Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Arama

Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Aramă

Zona Mehedinţi este o zonă plină de comori şi legende care trăiesc printre noi fără a le conștientiza uneori. Printre aceste comori cu o bogată încărcătură istorică și spirituală se află și Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu din orașul Baia de Aramă.

Închinată Sfinților Voievozi Mihail și Gavril, mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu se află în orașul Baia de Aramă, în județul Mehedinți, în partea nord-vestică a Olteniei.

Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu – fragment de istorie


Această mănăstire a fost zidită între anii 1694 – 1703, de ctitori de seamă ai vremii.  Până în anul 1694 a funcționat ca schit, până când Constantin Brâncoveanu a pus piatra de temelie a bisericii, aceasta a fost finalizată în anul 1703. Păstrată sub pecetea aspră a timpului mănăstirea de la Baia de Aramă, este un loc viu de reculegere.

Biserica este zidită în formă de cruce, din căramidă și blocuri confecționate din zgură de aramă a locului. Pridvorul bisericii este amplasat pe toată lățimea bisericii. Arcadele acestuia fiind zidite în formă de potcoavă stranse în bârne de stejar.

Catapeteasma bisericii este zidită în stil brâncovenesc, ca și biserica, având icoanele așezate pe niște rame sculptate în forma viței-de-vie, este singura care se mai păstrează în județ. Pentru elementele sale unice numeroși vizitatori ajung aici în fiecare zi.

Valoarea întregului monument este dată și de decorația interioară, dar și de pictura originală. Pictura este executată din pridvor până în altar în tehnica a fresco, păstrându-se integral. Aceasta este specifică decorațiunii interioare de sfârșit de secol XVII, începutul secolului XIX.

Dacă în trecut în cadrul schitului mănăstirea era întreținută de călugări, în prezent, un grup de maici au grijă de lăcașul de la Baia de Aramă. Munca și devotamentului lor pentru viața monahală se observă din îngrijirea mănăstirii și a spațiului exterior acesteia.

Astăzi aceasta primește zilnic numeroși vizitatori, care vin pentru a cunoaște noi locuri, frumoase. Totodată, pentru că mănăstirea este poziționată într-un loc ferit de agitația orașului, localnicii și vizitatorii vin aici des să își găsească liniștea.

Mânăstirea Sfinților Voievozi Mihail si Gavril este un loc care merită să fie vizitat cu prima ocazie.

 

Foto: Claudiu Nețoiu


Poiana-Mărului-un-loc-de-poveste Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Aramă

Poiana Mărului – un loc de poveste

Poiana Mărului – un loc de poveste din județul Brașov Localitatea Poiana Mărului este localizată în sud-vestul Județului Brașov, pe drumul național 73A în vecinătatea Munților Piatra Craiului, fiind alcătuită în cea mai mare parte din gospodării risipite. Localitatea a funcționat până în 1968 ca o comună cu un singur sat, având același nume, până […]

0 comments
Chipul-lui-Decebal-–-istorie-sculptată-în-piatră-2 Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Aramă

Chipul lui Decebal – istorie sculptată în piatră

Chipul lui Decebal – cea mai mare sculptură în piatră din Europa Foto: Claudiu Vatau Chipul lui Decebal coordonate GPS: N 44.6271  – E 22.2599 Chipul lui Decebal este cea mai mare sculptură realizată în piatră de pe teritoriul Europei. Un obiectiv turistic de referință pentru România, dar și cel mai important obiectiv din zona Cazanelor Dunării. […]

3 comments
Peste-20.000-de-vizitatori-au-ajuns-la-Targul-de-Turism-al-Romaniei-de-la-ROMEXPO-DescoperimRomania.ro-1 Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Aramă

Peste 20.000 de vizitatori au ajuns la Târgul de Turism al României de la ROMEXPO

Peste 20.000 de vizitatori au ajuns la Târgul de Turism al României de la ROMEXPO În perioada 23 – 26 februarie, ROMEXPO a organizat Târgul de Turism al României – ediția de primăvară. Peste 20.000 de vizitatori au ajuns la #TTR2023 și au beneficiat de cele mai bune oferte de vacanță. Manifestarea a înregistrat un […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *