Mănăstirea Sfânta Ana - creația făgăduinței

Mănăstirea Sfânta Ana – creația făgăduinței

Mănăstirea Sfânta Ana –  ctitoria lui Pamfil Șeicaru


Mănăstirea Sfânta Ana este un locaș de cult ortodox situat în orașul Orșova, pe Defileul Dunării, construită pe culmea Dealului Moșului, beneficiind de o panoramă deosebită asupra golfului.

Mănăstirea Sfânta Ana are o istorie aparte, fiind ctitorită de ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru, care a luptat ca sublocotenent tânăr al Regimentului 17 Infanterie în Primul Război Mondial. În timpul războiului, în toamna anului 1916, chiar pe Dealul Moșului a fost acoperit de pământ în urma exploziei unui obuz la foarte mică distanță de el și camaradul său de arme, Petre Găvănescu. Atunci Pamfil Șeicaru a făgăduit că va construi o mănăstire în semn de mulțumire lui Dumnezeu și în cinstea celor căzuți în război.

În anul 1935 a fost construit drumul de acces, din Orșova pe Dealul Moșului spre mănăstirea, numit Drumul Eroilor. Acesta era străjuit de șapte troițe sculptate în lemn și închinate eroilor ce și-au pierdut viața în război. Din păcate, cele șapte troițe au dispărut în anii 1960.

Istoria zbuciumată a mănăstirii

Construcția mănăstirii s-a realizat între anii 1936 – 1939. În acea vreme Pamfil Șeicaru conducea ziarul ”Curentul” și era deputat în Parlamentul României. După venirea regimului comunist clădirea a fost transformată în restaurant. După anii 1990, mănăstirea a fost preluată de mitropolie și a fost sfințită cu hramul Sfintei Ana. Hramul a fost ales după numele mamei lui Pamfil Șeicaru.

Complexul monahal este format din biserica de lemn, cu elemente de stil tradițional românesc, chilii pe ambele părți ale mănăstirii, ansamblul formând litera ”U”. În ultimii ani au mai fost construit un altar de vară cu clopotnița.

Într-o fostă clădire de alimentație publică funcționează, în prezent, Muzeul memorial ”Pamfil Șeicaru”, o bibliotecă, trapeza și un atelier de croitorie.

Mănăstirea Sfânta Ana este un frumos loc de rugăciune. De aici vă bucurați și de o panorama deosebită asupra Dunării.

În apropiere se găsesc Mănăstirea Mraconia și Mănăstirea Vodița, ambele de o frumusețe uimitoare și cu istorie aparte.

Foto: mapio.net


Caută cazare în categoria: Cazare Cazanele Dunarii, Cazare Valea Cernei, Cazare Eselnița, Cazare Dubova, Cazare Orșova, Cazare Liubcova, Cazare Coronini

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

 

Peștera-Ponicova-–-în-adâncul-Cazanelor-Dunării Mănăstirea Sfânta Ana - creația făgăduinței

Peștera Ponicova – în adâncul Cazanelor Dunării

Peștera Ponicova – cea mai mare peșteră din Cazanele Dunării Peștera Ponicova este una dintre peșterile aflate în zona calcaroasă a Cazanelor Mari și Cazanelor Mici. Este cunoscută și sub denumirea de Peștera Liliecilor, Gura Ponicovei sau Peștera de la Gura Apei. Este cea mai mare peșteră din Cazanele Dunării având o lungime de 1666 de metri. […]

3 comments
În-luna-iubirii-pasionații-de-munte-sunt-premiați Mănăstirea Sfânta Ana - creația făgăduinței

Îndrăgostit de munte? În luna iubirii pasionații de munte sunt premiați

Îndrăgostit de munte? În luna iubirii pasionații de munte sunt premiați Câștigătorul concursului ”Îndrăgostit de munte” este Ramona Micaela. Felicitări! Vezi lista participanților eligibili și numărul câștigător. În acest an, Hotel Carmen, alături de partenerii DescoperimRomania.ro și România Turistică, serbează iubirea pentru munte și aventură printr-un concurs. În perioada 1 – 20 februarie, are loc concursul ”Îndrăgostit de […]

14 comments
Mănăstirea-Mraconia-lăcașul-de-sub-ape Mănăstirea Sfânta Ana - creația făgăduinței

Mănăstirea Mraconia – lăcașul de sub ape

Mănăstirea Mraconia – rugăciune pe malul Dunării Mănăstirea Mraconia este un lăcaș de cult, aflat pe malul Dunării, impresionant prin locația și povestea sa, păzind uscatul, parcă, de lucrurile rele. Aceasta este localizată în comuna Dubova, pe malul stâng al Dunării. Este construită pe un fost punct de observație al vaselor de pe Dunăre, în […]

2 comments

One Reply to “Mănăstirea Sfânta Ana – creația făgăduinței”

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *