Bisericile de lemn din Maramureș, micul Rai al României


Bisericile de lemn din Maramureș, micul Rai al României

Traseul micului Rai din România


Imagini: medievale.ro


Bisericile de lemn din Maramureș alcătuiesc unul dintre cele mai frumoase trasee turistice din România. Așadar, în vara acestui an mi-am îndeplinit un vis din copilărie, acela de a vizita bisericile de lemn din Maramureș. Până să ajung la fața locului, am citit nenumărate articole despre această zonă, însă am fost sigură că percepția și trăirile mele, odată ajunsă în acest mic rai, vor fi diferite decât ale celor ce au scris articolele precedente.

Datorită timpului foarte scurt pe care l-am acordat acestei „mici excapade″ nu am reușit să vizitez tot ceea ce era frumos de văzut. Dar, mă pot mândri cu faptul că am reușit să vizitez câteva dintre bisericile de lemn din zonă. Iar, în cele trei zile petrecute în Maramureș, mi-am întocmit un traseu pentru fiecare din zile, astfel încât să pot vizita cât mai multe locuri.

Prima zi s-a desfășurat pe traseul Baia Mare – Desești; Desești – Sighetul Marmației; Sighetul Marmației – Săpânța. În Desești se află o biserică de lemn. Legenda spune că a ars din temelii după invazia tătarilor, și că din toată biserica a rămas o singură piatră. Localnicii care au dorit reconstruirea acestei biserici nu au găsit locul potrivit pentru ridicarea bisericii până la a cincea încercare, atunci când piatra a rămas în picioare. Această biserică acum poartă numele de Cuvioasa Paraschiva.

După o vizită spirituală, tot restul zilei ne este liber pentru a ne bucura de centru orașului Sighet și de vestitul Cimitir Vesel din Săpânța. Acest cimitir este cunoscut atât în țară cât și în străinătate datorită modului inedit și unic de prelucrare a crucilor mormintelor. Ideea inedită a venit de la Stan Ioan Pătraș, sculptor în lemn înca din 1935. Pe lângă acest cimitir unic în Săpânța se află cea mai înaltă biserică de lemn din lume.

Cea de a doua zi începe prin vizita bisericii de lemn din Bârsana. Biserică ce a fost construită în anul 1720 și mutată în locul în care e și azi, în anul 1806. Această biserică este un important exemplu al adevăratei arhitecturi din lemn. Odată ajunși în complexul mănăstirii nu veți mai dori să-l părăsiți. Sentimentul de liniște și pace care dăinuie acolo vă va umple sufletul de fericire.

Biserica Sfânta Paraschiva din Poienile Izei este cea de a doua biserică în care veți simți că sunteți acasă. Aceasta dăinuie încă din anul 1605 și este unul dintre cele mai bine întreținute monumente istorice la momentul actual.

În cea de a treia zi, din păcate, nu am avut timp decât pentru a vizita o singură biserică. Am ales Biserica Sfântul Nicolae din Budești, situată la aproximativ 30 km de Sighetu Marmației. Biserică a fost construită în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Aici se păstrează zestrele lui Pintea Viteazul. Acesta l-a susținut pe principele Transilvaniei Francisc Rakoczi în revolta împotriva Casei de Austria. Biserica este situată chiar în mijlocul cimitirului, fix pe coama unui deal. De aici reușind să ocrotească toți strămoșii ce au murit pe acele meleaguri pentru a ne apără țara.

În final, aș dori să menționez că în niciun alt loc nu m-am simțit mai curată sufletește ca în această zonă la Bisericile de lemn din Maramureș. Așadar, dacă simțiți nevoia să vă împăcați cu voi înșivă, să vă bucurați sufletul sau pur și simplu să ieșiți din cotidian, aceste biserici sunt rețeta ideală. Aici Dumnezeu ne-a lăsat o părticică din tărâmul său.


 

Vinul - complicele sănătății noastre

Vinul – complicele sănătății noastre

Valoarea alimentară a vinului Vinul, datorită compoziţiei fizico-chimice şi biochimice destul de complexe, este un produs alimentar cu însuşiri destul […]

0 comments
Biserica Neagră cel mai mare lacas de cult din Romania

Biserica Neagră – cel mai mare lăcaș de cult din România

Biserica Neagră – cel mai mare biserică gotică din Transilvania Imagini: Petronela Alexandru Biserica Neagră coordonate GPS: 45.6408552, 25.5877963 Veche […]

0 comments

Cheile Oltețului și Peștera Polovragi – Miracol în inima munților

Cheile Oltețului și Peștera Polovragi – miracol în inima munților Acolo unde Munții Parâng întâlnesc Munții Căpățânii au luat naștere […]

0 comments
Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus