sticlă.
Grasă de Cotnari face parte din vechiul sortiment al podgoriei Cotnari, unde se cultivă de peste șapte secole. Se pare că are o origine comună cu soiul Furmint care stă la baza producerii vinurilor de Tokay. Vinurile de Grasă fac de multă vreme faimă podgoriei Cotnari și se plasează în vârful ierarhiei vinurilor românești. Ele se obțin în anii favorabili din struguri culeși la stafidirea boabelor, atacați de mucegai nobil (ciupercă Botrytis cinerea), cu conținut ridicat în zaharuri (peste 240 g/l). Strugurii se vinifică separat sau în amestec cu alte trei soiuri (Fetească albă, Tămâioasă românească și Frâncușă), producând vinuri demidulci sau dulci specifice podgoriei.
Vinurile de Grasă de Cotnari sunt impresionante prin calitatea lor, au o tărie alcoolică de 12 -12,5A°, un conținut ridicat în zahăr, o culoare galben-aurie cu tentă verzuie, însușiri specifice de aromă, buchet generos care căpătă nuanțe complexe prin învechire.
Sauvignon introdus în România în perioada postfiloxerică, soiul deține un loc de frunte în sortimentul pentru vinuri de calitate superioară, ocupând o suprafața de aproximativ 6.000 hectare. Se cultivă în Transilvania (Tarnave, Albă și Aiud), în Muntenia (Dealu Mare, Stefanești Argeș) și Oltenia (Drăgășani, Dealurile Craiovei, Severin, Plaiurile Drancei), precum și în Dobrogea (Murfatlar). Produce vinuri seci sau demiseci fine, cu aromă pregnantă de soi, cu tărie alcoolică de 11,5 – 12A°. Vinuri de Sauvignon de o calitate remarcabilă, dulci și demidulci, se obțin la Murfatlar și la Drăgășani.
Pinot Gris apărut în România în perioada următoare invaziei filoxerice, soiul se cultivă în prezent pe o suprafață de cca 3.200 hectare. A fost introdus mai ales în podgoria Murfatlar, în Dealu Mare și în podgoriile Transilvaniei (Tarnave, Aiud, Albă). Are însușirea de a acumula cantități mari de zaharuri în procesul de maturare a strugurilor. Vinurile, de tip sec sau demisec, uneori demidulci, au o tărie alcoolică de 11,5 – 12,5A°, sunt pline, robuste, echilibrate, cu personalitate imprimată de o aromă specifică de soi care evoluează într-un buchet valoros prin învechire. La Murfatlar se produc vinuri de Pinot gris dulci, de deșert, de o calitate excepțională.
Chardonnay de origine franceză, soiul a pătruns în sortimentul românesc în perioada postfiloxerică. Se cultivă cu cele mai bune rezultate pe solurile calcaroase din podgoria Murfatlar, dar merită să fie extins în mai multe regiuni, mai ales în Muntenia și Oltenia. Se bucură de o foarte bună apreciere vinurile seci de Chardonnay, caracterizate prin finețe și aroma discretă. În condițiile speciale ale podgoriei Murfatlar, din soiul Chardonnay se obțin vinuri demidulci și dulci cu însușiri complexe de aromă și buchet, ce evoluează bine prin învechire la sticle.
Traminer (Traminer roz) este un vin alb de nuanță galben verzuie. Este frecvent întâlnit în podgoriile din Transilvania, sortiment variabil provenit din soiul de struguri Traminer roz, sensibil la condițiile de climă, sec, demisec și uneori demidulce, echilibrat, armonios, corpolent, buchet și aromă puternică, de tip floral, specifică parfumului de strugure, discretă, persistență, conținut ridicat de alcool, limpede strălucitor. Este apreciat de degustători că un vin generos sitandru ce poate fi oferit la mese deosebite.
Aligoté este un sortiment de vin alb, corpulent, sec-acid, fructuos, bine echilibrat, cu tarie alcoolică și aciditate ridicată, armonios asociate, ceea ce îi dă prospețimea și fructuozitateacaracteristică. După un an de învechire are o ținută deosebită, eleganță și distincție. Este în același timp un vin cu bune rezultate pentru cupaje. Podgorii renumite: Iași și Sarică-Niculițel.
Galbena este un sortiment românesc, vin alb, sec, elegant, clar, de culoare alb-verzuie, vinos, plăcut, savuros; aroma scoate în evidență fructuozitatea vinului. Cele mai renumite sortimente provin din podgoria Odobești.
Tămâioasa Românească este unul din vinurile de mare marca, câștigător la multe concursuri naționale și internaționale, emblemă a centrului viticol. Este un vin alb – gălbui, dupa învechire galben – strălucitor, fructuos, demisec, dulce sau licoros, fin la gust, onctuos, catifelat, corpolent, uneori puternic parfumat, aromă exaltată de miere de mai, amintind parfumul strugurilor în supracoacere și mireasma unui buchet de flori sau a celor de salcâm. Este un vin bine aclimatizat în podgoriile Dealul Mare, Stefanești și cele din Moldova.
Sursă foto: eligiblemagazine.com
Vă invităm la Timişoara la VINVEST unde 299 de vinuri de calitate, ce provin din toate regiunile viticole ale României, dar şi din străinătate, precum şi cele 10 degustări de vin liniştit, efervescent, distilate, vă aşteaptă să le savuraţi.
VINVEST Timişoara are loc în acest an în în perioada 31 martie – 2 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara.
Caută cazare în categoria: Cazare Banat, Cazare Timişoara
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Excursie cu barca în Clisura Dunării
O zi perfectă începe cu o excursie cu barca în Clisura Dunării Imagini: Claudiu Vatau După o săptămână plină ne decidem să plecăm din oraș pentru câteva zile de relaxare. Ne dorim un loc în care să nu fie nici foarte cald, dar nici rece, să fie și munte, dar și apă așa că cea mai […]

Lacul Tarnița – și a undelor poveste
Lacul Tarnița – și a undelor poveste… Lacul Tarnița reprezintă una din cele mai admirabile și apreciate destinații turistice din județul Cluj. Găsit între comunele Râșca, Mărișel și Gilău, lacul de acumulare este alimentat de apele Someșului Cald. Acest locșor de rai își oferă frumusețea și liniștea tuturor celor dornici de a evada și a […]

Marele profesor, protopsalt Anton Pann
Marea contribuţie a marelui profesor, protopsalt şi compozitor Anton Pann la “rumanire” S-a născut în perioada anilor 1796-1798, în localitatea Sliven-Bulgaria sub numele de Antonie Pantoleon Petroveanu (Petrovitul), din tatăl vlah – Pandele Petrov și mama grecoaică-Tomaida, fiind cel de-al treilea fiu al familiei. Pentru părinţi, cei trei copii reprezentau toată speranţa şi fericirea, condiţiile […]
One Reply to “Vinul alb – gamă sortimentară”