Cheile Minișului

Cheile Minișului

Cheile Minișului coordonate GPS: 45.0035 N – 21.9598 E

Cheile Minișului sunt situate între versanții stâncoși ai Munților Aninei, în județul Caraș-Severin. Au o lungime de 14 km și sunt împărțite în patru sectoare, trei dintre acestea fiind străbătute de DN 57B.

Farmecul traseului este dat de  solemnitatea pereților muntoși în oscilație cu vegetația abundentă sălășluită pe poienițele culmilor domoale ce vin să definească versanții.

Pe întreg traseul cheilor natura și omul au zămislit frumuseți unice. Pe alocuri, munții își înfrumusețează pereții de primavara până toamna cu flori, iar iarna croiește pe ei dantele de gheață.

Versanții abrupți găzduiesc numeroase peșteri, grote și arcade specifice reliefului calcaros, dintre acestea cele mai cunoscute sunt: Peștera Ponor-Plopa, Peștera Buhui, Peștera Hoților, Peștera cu Aburi,  Găurile lui Miloi, Grota Bigăr, Peștera cu Oase (aici au fost descoperite, în anul 2002, cele mai vechi oase ale omului modern din Europa).

Urmând cheile de la Anina spre Bozovici ne atrage atenția o frumoasă cădere de apă aflată pe partea dreaptă a drumului. În perioadele ploioase Cascada Cârșa (sau Valea Miniș)  își revarsă apele în râu creând un loc unic, un mic spectacol destinat trecătorilor.

Următoarea oprire este lacul situat tot pe partea dreaptă venind  din această direcție. Datorită rocilor calcaroase ce predomină în zonă, lacul de acumulare Gura Golâmbului ( numit și Lacul Miniș sau Cerbu) are o superbă culoare verde și este mărginit de brazi, creându-se în jurul său un peisaj frumos, specific muntelui.

Iar în locul în care Paralela 45 se intersectează cu râul Miniș găsim cea mai impunătoare parte a cheilor, pereții stâncoși sunt apropiați, apa și-a săpat cu greu drumul în rocă, iar Cascada, Izbucul și Grota Bigăr și-au format propriile chei, de dimensiuni reduse, dar spectaculoase, iar omul le protejează prin Rezervația Naturală Izvorul  Bigăr.

Cheile Minișului fac parte din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița și pe o distantă de doar 14 km întâlnim: Cascada Cârșa, lacul Gura Golâmbul, Cascada Bigăr, izbucul și grota cu același nume.

Foto: Bogdan Rămuș


Caută cazare în categoria: Cazare BanatCazare Eselnița, Cazare Dubova, Cazare Orșova, Cazare Liubcova, Cazare Coronin

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Cimitirul-Vesel-de-la-Sapanta-3 Cheile Minișului

Cimitirul Vesel de la Săpânța

Cimitirul Vesel de la Săpânța – un muzeu unic al artei populare Foto: Monica Burtea Cimitirul Vesel de la Săpânța coordonate GPS: 47.9714 N – 23.6956 E Cimitirul Vesel de la Săpânța din județul Maramureș, este un obiectiv turistic unic atât prin aspectul crucilor albastre și înfrumusețate cu picturi naive, dar mai ales prin mesajele […]

0 comments
Constantin-Gruescu-–-pasiune-pentru-florile-de-mină-scaled Cheile Minișului

Constantin Gruescu – pasiune pentru florile de mină

Constantin Gruescu şi Muzeul de Mineralogie Estetică a Fierului Foto: Andreea Arba şi Denisa Laura Lazăr Coordonate GPS: lat. 45.3446267, long. 21.775694 Constantin Gruescu este technician miner şi om de ştiinţă în domeniul mineralogiei, cu o pasiune pe cât de neobişnuită pe atât de frumoasă şi preţioasă. A reuşit să adune în peste şase decenii […]

0 comments
Vinul-alb-–-gamă-sortimentară Cheile Minișului

Vinul alb – gamă sortimentară

Principalele soiuri de struguri cultivate și vinurile albe pe care acestea le produc: Feteasca Albă este un vechi soi românesc, prezent de foarte mult timp în cultură și bine adaptat condițiilor de climă din podgoriile ţării noastre. Se crede că a fost obținut prin selecție populară din soiul Fetească neagră. Este soiul care deține în […]

1 comment

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *