Palatele de pe Corso – poveşti cu nobili

Palatele de pe Corso – poveşti cu nobili

Palatele de pe Corso – dovadă impunătoare a istoriei


Foto: Denisa Lazăr


Palatele de pe Corso și Piaţa Victoriei (Operei) sunt unele dintre cele mai însemnate obiective turistice ale Timişoarei. În ele sunt cuprinse părți din istorie, legende şi cele mai importante evenimente culturale şi sociale.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu termenele “Corso” sau “Surogat”, aflăm că denumirile aparţin promenadelor care pornesc de la Operă către Catedrală, astfel încât promenada de pe partea dreaptă se numeşte Corso şi era în trecut locul unde se plimbau nobilii care formau înalta societate timişoreană şi beneficiau de restaurante şi magazine de lux, iar promenada de pe partea stangă, numită Surogat, era destinată tinerilor şi muncitorilor, elevii având nevoie chiar de permisiunea şcolii pentru a se plimba aici.

Aşadar, nu e de mirare că Palatele de pe Corso, partea dreaptă a Pieţei Victoriei a fost aleasă de înalta societate. Prezente aici, palatele Szechenyi, Hilt, Dauerbach, Merbl, Neuhausz şi Lloyd, cu dimensiunile impunătoare şi arhitectura lor specifică anilor 1900 – secession, au creat atmosfera propice derulării acestor activităţi.

Palatele de pe Corso

Palatul Szechenyi – arhitectul a fost Laszlo Szekely, palatul fiind construit la dorinţa lui Antal Vogel. O clădire cu patru etaje, porţiunea de sus fiind prevăzută cu porţiuni ieşite în afară, legate între ele prin balcoane. Aceste zone se termină în frontoane triunghilulare cu bazorelief, iar colţul clădirii este prevăzut cu un turn.

Palatul Hilt – de asemenea construit în stil art-noveau în anul 1911 şi dat în folosinţă în anul 1913. Interesant este faptul că liftul vechi este perfect funcţional.

Palatul Dauerbach – acelaşi arhitect,  Laslo Szekely, şi-a pus amprenta şi asupra acestei clădiri, fiind una dintre cele mai reprezentative monumente ale stilului anilor 1900. De remarcat la acest palat sunt volumele masive şi unduite ale acoperişurilor.

Palatul Merbl – urmărind acelaşi stil , arhitectul Arnold Merbl a ridicat o clădire care s-a alăturat celorlalte. Arhitectul a mai lucrat şi la ridicarea palatului Lloyd.

Palatul Neuhausz – o combinaţie reuşită de stiluri eclectice, care îmbină art-novau-ul maghiar şi secesiunea vieneză. Clădirea asupra căreia şi-a pus amprenta Laszlo Szekely este construită într-o simetrie perfectă.

Palatul Lloyd – construit de arhitectul Lipot Baumhorn, cu ajutorul lui Arnold Merbl, a fost dat în folosinţă în anul 1912. La parter regăseam o cafenea, unde se întâlneau cei mai importanţi oameni ai vremii. La etaj adăpostea Bursa Agricolă şi Societatea Lloyd, iar etajele al II-lea şi al III-lea erau destinate locuirii. Astăzi este Palatul Politehnicii, sediul rectoratului acesteia.

Aşadar, dacă doriţi să “gustaţi” un pic din vremurile de altădată, Palatele de pe Corso din Piaţa Victoriei vă stau la dispoziţie, creând exact atmosfera vremurilor apuse.

Ghid local: Denisa Lazăr 0729 261 038


Caută cazare în categoria:Cazare Banat,Cazare Timișoara,

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

46631303_2144050378993159_2264322589700653056_n Palatele de pe Corso – poveşti cu nobili

Se apropie Târgul de Turism Vacanța din Constanța

Se apropie Târgul de Turism Vacanța din Constanța Oferte imbatabile pentru vacanțe în România și în străinătate Târgul de Turism „VACANȚA” Constanța își deschide porțile în perioada 28 – 31 martie 2019 și se adresează publicului larg, dornic să călătorească în țară și peste hotare, aflat în căutarea unor destinații turistice originale, care să corespundă, […]

0 comments
Muzeul-ASTRA-–-O-profunzime-de-traditii-DescoperimRomania.ro-1 Palatele de pe Corso – poveşti cu nobili

Muzeul ASTRA – O profunzime de tradiții

Muzeul ASTRA – O profunzime de tradiții  Complexul Național Muzeul ASTRA ( Asociațiunea transilvană pentru literatura română și cultura poporului român ) este cea mai importantă instituție etno muzeală din România.  Situat în apropierea  orașului Sibiu, muzeul transpune călătorul în trecutul îmbelșugat de tradiții al poporului român încă de acum două secole.   Viața rurală în epoca modernă  Muzeul ASTRA  oferă […]

0 comments
Craiova Palatele de pe Corso – poveşti cu nobili

Craiova – orașul în care cultura, tradiția și ospitalitatea și-au dat mâna

Imagini: Andreia Minuță De ce să vizităm Craiova? Am pășit în Craiova cu preconcepția ca este doar un oraș de câmpie care nu ar avea cu ce să mă surprindă, dar ca în orice poposire urbană am decis să vizitez centrul. Nu mică mi-a fost mirarea să descoper străduțele pietonale mărginite de case frumos renovate […]

0 comments

One Reply to “Palatele de pe Corso – poveşti cu nobili”

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *