Traseul micului Rai din România
Bisericile de lemn din Maramureș alcătuiesc unul dintre cele mai frumoase trasee turistice din România. Așadar, în vara acestui an mi-am îndeplinit un vis din copilărie, acela de a vizita bisericile de lemn din Maramureș. Până să ajung la fața locului, am citit nenumărate articole despre această zonă, însă am fost sigură că percepția și trăirile mele, odată ajunsă în acest mic rai, vor fi diferite decât ale celor ce au scris articolele precedente.
Datorită timpului foarte scurt pe care l-am acordat acestei „mici excapade″ nu am reușit să vizitez tot ceea ce era frumos de văzut. Dar, mă pot mândri cu faptul că am reușit să vizitez câteva dintre bisericile de lemn din zonă. Iar, în cele trei zile petrecute în Maramureș, mi-am întocmit un traseu pentru fiecare din zile, astfel încât să pot vizita cât mai multe locuri.
Prima zi s-a desfășurat pe traseul Baia Mare – Desești; Desești – Sighetul Marmației; Sighetul Marmației – Săpânța. În Desești se află o biserică de lemn. Legenda spune că a ars din temelii după invazia tătarilor, și că din toată biserica a rămas o singură piatră. Localnicii care au dorit reconstruirea acestei biserici nu au găsit locul potrivit pentru ridicarea bisericii până la a cincea încercare, atunci când piatra a rămas în picioare. Această biserică acum poartă numele de Cuvioasa Paraschiva.
După o vizită spirituală, tot restul zilei ne este liber pentru a ne bucura de centru orașului Sighet și de vestitul Cimitir Vesel din Săpânța. Acest cimitir este cunoscut atât în țară cât și în străinătate datorită modului inedit și unic de prelucrare a crucilor mormintelor. Ideea inedită a venit de la Stan Ioan Pătraș, sculptor în lemn înca din 1935. Pe lângă acest cimitir unic în Săpânța se află cea mai înaltă biserică de lemn din lume.
Cea de a doua zi începe prin vizita bisericii de lemn din Bârsana. Biserică ce a fost construită în anul 1720 și mutată în locul în care e și azi, în anul 1806. Această biserică este un important exemplu al adevăratei arhitecturi din lemn. Odată ajunși în complexul mănăstirii nu veți mai dori să-l părăsiți. Sentimentul de liniște și pace care dăinuie acolo vă va umple sufletul de fericire.
Biserica Sfânta Paraschiva din Poienile Izei este cea de a doua biserică în care veți simți că sunteți acasă. Aceasta dăinuie încă din anul 1605 și este unul dintre cele mai bine întreținute monumente istorice la momentul actual.
În cea de a treia zi, din păcate, nu am avut timp decât pentru a vizita o singură biserică. Am ales Biserica Sfântul Nicolae din Budești, situată la aproximativ 30 km de Sighetu Marmației. Biserică a fost construită în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Aici se păstrează zestrele lui Pintea Viteazul. Acesta l-a susținut pe principele Transilvaniei Francisc Rakoczi în revolta împotriva Casei de Austria. Biserica este situată chiar în mijlocul cimitirului, fix pe coama unui deal. De aici reușind să ocrotească toți strămoșii ce au murit pe acele meleaguri pentru a ne apără țara.
În final, aș dori să menționez că în niciun alt loc nu m-am simțit mai curată sufletește ca în această zonă la Bisericile de lemn din Maramureș. Așadar, dacă simțiți nevoia să vă împăcați cu voi înșivă, să vă bucurați sufletul sau pur și simplu să ieșiți din cotidian, aceste biserici sunt rețeta ideală. Aici Dumnezeu ne-a lăsat o părticică din tărâmul său.
Caută cazare în categoria: Cazare Maramureș, Cazare Nănești, Cazare Botiza, Cazare Borșa, Cazare Vadu Izei, Cazare Săliștea de Sus, Cazare Săcel, Cazare Vișeu de Sus, Cazare Cavnic, Cazare Poienile Izei, Cazare Baia Sprie
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Târgul de Turism Vacanța Timișoara, aproape de start – 02-04.03.2018
Timișorenii sunt invitați la Târgul de Turism Vacanța care are loc în primul weekend din luna martie Târgul de Turism Vacanța Timișoara, a cincea ediție, va avea loc anul acesta în perioada 2 – 4 martie, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, unde câteva zeci de agenții de turism vor prezenta destinații și pachete de […]

Turismul viticol românesc începe să își scrie povestea
Pașii mărunți dar siguri ai turismului viticol românesc se simt Turismul viticol și-a croit cu greu drumul între preferințele românilor în alegerea modului de petrecere a timpului liber, dar încet și sigur a început să prindă rădăcini și pe meleaguri românești. Turismul viticol nu este doar despre vin ci și despre arta creației licorii, este […]

Valea Iadului – locul care spune povestea raiului
Valea Iadului Valea Iadului coordonate GPS: 46.734755, 22.561069 Valea Iadului este localizată în Munții Apuseni între masivele Piatra Craiului și Bihor, pe drumul ce leagă Lacul Leșu de Stâna de Vale. Se spune că numele de Valea Iadului i-a fost dat de localnici din cauza dezastrelor naturale ce aveau loc aici în fiecare primăvară după […]