Mănăstirea Rohița și satul blestemat

Mănăstirea Rohița și satul blestemat

Mănăstirea Rohița din Maramureș


Mănăstirea Rohița se alfă în apropierea satului Boiereni, între dealurile maramureșene, la granița județului Maramureș cu județele Cluj, Bistrița și Zalău. De la intrarea în sat se observă grija oamenilor pentru divinitate manifestată adesea sub forma crucii.

Povestea blestemului de la Boiereni începe la jumătatea secolului XVIII

Se spune că în acele vremuri tulburi de la jumătatea secolului XVIII a fost un an în care pământul nu a rodit, iar viața localnicilor a fost mai grea. Atunci mănăstirea din apropierea satului a fost prădată de către localnicii stârniți de autoritățile locale. Aceștia au furat toate lucrurile de valoare, dar și lemnul din porți și garduri apoi au ars ce a mai rămas din mănăstire. În acest timp călugării erau plecați în țară pentru a aduna merinde.

Când s-au întors călugării și au văzut atrocitatea au blestemat satul să fie luat de 7 ori de ape și de foc și să nu crească stejari pe pământul său (pentru a nu avea lemne de construcții) până când localnicii se vor căi pentru faptele lor și vor reconstrui mănăstirea arsă. Se presupune că blestemul a fost rostit într-o zi de vineri. De atunci sătenii nu lucrează vinerea pământul și țin post.

În anul 1985, pe vremea comuniștilor, preotul din sat, Emil Manu, și sătenii încep construirea noii mănăstirii. Construcția s-a facut  din lemn cu fundație din piatră. Aceasta a fost inaugurată în anul 1993 și este închinată Acoperământului Maicii Domnului serbată la 1 octombrie.

Iar în anul 2004 a fost construită și biserica mare tot din lemn. Biserica mare este închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel serbată în data de 29 iunie.

Blestemul s-a terminat când mănăstirea a fost gata, iar răzleț încep să se vadă stejarii pe hotarul satului.

Astăzi Mănăstirea Rohnița este un lăcaș de cult foarte frumos ce unește credința cu arta lemnului așezată într-o zonă liniștită și plină de smerenie.

Foto: Eugen Ștefan Lazăr


Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *