Pițărăii lui Tudor Vladimirescu

Pițărăii lui Tudor Vladimirescu – fragment din bogăția etnografică a Gorjului


Sursa foto: Claudiu Nețoiu


,,- Bunico, pe timpul mata tot așa era?
-Da, toate așcea sânt de cân’ lumea șî pământu’, nu sînt de-acu’! ”

Pițărăii lui Tudor Vladimirescu  – tradiția transmisă din moși-strămoși


Se apropie Crăciunul și imediat suntem în luna a douăsprezecea a anului 2016. Timpul guvernează acum fiecare gând al românilor spre locul natal, spre cei dragi, spre obiceiuri și tradiții vii.

Alături de cele mai cunoscute obiceiuri românești, în comuna Padeș din județul Gorj are loc o formă de colindat unică.

Comuna Padeș se află în Subcarpaţii Sudici şi Piemontul Getic ce cuprind partea de nord a judeţului. Ea este vegheată de culmile Pietrei Cloșani și este situată într-o zonă colinară şi muntoasă specifică judeţului.

În Ajunul Crăciunului, în toate satele comunei copiii, tinerii și bătrânii participă la un colindat unic lăsat din străbuni. Această formă unică de colindat poartă numele de pițărăii cu măști.

Pițărăii din comuna Padeș sunt un frumos fragment de bogăție etnografică a Gorjului.

Pițărăii lui Tudor Vladimirescu – confecționarea măștilor


Așadar, pentru pandurii lui Tudor Vladimirescu păstrarea tradițiilor a devenit un țel pur al vieții lor. În satele Padeș, Văieni, Călugăreni, Orzești, Motru Sec, dar și în Cloșani pregătirile pentru fabricarea măștilor încep din timp. Măștile pentru pițărăi sunt din blană de oaie sau de capră, iar pielea este argăsită. Acestea sunt modelele măștilor din străbuni, dar, în prezent ele se mai confecționează și din alte materiale.

Copiii și tinerii își confecționează singuri măștile, le decupează ochii, gura și nasul, cos nasturi și fire colorate. Aceștia le confecționează fie acasă alături de bunici, prieteni sau părinți, fie la Muzeul din satul Cloșani. Măștilor, în funcție de dorințele fiecăruia, li se face o față veselă sau mai morocănoasă. Unii se costumează în moși, alții își confecționează măști în funcție de diferite profesii (polițiști, medici, lăutari) alții se prefac în babe. De asemenea, fetele își realizează măștile pentru ele, acestea se fac din pânză sau alte materiale și sunt foarte haios împodobite.

Cei care se costumează cu aceste măști sau au costume haioase cu diferite mesaje non-verbale se numesc ,,hoarce”.

Hoarcele sunt cele care păstrează grupul de colindători organizat, ele merg în fața acestuia și formează un rând haios. Acestea au un rol important în alungarea spiritelor rele prin străpungerea văilor cu strigăte specifice, pocnirea din bici și folosirea colindelor. Colindele reprezintă niște boate de lemn care sunt decojite, iar apoi acestea sunt afumate la foc. Ele au un model vărgat sau circular de alb și negru.

Fiecare copil sau tânăr care colindă trebuie să aibă un săcui și o colindă. În săcui se află boabe de porumb, de fasole, grâu, un măr, un colăcel și un fir de busuioc. Acestea se pun de către mamele sau bunicile grijulii pentru a mulțumi anului roditor și pentru că își doresc roade bogate anul următor.

Pițărăii lui Tudor Vladimirescu  încep în jurul orei 12. Cu toții se întâlnesc în centrul satului, iar de acolo aceștia pornesc în spre amonte, iar după acea merg în aval. Toate văile sunt pline de urările calde și de vestiții clopoței ai acestora.

Cea mai vestită strigătură este:

,, – Haida mare-n pițărăi că numai eu rămăsăi. Dă colacul și cârnatul că de nu mă duc la altul!!!”.

La fiecare casă în fața porții familiile ies cu masa încărcată cu bunătăți. Aceștia împart tuturor, turtă dulce, eugenii, mere, colăcei (pițărău), chibrite, biscuiți și altele. De asemenea, pentru cei mai înfrigurați există și ceainicul cu rachiu fiert sau țuică fiartă, dar și nelipsitul vin roșu. E un moment unic, plin de încărcătură și energii pozitive care alimentează amintirile și sufletul localnicilor. Bucuria și privirile pline de dragoste, dar și obrajii roșii povestesc cu farmec despre frumusețea tradiției noastre de acolo.

În toată țara obiceiurile de iarnă sunt cele mai bogate tradiţii prin frumusețea lor clară plină de mistic și autentic. De aceea aceste tradiții trebuie duse mai departe prin practici, dar și prin viu-grai.

Tradiția trebuie simțită, învățată și respectată, iar Pițărăii din comuna Padeș exprimă o parte din viul patrimoniu cultural al României.

Vă invit în cele 8 sate ale comunei Padeș pentru a participa la tradiția moștenită din străbuni – Pițărăii lui Tudor Vladimirescu.


Caută cazare în categoria:Cazare Retezat Parâng, Cazare Transalpina, Cazare Parâng, Cazare Rânca, Cazare Straja, Cazare Hațeg

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


vizitatori-la-TTV-2017 Pițărăii lui Tudor Vladimirescu - fragment din bogăția etnografică a Gorjului

Legea voucherelor de vacanță crește interesul românilor pentru turismul național

Târgul de Turism Vacanța, care a avut loc în perioada 3-5 martie 2017, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, a avut aproape 7000 de vizitatori pe parcursul celor trei zile, mulți dintre aceștia – în special cei angajați la stat – fiind foarte interesați de vacanțele în România. Operatorii în turism consideră că interesul pentru […]

0 comments
Castelul-Peleş-–-primul-castel-electrificat-din-Europa Pițărăii lui Tudor Vladimirescu - fragment din bogăția etnografică a Gorjului

Castelul Peleş – Reşedinţa Regelui de oţel

Castelul Peleş  – primul castel electrificat din Europa Castelul Peleş coordonate GPS  45 21 34 N, 25 32 30 E Castelul Peleş se află pe Valea Prahovei în localitatea Sinaia. Este cel mai stilat Castel din ţara noastră, fiind şi unul dintre monumentele istorice importante ale Europei. În anul 1866 Regele Carol I, supranumit Regele […]

0 comments
Degustare-specială-într-un-regal-al-vinurilor-prezente-la-VINVEST-2019-31 Pițărăii lui Tudor Vladimirescu - fragment din bogăția etnografică a Gorjului

Degustare specială, într-un regal al vinurilor prezente la VINVEST 2019

VINVEST 2019 Seara trecută, Timişoara a fost locul în care 45 de vinuri – aparținând unui număr de 15 producători români și străini – au fost degustate la pre-evenimentul organizat în deschiderea celei de-a XVI-ediţii a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST, desfăşurat în acest an în perioada 19-21 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri din […]

0 comments

4 Replies to “Pițărăii lui Tudor Vladimirescu – fragment din bogăția etnografică a Gorjului”

mihai stefanescu
6 decembrie 2016
Cu tot respectul si , fara a minimaliza eforturile si realizarile satenilor vecini din satul Closani , in satele Orzesti - Calugareni traditia nu este cu nimic mai prejos ca la Closani. Cosider ca in pestera din satul Orzesti este adevarata traditie cand , in zorii zilei de PITARAI , tinerii , si nu numai , se intalnesc si discuta ,,planul de bataie '' al zilei inainte de a se masca in ,,hoarce''si a pleca , cu tot alaiul din sat , in Pitarai.Veniti pe data de 24.12 a fiecarui an si va veti convinge si veti ramane profund impresionati.
Răspunde
    Closanu Diana
    6 decembrie 2016
    Mi-a placut tare mult comentariul tau si ma bucur ca suntem cativa care duc mai departe valorile. Tocmai de aceea m-am gandit la o promovare a obiceiurilor si a zonei noatra. Este adevarat ceea ce spui tu in fiecare sat este ceva aparte si, in special, in cele enumerate mai sus! Ma bucur ca ai facut o invitatie, pentru ca intradevar in data de 24.12 a fiecarui an are loc ceva inedit in comuna Padeș! :)
    Răspunde
Pusa
12 decembrie 2016
Superb Diana! Merita sa tot scrii!
Răspunde
Closanu Diana
14 decembrie 2016
Mulțumesc mult, voi mai scrie mi-am descoperit un nou hobby !!
Răspunde

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *