Mănăstirea Putna – ctitoria lui Stefan cel Mare


Mănăstirea Putna - ctitoria lui Stefan cel Mare

Mănăstirea Putna și mormântul lui Stefan cel Mare


Mănăstirea Putna este un loc încărcat de smerenie și frumusețe din Bucovina!

Când ajungi în zona Bucovinei, trebuie să vizitezi una dintre cele mai importante lăcașe de cult ctitorite de Ștefan cel Mare, locul în care marele domnitor este și înmormântat.

Mănăstirea a fost supranumită de Mihai Eminescu ”Ierusalimul Neamului Românesc”.

Mănăstirea Putna se află în Nordul Moldovei, în localitatea Putna, județul Suceava, la 33 de kilometri distanță de orașul Rădăuți și la 65 de kilometri distanță de municipiul Suceava.
Mănăstirea Putna
nu face parte din circuitul mănăstirilor pictate din Bucovina, neavând o pictură exterioară.

Mănăstirea Putna – monument istoric

Mănăstirea Putna este în Lista Monumentelor Istorice din România, fiind un monument impunător, cu valoare istorică și arhitecturală. A fost sfințită în anul 1469, la doar 3 ani de la începerea construcției. În timpul luptelor cu turcii, mănăstirea a fost devastată, dar a fost refăcută între ani 1645 – 1665. S-au păstrat liniile arhitecturale specifice stilului moldovenesc.

În complexul lăcașului mai există muzeul cu broderii, manuscrise, ferecături în aur și argint, icoane, obiecte sculptate în lemn. De asemenea, dacă vei avea ocazia să vizitezi mănăstirea, unul dintre călugări vă va povesti întreaga istorie a mănăstirii. Vă va oferi informații legate de marele domnitor Ștefan cel Mare. Iar într-o galerie se găsesc obiecte istorice, religioase, manuscrise care reînvie istoria în ochii vizitatorilor.

Arhitectura este deosebită, iar intrarea se face printr-un turn, cu arcul boltit, pe a cărui fațadă estică se află stema Moldovei. Paraclisul mănăstirii, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, a fost pictat în tehnica ”al fresco”. Singura clădire rămasă din timpul domnitorului Ștefan cel Mare este Turnul Tezaurului. În turn au fost adăpostite, în vreme de război, obiectele valoroase ale acestei mănăstiri.

La Mănăstirea Putna se regăsesc elemente de arhitectură bizantină, gotică și renascentistă, iar la exterior mănăstirea este încinsă cu un brâu răsucit în torsadă, care simbolizează Sfânta Treime.

Haideți să descoperim pământul sfânt de la Putna, încărcat de pace și liniște, dar și de istoria măreață a neamului românesc!


Mănăstirea Sucevița

Mănăstirea Sucevița – emoție prin culori

Mănăstirea Sucevița – emoție prin culori Mănăstirea Sucevița coordonate GPS: 47.7783479,  25.7118211 Mănăstirea Sucevița se află în comuna cu același nume […]

0 comments
Mănăstirea Humor din Bucovina

Mănăstirea Humor – artă și religie

Mănăstirea Humor – Așezământul monahal de maici Mănăstirea Humor coordonate GPS: 47.593694, 25.854525,12 Bucovina găzduiește una dintre cele mai impresionante […]

0 comments
Mănăstirea Turnu - Tărâm Sfânt

Mănăstirea Turnu – Tărâm Sfânt

Imagini: Claudia Buda Nu departe de apele liniştite ale Oltului, într-un loc retras, sub Muntele Cozia, la doi km de ctitoria […]

0 comments
Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus