Mănăstirea Putna - ctitoria lui Stefan cel Mare

Mănăstirea Putna – ctitoria lui Stefan cel Mare

Mănăstirea Putna și mormântul lui Stefan cel Mare


Mănăstirea Putna este un loc încărcat de smerenie și frumusețe din Bucovina!

Când ajungi în zona Bucovinei, trebuie să vizitezi una dintre cele mai importante lăcașe de cult ctitorite de Ștefan cel Mare, locul în care marele domnitor este și înmormântat.

Mănăstirea a fost supranumită de Mihai Eminescu ”Ierusalimul Neamului Românesc”.

Mănăstirea Putna se află în Nordul Moldovei, în localitatea Putna, județul Suceava, la 33 de kilometri distanță de orașul Rădăuți și la 65 de kilometri distanță de municipiul Suceava.
Mănăstirea Putna
nu face parte din circuitul mănăstirilor pictate din Bucovina, neavând o pictură exterioară.

Mănăstirea Putna – monument istoric

Mănăstirea Putna este în Lista Monumentelor Istorice din România, fiind un monument impunător, cu valoare istorică și arhitecturală. A fost sfințită în anul 1469, la doar 3 ani de la începerea construcției. În timpul luptelor cu turcii, mănăstirea a fost devastată, dar a fost refăcută între ani 1645 – 1665. S-au păstrat liniile arhitecturale specifice stilului moldovenesc.

În complexul lăcașului mai există muzeul cu broderii, manuscrise, ferecături în aur și argint, icoane, obiecte sculptate în lemn. De asemenea, dacă vei avea ocazia să vizitezi mănăstirea, unul dintre călugări vă va povesti întreaga istorie a mănăstirii. Vă va oferi informații legate de marele domnitor Ștefan cel Mare. Iar într-o galerie se găsesc obiecte istorice, religioase, manuscrise care reînvie istoria în ochii vizitatorilor.

Arhitectura este deosebită, iar intrarea se face printr-un turn, cu arcul boltit, pe a cărui fațadă estică se află stema Moldovei. Paraclisul mănăstirii, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, a fost pictat în tehnica ”al fresco”. Singura clădire rămasă din timpul domnitorului Ștefan cel Mare este Turnul Tezaurului. În turn au fost adăpostite, în vreme de război, obiectele valoroase ale acestei mănăstiri.

La Mănăstirea Putna se regăsesc elemente de arhitectură bizantină, gotică și renascentistă, iar la exterior mănăstirea este încinsă cu un brâu răsucit în torsadă, care simbolizează Sfânta Treime.

Haideți să descoperim pământul sfânt de la Putna, încărcat de pace și liniște, dar și de istoria măreață a neamului românesc!


Bisericile-de-lemn-din-Maramures-micul-Rai-al-Romaniei-1 Mănăstirea Putna - ctitoria lui Stefan cel Mare

Bisericile de lemn din Maramureș, micul Rai al României

Traseul micului Rai din România Imagini: medievale.ro Bisericile de lemn din Maramureș alcătuiesc unul dintre cele mai frumoase trasee turistice din România. Așadar, în vara acestui an mi-am îndeplinit un vis din copilărie, acela de a vizita bisericile de lemn din Maramureș. Până să ajung la fața locului, am citit nenumărate articole despre această zonă, […]

0 comments
Manastirea-Barsana-–-Linistea-Raiului Mănăstirea Putna - ctitoria lui Stefan cel Mare

Mănăstirea Bârsana – colț de rai

Mănăstirea Bârsana din Maramureș Mănăstirea Bârsana din Maramureș este un mic colț de rai pe pământ. Când poposești la Bârsana simți liniștea sufletului și binecuvântarea acestui loc. Mănăstirea Bârsana este situată la 22 de km distanță de principalul oraș din județul Maramureș – Sighetul Marmației, la ieșirea din comuna Bârsana, la kilometrul 17 al drumului […]

0 comments
Mănăstirea-lui-Constantin-Brâncoveanu-comoara-orașului-Baia-de-Arama Mănăstirea Putna - ctitoria lui Stefan cel Mare

Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Aramă

Zona Mehedinţi este o zonă plină de comori şi legende care trăiesc printre noi fără a le conștientiza uneori. Printre aceste comori cu o bogată încărcătură istorică și spirituală se află și Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu din orașul Baia de Aramă. Închinată Sfinților Voievozi Mihail și Gavril, mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu se află în orașul Baia […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *