Crăciun în Valea Jiului

Tradiții de Crăciun în Valea Jiului

Străvechi tradiții de Crăciun printre Crai și Pițărăi


Imagini: Antonela Dumitrescu


Valea Jiului este o zonă unică prin tradiții și obiceiuri de Crăciun, dar și prin peisajele pitorești aflate pe munții înalți. Comunitatea de momârlani din această zonă prețuiește și transmite din generație în generație obiceiuri străvechi. De Crăciun, momârlanii înfrumusețează sărbătorile prin tradiții frumoase, care îi apropie de Dumnezeu.

De ziua de Ignat, momârlanii se pregătesc de tăierea porcului și de prepararea produselor din carne, făcute în casă, cu rețete tradiționale. Pentru a putea munci în această zi, femeile din sat spun cu o seara înainte ”Ghicitoarea lui Ignat”, care, o dată spusă, ferește casa de rău și se poate lucra în ziua lui Ignat, pentru a pregăti cele necesare. Oamenii pregătesc din carnea de porc jumări, caltaboși, sângerete (numit așa deoarece este adăugat și sânge), tobă și alte preparate care vor fi pe masă de Crăciun.

Între timp casele sunt curățate, iar gospodinele fac curat și pregătesc toată casa să fie curată la venirea celei mai frumoase sărbători. De regulă, copii împodobesc bradul, unde agață bomboane de pom și globuri colorate, care vestesc bucuria, iar bradul cu cetina verde, simbolizează tinerețea și belșugul. Tradiția spune că după sărbători, bradul să fie aruncat în apa râului, pentru a se duce cu el toate necazurile și astfel, Noul An să aducă sănătate și bucurii.

Tradiția Crailor de Crăciun în Valea Jiului


Copii și feciorii din satele momârlanilor se pregătesc și ei de Crăciun pentru a vesti Nașterea Domnului în Ajun.

De cum se lasă postul de Crăciun, ei se întâlnesc la repetiții și învață colinde străvechi, tipice Văii Jiului. Cea mai cunoscută este trupa de ”Crai”, prezentă mai ales în zona vestică a Văii Jiului. Este o formație de tineri, care trebuie să fie neapărat în număr impar. Fiecare membru întruchipează câte un personaj din ziua Nașterii Domnului, în special trupa redă confruntarea dintre Irod și ce Trei Crai de la Răsărit, precum și urmărirea stelei vestitoarei de către ciobani.

Crai îmbracă frumoase costume populare momârlănești, ciobani îmbracă cojoace și poartă, de regulă, clopote mari și măști înfricoșătoare, care sperie duhurile rele. În seara de Ajun, ei pornesc din casă în casă la colindat, ca să aducă vestea Nașterii Domnului. Se spune că fiecare casă trebuie colindată, minim de un grup de colindători, pentru ca să fie binecuvântată de Dumnezeu.

Tradiția Pițărăilor de Crăciun în Valea Jiului


În estul Văii Jiului, cel mai cunoscut și frumos obicei de Crăciun este mersul Pițărăilor. Este un obicei străvechi, iar momârlanii din satele din estul Văii Jiului îl pregătesc în cel mai mic detaliu, fiind unic în țara noastră. În dimineața Ajunului de Crăciun, întreaga comunitate se îmbracă în straie mândre momârlănești și pornesc în frunte cu tinerii feciori neînsurați, care poartă steaguri mari, înflorate, urmați de fluerași, femei și copii. Prima dată se opresc la Biserică, unde primesc binecuvântarea preotului, apoi merg din casă în casă, unde primesc țuică și mere, iar gazdele se alătură și ele grupului. La casele cu fete nemăritate, feciori se opresc și încing o jiană.

În fiecare casă se ascultă colinde, mesele sunt îmbelșugate, iar oamenii acum de sărbători își vizitează rudele și părinții, sărbătoarea Nașterii Domnului unind oamenii în pace și liniște.

Momârlanii vă așteaptă să petreceți un Crăciun în Valea Jiului plin de tradiție și urează tuturor românilor Sărbători fericite și binecuvântate de Dumnezeu!


Caută cazare în categoria: Cazare Transilvania, Cazare Retezat Parâng, Cazare Petroșani, Cazare Parâng, Cazare Hunedoara, Cazare Deva, Cazare Hațeg

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

 

Prima-ediție-a-Content-Creators-Conferece Tradiții de Crăciun în Valea Jiului

Prima ediție a Content Creators Conference

Content Creators Conferece – Puterea conținutului pentru brandul tău Am devenit toți creatori de conținut, dar nu tot conținutul este valoros. Iar pentru branduri, problema conținutului de calitate este mai actuală decât oricând. Despre acest subiect și ce înseamnă de fapt conținut relevant vorbim pe 29 Ianuarie la prima ediție a evenimentului Content Creators powered by […]

0 comments
Lacul-Dracului-–-oglinda-cerului Tradiții de Crăciun în Valea Jiului

Lacul Dracului – oglinda cerului

Imagini: Oana Berzescu Lacul Dracului coordonate GPS: N 44.86440 E 21.81262 Lacul Dracului este un lac carstic care se află în Munții Locvei ( județul Caraș-Severin ), fiind situat pe malul stâng al Nerei. Inițial a fost un lac subteran, dar datorită prăbușirii unei bucăți din tavanul peșterii, Lacul Dracului a ieșit la suprafață, fascinând turiștii. […]

1 comment
Târgul-de-Turism-Touristica-dă-startul-reducerilor-la-vacanțe-16-18-Februarie-2018-Cluj-Napoca Tradiții de Crăciun în Valea Jiului

Touristica dă startul reducerilor la vacanțe, 16-18.02.2018, Cluj-Napoca

Cel mai bun weekend pentru a-ți rezerva concediu din vară 2018, în 16-18 Februarie 2018! Este oficial:  Târgul de Turism Touristica are loc pe 16-18 februarie 2018,  în incinta VIVO! Cluj Napoca. Cea de-a XVII-a ediție a celui mai cunoscut târg de turism din Transilvania vine cu destinații potrivite pentru toate buzunarele. Dacă eşti în căutarea […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *