Peștera cu Cristale din mina Farcu

Peștera cu Cristale din mina Farcu – în lumea cristalelor

Peștera cu Cristale – Locul în care pământul și-a creat propriul rai


Imagini: Claudiu Vatau


Peștera cu Cristale din mina Farcu coordonate GPS: 46.8064 N, 22.4236 E

Peștera cu Cristale se află pe teritoriul comunei Roșia din județul Bihor și este ascunsă în mina Farcu din versanții domoli ai munților Pădurea Craiului. Mina Farcu a fost închisă în 1998.

Peștera cu Cristale din mina Farcu a fost amenajată și deschisă publicului în anul 2012. Accesul în peșteră se face prin galeria fostei mine de bauxită.

Într-una din galerii a fost amenajat un muzeu al mineritului. În muzeu care sunt prezentate parte din uneltele cu care minerii lucrau și scoteau rocile la suprafața pământului.

Peștera cu Cristale din mina Farcu a fost descoperită întâmplător în anul 1987 în timpul dinamitării unui perete care avea ca scop prelungirea galeriei miniere.

Prăbușirea peretelui a scos la iveală lumea strălucitoare din adâncuri, pereții poleiți în nuanțe de auriu roșiatic și alb sidefat din care țâșnesc cristale de diverse dimensiuni, stalactite și stalagmite.

Emblema peșterii este cristalul sub formă de libelulă.

Lumea cristalelor din peșteră este unică, frumoasă și pură. Pământul a dat tot ce avea mai bun, a unit apa, gheața, aerul, fărâmi din roci și și-a creat un rai propriu. Un rai în interiorul pământului format din cristalele de calcit.

Pământul își protejează raiul, cristalele au valoare doar în mediul lor natural, acolo unde au luat naștere, iar dacă sunt rupte și scoase la lumină mor, se înnegresc și le dispare și ultima urmă de strălucire.

Când a fost descoperită, peștera a fost vandalizată, minerii credeau că aceste minunății au valoare și în afara mediului din pământului, dar s-au înșelat. Cristalele s-au înnegrit imediat, au murit, iar în urmă au rămas doar malformațiile mutilate pe vecie.

Fauna peșterii este reprezentată de lilieci. Aceștia stau cuminți și ignoră turiștii. Doar căldura corpului omenesc îi deranjează atunci când turiștii nesăbuiți se apropie cu mâna de ei pentru a-i fotografia.

Peștera cu Cristale din mina Farcu unicat în Europa


Peștera cu Cristale din mina Farcu este unică în Europa. În lume mai este una singură și aceasta se află în Asia.
Peștera este împărțită în 3 sectoare: turistic, speologic și științific. Turiștii pot vizita doar sectorul turistic în grupuri de 10 persoane. În scop speologic se vizitează în grup de maxim 3 persoane cu programare prealabilă. Iar rezervația științifică se vizitează doar în grup de 2 persoane, ghid și cercetător.

Vizitarea minei și a peșterii se face doar cu ghid local, acesta vă va ajuta să pătrundeți în această lume frumoasă.

Important de știut este faptul că un cristal din calcit crește cu 1 mm în 25 ani, adică 1 cm în 250 ani.

Cazare în Roșia găsiți aici.

Accesul la Peștera cu Cristale din mina Farcu se face urmând traseul:

  • din Cluj-Napoca urmând traseul: Gilău – Huedin – Bratca – Roșia, în Roșia virați stânga după indicator (125 km)
  • din Timișoara urmând traseul: Arad – Salonta – Beiuș – Roșia, în Roșia virați dreapta după indicator (206 km)

Peisajul din zonă este foarte frumos, aerul este curat, vara verdele crud stăpânește ținutul, iar toamna scaldă dealurile în nuanțe arămi. În apropiere găsiți și cazare la prețuri rezonabile.

Turistule, atunci când pleci ia cu tine doar fotografiile, doar ele au valoare, lasă naturii darul său să bucure și alți vizitatori și pe tine când vei reveni.

Pentru informații suplimentare sunați la: 0040.359.410.556, 0040.745.602.203


Caută cazare în categoria: Cazare RoșiaCazare Munții Apuseni, Cazare Transilvania, Cazare Vadu Crișului, Cazare Garda de Sus, Cazare Remeți, Cazare Râșca

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

 

Croaziera-pe-Dunare-cu-MS-Diana-un-altfel-de-concediu-1-e1672939935190 Peștera cu Cristale din mina Farcu – în lumea cristalelor

Croaziera pe Dunăre cu MS Diana, un altfel de concediu

Dacă vă gândiți să faceți ceva diferit vara aceasta, dar totuși doriți să nu plecați prea departe, atunci o croazieră pe Dunăre ar putea fi o alegere potrivită. Croaziera pe Dunăre propusă de cei de la MS Diana te poartă pe valurile fluviului de la Orșova spre Veliko Gradište (Serbia) › Belgrad (Serbia) › Novi […]

0 comments
Târgul-de-Turism-Vacanța-Timișoara-aproape-de-start-02-04-martie-2018-Centrul-Regional-de-Afaceri-Timișoara-1-1 Peștera cu Cristale din mina Farcu – în lumea cristalelor

Târgul de Turism Vacanța Timișoara, aproape de start – 02-04.03.2018

Timișorenii sunt invitați la Târgul de Turism Vacanța care are loc în primul weekend din luna martie Târgul de Turism Vacanța Timișoara, a cincea ediție, va avea loc anul acesta în perioada 2 – 4 martie, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, unde câteva zeci de agenții de turism vor prezenta destinații și pachete de […]

0 comments
Huțanii-din-Bucovina-poza Peștera cu Cristale din mina Farcu – în lumea cristalelor

Huțulii din Bucovina – urmașii dacilor liberi

Huțulii din Bucovina – tradiții și obiceiuri Huțulii sau Huțanii sunt un mic grup etnic, înrădăcinat pe meleagurile românești, cu sute de ani în urmă. Cu tradiții deosebite, aceștia locuiesc în satele din Bucovina, dar și în Transcarpatia, Pocuția și în unele sate din Maramureș. Se spune că se trag din dacii liberi și trăiesc […]

3 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *