Pădurea Letea – parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării
Pădurea Letea din județul Tulcea este situată în nord-estul Deltei Dunării și este inclusă în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Din punct de vedere administrativ pădurea aparține comunei C.A. Rosetti și se întinde pe o suprafață de 5246,8 ha, din care aproximativ 55% intră în aria zonelor strict protejate. Datorită imporanței sale floristice și faunistice Pădurea Letea a captat atenția oamenilor de știință începând cu anul 1930 și a devenit rezervație naturală în 1938.
Pădurea Letea floră și faună
Pădurea Letea se află în cel mai nordic punct de pe continentul Europa în care o pădure subtropicală poate exista. Peisajul este impresionant: pădurea s-a dezvoltat printre dunele de nisip formând așa-numitele hasmacuri.
De asemenea, Grindul maritim Letea este singurul loc în care se găsește o pădure formată din stejarul brumăriu, stejarul de luncă, frasinul de luncă, teiul alb și plopul alb. Stejarii așezați între dunele de nisip sunt seculari, având vârste de peste 500 de ani.
În jur de 3000 de animale (contabilizând și insectele, aproximativ 2000 dintre ele) și păsări precum vipera de nisip sau vulturul codalb, alte trei specii de șoim și corb își petrec timpul aici an de an.
O altă caracteristică a Pădurii Letea este vegetația formată din plantele cățărătoare: responsabile pentru aspectul mediteraneean este liana greacă, dar și vița sălbatică, curpenul sau hameiul.
Caii sălbăticiți sunt cea mai mare atracție din Pădurea Letea. Aici trăind aproximativ 500 de exemplare. Din surse istorice, se crede că primii cai care și-au găsit adăpost aici au venit în urmă cu 700 de ani. În anul 1989, cooperativele agricole au fost desființate și mulți cai au fost înapoiați locuitorilor. Proprietari i-au lăsat să pască pe teritoriul Grindului Letea ducând la înmulțirea acestora.
Astăzi Pădurea Letea își așteaptă vizitatori pentru a le dezvălui aceste frumuseți.
Vă recomandăm cu drag o călătorie într-o lume frumoasă, departe de peisajul cotidian obișnuit.
Foto: Kuki Alexandru Barbuceanu
Caută cazare în categoria:
Cazare Delta Dunării, Cazare Sfântu Gheorghe, Cazare Mila 23, Cazare Sulina, Cazare Crișan, Cazare Mahmudia, Cazare Murighiol, Cazare Uzlina
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Castelul Sturdza de la Miclăușeni – Istoria prinde viață
Castelul Sturdza de la Miclăușeni Există în țara noastră locuri cu mare încărcătură istorică ce au dăinui de-a lungul timpului și au transmis, de la înaintașii noștri, semnele și istoria vremurilor trecute, ale războaielor duse și ale obiceiurilor străvechi. Există pe teritoriul acestei țări cetăți dacice, cetăți din Evul Mediu fortificate, construite să apere pământul […]

Arieșeni – colțul pitoresc din Munții Apuseni
Călător prin Arieșeni Imagini: Antonela DUMITRESCU Țara Moților o veți descoperi daca veți poposi în Arieșeni aici veți cunoaște, simplitatea oamenilor, dar și frumusețea pitorească a acestui loc. Este o localitate turistică, cu numeroase obiective turistice naturale, dar și culturale. Când ajungeți pe drumul spre Arieșeni vă întâmpină pădurile de brad cu răcoarea lor. Comuna Arieșeni […]

Cascada Prigor – izvor de apă ocrotit de natură
Cascada Prigor – un colț sălbatic Cascada Prigor – coordonate GPS: 44,897412 22,134006 Cascada Prigor (sau cascada lui Nițu) este situată pe teritoriul comunei Prigor din județul Caraș-Severin, la poalele Munților Almăjului. Drumul de acces este bun. Din centrul satul Prigor se face dreapta, dacă veniți din direcția Bozovici, apoi stânga pe a doua stradă […]