Mănăstirea Bârsana – Liniștea Raiului

Mănăstirea Bârsana – colț de rai

Mănăstirea Bârsana din Maramureș


Mănăstirea Bârsana din Maramureș este un mic colț de rai pe pământ. Când poposești la Bârsana simți liniștea sufletului și binecuvântarea acestui loc.

Mănăstirea Bârsana este situată la 22 de km distanță de principalul oraș din județul MaramureșSighetul Marmației, la ieșirea din comuna Bârsana, la kilometrul 17 al drumului județean DJ186. Este poziționată pe Valea Izei, într-un colț pitoresc. Vara este plin de verdeață, iar iarna peisajul devine alb, splendid și parcă mai aproape de Dumnezeu.

Mănăstirea Bârsana este un lăcaș de cult, cu hramul celor 12 Apostoli și aparține de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului.

Lăcașul este încărcat de smerenie și rugăciune, dar și un monument de artă populară, tipică Maramureșului, un echilibru între credință și artă. Bisericile de lemn tipice maramureșene completează tabloul acestui loc de liniște și rugăciune.

Caută cazare în Bârsana

Prima mănăstire din Bârsana a apărut în secolul al XIV – lea. Vremurile grele de război și năvălirea turcilor au dus la distrugerea lor, rând pe rând, însă oamenii locului și-au păstrat credința și au reconstruit, după fiecare distrugere, un alt lăcaș de cult.

Cea mai veche biserică din ansamblu Bârsana datează din anul 1806 și este desemnată monument UNESCO. Este o biserică din lemn, cu hramul ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică”. A este martora unui fenomen răspândit în Maramureș, de frica războiului și năvălitorilor, acela de strămutare. Credincioși, de frica profanării și distrugerii, au mutat mănăstirea mai aproape de sat, pe locul actual. Biserica cea mai nou, cu hramul celor 12 Apostoli, datează din anii 1993 – 1995. Este un lăcaș de lemn, cu motive populare maramureșene.

Ansamblu este completat de Aghiasmatar, o construcție pusă în centrul ansamblului. Are patru intrări, iar în mijloc o fântână. La Mănăstirea Bârsana mai puteți vedea Casa Maicilor, Casa Artistului (unde au fost adăpostiți oameni de creație), Casa Duhovnicului, Turnul – Clopotnița. De asemenea, Mănăstirea Bârsana mai deține un muzeu, ce prezintă arta populară din Maramureș, arhitectura tipică și tradițiile de pe Valea Izei, și două ateliere meșteșugărești, de țesătorie și pictură.

La Mănăstirea Bârsana veți găsi liniștea sufletului și puritatea locurilor pitorești. Când ajungeți aici simți bucuria rugăciunii, liniștea naturii și apropierea de Dumnezeu.

Aici sufletul se odihnește și ia o pauză de la viața agitată, plină de griji și tristeți.

Mănăstirea Bârsana vă bucură mintea și sufletul, prin smerenie, cadrul natural pitoresc și arta populară prezentată în ansamblul mănăstiresc!

Foto: Eugen Ștefan Lazăr


Târgul-de-Turism-al-Olteniei-ediția-a-III-a-9-11-martie-2018-Craiova-2 Mănăstirea Bârsana - colț de rai

Începe Târgul de Turism al Olteniei – Craiova, 9 – 11 martie 2018

TÂRGUL DE TURISM AL OLTENIEI EDIȚIA a III- a – cel mai mare eveniment dedicat turismului  din regiunea  Olteniei se va deschide în acest weekend  la Centrul Multifuncțional Craiova În acest weekend Centrul Multifuncțional Craiova se va transforma într-un spațiu  al destinațiilor de vis În perioada 9-11 martie 2018 la Centrul Multifuncțional Craiova se va […]

0 comments
Bucuresti_Casa-Poporului Mănăstirea Bârsana - colț de rai

Casa Poporului – istoria neştiută

Casa Poporului este un edificiu colosal care a dat naştere unor mituri care mai decare mai bizare, dar în care există totuşi şi un sâmbure de adevăr. Construcţia acestei clădiri-mamut cum mai era numită a început în anul 1980. Nicolae Ceauşescu a ordonat, după cutremurul din 04 martie 1977 „reconstruirea” Bucureştiului ca un oraş de sine […]

0 comments
Pestera-Ursilor-Taramul-din-inima-muntilor-2 Mănăstirea Bârsana - colț de rai

Peștera Urșilor – tărâmul de basm din inima munților

Peștera Urșilor – tărâmul de basm din inima munților Peștera Urșilor coordonate GPS: 46.556610, 22.569993 Peștera Urșilor din Munții Apuseni este situată pe teritoriul localității Chișcău, comuna Pietroasa din județul Bihor. Datorită frumuseții interioare și a amenajării realizate pentru accesul ușor și sigur al turiștilor, Peștera Urșilor este astăzi unul dintre principalele obiective turistice din […]

1 comment

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *