Florin Zamfirescu

Florin Zamfirescu – Actorul oraşului Călimăneşti

Legenda istorică


Pe malul stâng al Oltului, la poalele muntelui Cozia puţin mai jos de Mănăstirea Cozia se află o minunată staţiune balneo-climaterică ce era considerată odinioară „Perla Văii Oltului”. Aceasta, este staţiunea Călimăneşti – Căciulata, staţiune binecuvântată de Dumnezeu datorită meleagurilor prețioase cu izvoare miraculoase.

Muntele Cozia, este atestat documentar încă de pe vremea dacilor de istoricul grec Heredot. Heredot spunea că acesta este muntele sfânt al dacilor numit ,,Kogaionon”.

Această stațiune ascunde foarte multe comori istorice şi sfinte. Mormântul lui Mircea cel Bătrân de la Mănăstirea Cozia. Mănăstire construită între anii 1387-1391, de însuși domnitorul Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim,  trecând la cele veşnice în ziua de 31 ianuarie 1418, la vârsta de 60 de ani. Voievodul nu a fost înmormântat în Biserica Domnească din Curtea de Argeş, asemenea înaintaşilor săi, ci în ctitoria sa cea iubită ,,Mănăstirea Cozia”.  Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Schitul Ostrov. Schit ctitorit de domnitorul Neagoe Basarab, între anii 1518-1522, fiind la vremea aceea primul Schit de maici din Țara Românească. Pe langa aceste 2 comori sfinte putem enumera și comori istorice precum: ,,Castrul Roman”, ,,Masa lui Traian”, etc.

Persoane ce au înfluențat stațiunea atât prin prezența lor comportamentală cât și prin cea vocațională precum: Domnitorul Mircea cel Bătrân, Mitropoliții Antim Ivireanu și Calinic, Poeții Mihai Eminescu și Octavian Goga, actorul Florin Zamfirescu, etc.

Astăzi am să vorbesc despre marele actor român Florin Zamfirescu căruia îi mulțumesc cu această ocazie pentru inteviurile pe care mi le-a acordat.

Florin Zamfirescu – copilăria


Născut  pe data de 12 aprilie 1949, Florin Zamfirescu a transformat oraşul Călimăneşti  în propria-i scenă. Precum însuşi actorul declară că:

„De când mă ştiu, mai exact de la vârsta de şase ani, eu nu m-am desprins de scenă. Cu diferite ocazii posibile, inclusiv serbările de la şcoală şi nu numai atunci, eu eram recitator. Nu m-am desprins niciodată de  această pasiune, până când, prin liceu am început să joc teatru la şcoală.”

Încă de la o vârstă  fragedă a invăţat multiple poeme scrise  de Mihai Eminescu, George Coşbuc, Vasile Alecsandri şi alţii, descoperindu-şi astfel pasiunea de recitator.

Întărind această pasiune şi lansându-se pe scena vieţii ca un simplu recitator, mai exact cu pozia „Legenda Mănăstirii Argeşului”, Florin Zamfirescu urcă remarcabil pe plan naţional. Timpurile de mult apuse îşi lasă amprenta în inima actorului care mărturiseşte cu o voce duioasă că: „am avut o copilărie frumoasă, dar grea”.

Florin Zamfirescu – amprenta vie a trecutului


Odată cu trecerea anilor îşi părăseşte oraşul natal pentru a-şi începe studiile la Facultatea de Actorie din Bucureşti, facultatea la care visa de mic copil şi pe care a îndragit-o și îmbraţişat-o cu drag, ajungând şef de promoţie. Cu toate că a terminat studiile la Bucureşti iar viaţa i-a oferit un drum pavat cu laude şi succese, nu poate  da uitării locul său natal. An de an, organizează festivale în cinstea conlocuitorilor și a oraşului său, aşa cum îi place să afirme.
Florin-Zamfirescu-1-1024x576 Florin Zamfirescu - Actorul oraşului Călimăneşti
Fiind lăudat şi apreciat pentru eforturile depuse, oraşul îi încredinţează atât o scenă cât şi o Casă de Cultură ce-i poartă numele „Casa de Cultură Florin Zamfirescu -Călimăneşti”. Florin  Zamfirescu este persoana care trăieşte cu ingenuitate fiecare clipă, indiferent de greutăţile survenite pe parcursul vieţii.
Deşi bătrâneţea tot aleargă în urma sa, însuşi Florin Zamfirescu susţine că:

„Nu mă pot odihnii în bătrâneţe, energia nu mă lasă!”.

Imagini: Claudia Buda


Caută cazare în categoriile:
Cazare Oltenia, Cazare Valea Lotrului,  Cazare Pensiuni

Caută idei de călătorie în categoriile:
Natura, Obiective turistice, Tradiții și obiceiuri, Personalități, Evenimente, Trasee turistice


Muzeul-orasului-Oradea-MoO-Comoara-Culturala-a-Romaniei-DescoperimRomania-1 Florin Zamfirescu - Actorul oraşului Călimăneşti

Muzeul orașului Oradea (MoO) – Comoara Culturală a României

Muzeul orașului Oradea (MoO) – Comoara Culturală a României Un loc care trebuie văzut vizitând Bihorul este Complexul Cultural Muzeul Orașului Oradea. Acesta este unul dintre cele mai frumoase muzee din țară  făcând  parte din patrimoniul cultural al României.  Subsecțiile Muzeului orașului Oradea Complexul Cultural MoO fondat în anul 2018 include mai multe subsecții. Aceste […]

0 comments
Kindlein-Museum-DescoperimRomania-6 Florin Zamfirescu - Actorul oraşului Călimăneşti

Kindlein Museum – Cel mai mare muzeu mic

Kindlein Museum (re)deschiderea oficială într-un nou spațiu. Cel mai mare muzeu mic. Vizitați 120 mp de expoziție amenajați pe un spațiu  de 34 mp. Muzeul Kindlein de ceasuri și bijuterii este singurul muzeu particular menționat în Strategia Culturală a Municipiului Timişoara 2014-2024. Primele acțiuni muzeale au fost organizate deja din vara anului 2008. Până în […]

0 comments
Padurea-Letea-si-caii-liberi Florin Zamfirescu - Actorul oraşului Călimăneşti

Pădurea Letea și caii liberi

Pădurea Letea – parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării Pădurea Letea din județul Tulcea este situată în nord-estul Deltei Dunării și este  inclusă în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Din punct de vedere administrativ pădurea aparține comunei C.A. Rosetti și se întinde pe o suprafață de 5246,8 ha, din care aproximativ 55% intră în aria zonelor strict […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *