Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Aramă


Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Arama

Zona Mehedinţi este o zonă plină de comori şi legende care trăiesc printre noi fără a le conștientiza uneori. Printre aceste comori cu o bogată încărcătură istorică și spirituală se află și Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu din orașul Baia de Aramă.

Închinată Sfinților Voievozi Mihail și Gavril, mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu se află în orașul Baia de Aramă, în județul Mehedinți, în partea nord-vestică a Olteniei.

Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu – fragment de istorie


Această mănăstire a fost zidită între anii 1694 – 1703, de ctitori de seamă ai vremii.  Până în anul 1694 a funcționat ca schit, până când Constantin Brâncoveanu a pus piatra de temelie a bisericii, aceasta a fost finalizată în anul 1703. Păstrată sub pecetea aspră a timpului mănăstirea de la Baia de Aramă, este un loc viu de reculegere.

Biserica este zidită în formă de cruce, din căramidă și blocuri confecționate din zgură de aramă a locului. Pridvorul bisericii este amplasat pe toată lățimea bisericii. Arcadele acestuia fiind zidite în formă de potcoavă stranse în bârne de stejar.

Catapeteasma bisericii este zidită în stil brâncovenesc, ca și biserica, având icoanele așezate pe niște rame sculptate în forma viței-de-vie, este singura care se mai păstrează în județ. Pentru elementele sale unice numeroși vizitatori ajung aici în fiecare zi.

Valoarea întregului monument este dată și de decorația interioară, dar și de pictura originală. Pictura este executată din pridvor până în altar în tehnica a fresco, păstrându-se integral. Aceasta este specifică decorațiunii interioare de sfârșit de secol XVII, începutul secolului XIX.

Dacă în trecut în cadrul schitului mănăstirea era întreținută de călugări, în prezent, un grup de maici au grijă de lăcașul de la Baia de Aramă. Munca și devotamentului lor pentru viața monahală se observă din îngrijirea mănăstirii și a spațiului exterior acesteia.

Astăzi aceasta primește zilnic numeroși vizitatori, care vin pentru a cunoaște noi locuri, frumoase. Totodată, pentru că mănăstirea este poziționată într-un loc ferit de agitația orașului, localnicii și vizitatorii vin aici des să își găsească liniștea.

Mânăstirea Sfinților Voievozi Mihail si Gavril este un loc care merită să fie vizitat cu prima ocazie.

 

Foto: Claudiu Nețoiu


Transylvania Tourism Fair

O nouă ediție „Transylvania Tourism Fair” încheiată cu succes

Timp de 3 zile în perioada 17-19 martie 2017, a avut loc la Braşov cea de-a X-a ediție a celui […]

0 comments
10 motive să sărbătorești Crăciunul în România

10 motive să sărbătorești Crăciunul în România

De ce să alegi Crăciunul în România? – 10 motive să sărbătorești Crăciunul în România Într-o lume grăbită în care ne uităm […]

0 comments
Ce veți găsi la târgul de vacanțe din Timișoara

Ce veți găsi la târgul de vacanțe din Timișoara

Sezonul de iarnă se încheie și tot ce facem este să ne gândim la cât de mult așteptăm vacanța de […]

0 comments
Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus