Anul Nou

Anul nou între tradiții și superstiții

Tradițiile românilor de Anul Nou


De Anul Nou, românii pornesc cu speranță și încredere spre un nou drum. Trecerea dintre ani este înfrumusețată cu obiceiuri străvechi, păstrate în România de secole întregi.

În zonele turistice ale Moldovei și Bucovinei, dar și Ardeal, Banat și Oltenia, Anul Nou este vestit de grupuri de tineri care merg și acum la colindat, să binecuvânteze casele în Noul An și, astfel, să le ferească de necazuri și spiritele rele.

Plugușorul este cel care vestește un An Nou, mai bogat din punct de vedere al recoltelor și al bunăstării. În ziua de 31 decembrie, copii și tineri pornesc din casă în casă, pocnind din bici, suflând din buhai și făcând mult zgomot cu strigăte și clopoței. Astfel, ei sperie spiritele rele și urează noroc în noul an gazdelor.

Mersul cu ”Capra” este o altă procedură specifică serii dintre ani, devenind un prilej de divertisment. Capra reprezintă un personaj fantastic, iar piesa prezintă îmbolnăvirea, moartea și învierea ei prin ”Jocul caprei”. Capra este dansată de un tânăr, iar împodobitul caprei cu panglici colorate este obligatorie.

De asemenea și tradiția ursului este un obicei străvechi, cu origini dacice. Jocul ursului simbolizează trecerea anotimpurilor. Ursul este considerat animalul care reușește să învingă iarna și greutățile ei și să aducă primăvara.

Cele mai frumoase costume și măști sunt în zona Bucovinei, unde jocul ursului este un obicei păstrat și în zilele noastre.

De asemenea, în dimineața de 1 ianuarie, copii merg cu Sorcova din casă în  casă, ca să facă urări de bine în Noul An. Sorcova este confecționată dintr-o ramură de cireș, împodobită cu beteală multicoloră.

Superstițiile românilor de Anul Nou

Românii au foarte multe superstiții legate de Anul Nou. Ei consideră cu la trecerea dintre ani nu trebuie să fi dator la nimeni cu bani, pentru că vei acumula tot anul datorii. De asemenea, tradiția spune că este bine să fi îmbrăcat în haine noi și să ai bani în buzunar, pentru un an bogat.

Nu este bine, spun superstițioșii, să dai bani din casă sau să arunci gunoiul la trecerea dintre ani, deoarece va fi un an sărac.

În satele românilor, bunicile practică un an calendaristic format din foi de ceapă, pentru a prevesti vremea din Anul Nou. Se taie o ceapă mare în patru și se scot 12 foi de ceapă pentru fiecare lună din an, care vor fi puse pe streșina ferestrei cu puțină sare și cepele care vor lăsa apă reprezintă lunile ploioase, iar cele care nu au nici un strop de apă vor fi secetoase.

Iar Anul Nou trebuie să fie întâmpinat cu mult zgomot, produs de artificii și pahare sparte, pentru ca răul să fie alungat, iar Anul ce vine să aducă bucurii și împliniri.

Vă dorim un An Nou fericit, plin de împliniri sufletești și bunăstare!


 

Rezervatia-Gradina-Zmeilor-–-templu-al-naturii-DescoperimRomania.ro-2 Anul nou între tradiții și superstiții

Rezervaţia Grădina Zmeilor – templu al naturii

Rezervaţia Grădina Zmeilor – templu al naturii Rezervația Grădina Zmeilor se află la o distanță de aproximativ 1 km în apropierea satului Gâlgău Almașului, din județul Sălaj.  Această Grădină din piatră sculptată de natură uimește nu doar cu peisajele sale dar și cu legendele care sunt atribuite fiecărei stânci. Rezervația Grădina Zmeilor are o suprafață […]

0 comments
Biserica-Domnească Anul nou între tradiții și superstiții

Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș

Biserica Domnească – primul monument de arhitectură religioasă de amploare din Țara Românească Coordonate GPS: 45.1420334, 24.675529 Zona turistică Muntenia găzduiește primul monument de arhitectură religioasă de amploare din Țara Românească. Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș, situată în Ansamblul Feudal Curtea Domnească, este cea mai veche ctitorire voievodală de pe întinsul Țării Româșești. […]

0 comments
Munții-Retezat-tărâm-de-liniște Anul nou între tradiții și superstiții

Munții Retezat – tărâm de liniște

Munții Retezat – patria lacurilor glaciare Cu siguranță e greu să nu fii auzit de Munții Retezat. Iar dacă doar ați auzit și nu ați ajuns până acum, vă recomand să mergeți cu prima ocazie. Veți rămâne fără glas în fața minunatelor “catedrale” de piatră și a limpezimii lacurilor glaciare pe care le veți întâlni […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *