Mănăstirea Putna - ctitoria lui Stefan cel Mare

Mănăstirea Putna – ctitoria lui Stefan cel Mare

Mănăstirea Putna și mormântul lui Stefan cel Mare


Mănăstirea Putna este un loc încărcat de smerenie și frumusețe din Bucovina!

Când ajungi în zona Bucovinei, trebuie să vizitezi una dintre cele mai importante lăcașe de cult ctitorite de Ștefan cel Mare, locul în care marele domnitor este și înmormântat.

Mănăstirea a fost supranumită de Mihai Eminescu ”Ierusalimul Neamului Românesc”.

Mănăstirea Putna se află în Nordul Moldovei, în localitatea Putna, județul Suceava, la 33 de kilometri distanță de orașul Rădăuți și la 65 de kilometri distanță de municipiul Suceava.
Mănăstirea Putna
nu face parte din circuitul mănăstirilor pictate din Bucovina, neavând o pictură exterioară.

Mănăstirea Putna – monument istoric

Mănăstirea Putna este în Lista Monumentelor Istorice din România, fiind un monument impunător, cu valoare istorică și arhitecturală. A fost sfințită în anul 1469, la doar 3 ani de la începerea construcției. În timpul luptelor cu turcii, mănăstirea a fost devastată, dar a fost refăcută între ani 1645 – 1665. S-au păstrat liniile arhitecturale specifice stilului moldovenesc.

În complexul lăcașului mai există muzeul cu broderii, manuscrise, ferecături în aur și argint, icoane, obiecte sculptate în lemn. De asemenea, dacă vei avea ocazia să vizitezi mănăstirea, unul dintre călugări vă va povesti întreaga istorie a mănăstirii. Vă va oferi informații legate de marele domnitor Ștefan cel Mare. Iar într-o galerie se găsesc obiecte istorice, religioase, manuscrise care reînvie istoria în ochii vizitatorilor.

Arhitectura este deosebită, iar intrarea se face printr-un turn, cu arcul boltit, pe a cărui fațadă estică se află stema Moldovei. Paraclisul mănăstirii, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, a fost pictat în tehnica ”al fresco”. Singura clădire rămasă din timpul domnitorului Ștefan cel Mare este Turnul Tezaurului. În turn au fost adăpostite, în vreme de război, obiectele valoroase ale acestei mănăstiri.

La Mănăstirea Putna se regăsesc elemente de arhitectură bizantină, gotică și renascentistă, iar la exterior mănăstirea este încinsă cu un brâu răsucit în torsadă, care simbolizează Sfânta Treime.

Haideți să descoperim pământul sfânt de la Putna, încărcat de pace și liniște, dar și de istoria măreață a neamului românesc!


Mănăstirea Frăsinei

Mănăstirea Frăsinei – blestemul din munţi

La mănăstirea dintre frasini, la Atosul românesc, bântuie un blestem cutremurător lăsat cu gură de moarte de Sfântul Calinic. Mai precis, la 25 de km de Râmnicu Vâlcea, în comuna Muiereasca se află Mănăstirea Frăsinei. Locul unde realitatea pare că este desprinsă dintr-o carte cu mituri. Forţele divine se luptă cu cele ale întunericului, iar […]

1 comment
Mănăstirea Humor din Bucovina

Mănăstirea Humor – artă și religie

Mănăstirea Humor – Așezământul monahal de maici Mănăstirea Humor coordonate GPS: 47.593694, 25.854525,12 Bucovina găzduiește una dintre cele mai impresionante biserici din România, Mănăstirea Humor, construită în anul 1530 de Toader Bubuiog, iar arhitectura acestui edificiu religios prezintă un interes aparte. Un element particular îl reprezintă pridvorul deschis cu arcade, o inovație determinată atât de tradiția […]

0 comments
Mănăstirea Turnu - Tărâm Sfânt

Mănăstirea Turnu – Tărâm Sfânt

Imagini: Claudia Buda Nu departe de apele liniştite ale Oltului, într-un loc retras, sub Muntele Cozia, la doi km de ctitoria voievodului Mircea cel Bătrân, pe bolta cerească se înalţă cupola Mănăstirii Turnu. Un tărâm sfânt, un loc în care credinţa se înoadă cu pildele lăsate cu gură de aur de către Sfinți. Denumirea acestui lăcaş, […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *