Mănăstirea Bârsana – Liniștea Raiului

Mănăstirea Bârsana – colț de rai

Mănăstirea Bârsana din Maramureș


Mănăstirea Bârsana din Maramureș este un mic colț de rai pe pământ. Când poposești la Bârsana simți liniștea sufletului și binecuvântarea acestui loc.

Mănăstirea Bârsana este situată la 22 de km distanță de principalul oraș din județul MaramureșSighetul Marmației, la ieșirea din comuna Bârsana, la kilometrul 17 al drumului județean DJ186. Este poziționată pe Valea Izei, într-un colț pitoresc. Vara este plin de verdeață, iar iarna peisajul devine alb, splendid și parcă mai aproape de Dumnezeu.

Mănăstirea Bârsana este un lăcaș de cult, cu hramul celor 12 Apostoli și aparține de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului.

Lăcașul este încărcat de smerenie și rugăciune, dar și un monument de artă populară, tipică Maramureșului, un echilibru între credință și artă. Bisericile de lemn tipice maramureșene completează tabloul acestui loc de liniște și rugăciune.

Caută cazare în Bârsana

Prima mănăstire din Bârsana a apărut în secolul al XIV – lea. Vremurile grele de război și năvălirea turcilor au dus la distrugerea lor, rând pe rând, însă oamenii locului și-au păstrat credința și au reconstruit, după fiecare distrugere, un alt lăcaș de cult.

Cea mai veche biserică din ansamblu Bârsana datează din anul 1806 și este desemnată monument UNESCO. Este o biserică din lemn, cu hramul ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică”. A este martora unui fenomen răspândit în Maramureș, de frica războiului și năvălitorilor, acela de strămutare. Credincioși, de frica profanării și distrugerii, au mutat mănăstirea mai aproape de sat, pe locul actual. Biserica cea mai nou, cu hramul celor 12 Apostoli, datează din anii 1993 – 1995. Este un lăcaș de lemn, cu motive populare maramureșene.

Ansamblu este completat de Aghiasmatar, o construcție pusă în centrul ansamblului. Are patru intrări, iar în mijloc o fântână. La Mănăstirea Bârsana mai puteți vedea Casa Maicilor, Casa Artistului (unde au fost adăpostiți oameni de creație), Casa Duhovnicului, Turnul – Clopotnița. De asemenea, Mănăstirea Bârsana mai deține un muzeu, ce prezintă arta populară din Maramureș, arhitectura tipică și tradițiile de pe Valea Izei, și două ateliere meșteșugărești, de țesătorie și pictură.

La Mănăstirea Bârsana veți găsi liniștea sufletului și puritatea locurilor pitorești. Când ajungeți aici simți bucuria rugăciunii, liniștea naturii și apropierea de Dumnezeu.

Aici sufletul se odihnește și ia o pauză de la viața agitată, plină de griji și tristeți.

Mănăstirea Bârsana vă bucură mintea și sufletul, prin smerenie, cadrul natural pitoresc și arta populară prezentată în ansamblul mănăstiresc!

Foto: Eugen Ștefan Lazăr


Despre vin, senzualitate și erotism

Despre vin, senzualitate și erotism

Vinul se bea in doi, dar goi pentru că patează „In vino veritas” În urmă cu 7000 de ani, undeva în Mesopotamia, apare cultura viței de vie, extinzându-se apoi în tot Orientul Mijlociu. La rândul lor, grecii, romanii și egiptenii au adoptat această cultură, primele etichete apărând în Egiptul antic. Astfel, au fost descoperite ulcioare […]

0 comments
Cluj-Napoca – mozaic cultural al Transilvaniei

Cluj-Napoca – mozaic cultural al Transilvaniei

Cluj-Napoca – din antichitate și până azi În timpul lui Decebal, Napuca, cum era denumit orașul, era una dintre cele mai frumoase și mai prospere cetăți ale Daciei. Însă, după războiul de la 107-108, Napuca se află sub stăpânire romană, devenind astfel o bornă militară. Abia 16 ani mai târziu orașul primește statusul de civitas […]

0 comments
Biserica Neagră cel mai mare lacas de cult din Romania

Biserica Neagră – cel mai mare lăcaș de cult din România

Biserica Neagră – cel mai mare biserică gotică din Transilvania Imagini: Petronela Alexandru Biserica Neagră coordonate GPS: 45.6408552, 25.5877963 Veche de peste 500 de ani, Biserica Neagră este cel mai reprezentativ monument istoric al Braşovului, cea mai mare biserică gotică din Transilvania şi, după cum afirmă unii istorici, cel mai mare edificiu religios între Viena […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *