Sfântul Andrei, ocrotitorul României, este cel care a provăduit și a încreștinat dacii, aducând învățătura lui Iisus pe meleagurile noastre, în Scytia, Dobrogea de azi. Se sărbătorește în fiecare an în data de 30 noiembrie, zi însoțită de numeroase superstiții și obiceiuri unice.
În noapte de Sfântul Andrei, în credința populară, realitatea se împletește cu fantasticul și lumea nevăzută. Noapte de Sântul Andrei poate fi considerată o noapte magică, mistică, cu o încărcătură deosebită.
Noapte de Sfântul Andrei este momentul în care strigoii, vii și morți, se luptă între ei, la răscruci de drumuri, cu coase sau limbi de meliță. În credința populară este consideră ca această noapte este una periculoasă, din cauza prezenței strigoilor care pot lua viața rudelor, pot fura roada pământului, sporul vitelor și pot aduce boli. Pentru a ne feri de strigoi și duhuri rele, credința populară spune că usturoiul protejează casa dacă este pus la ferestre și se fac cruci cu usturoiul la toate ușile, pentru a alunga răul. De asemenea se ascund coasele, iar vasele sunt puse cu gura în jos, pentru a feri casa de prezența strigoilor.
Se spune că în noapte Sfântului Andrei animalele vorbesc, iar oamenii care ascultă înnebunesc. Fiarele sălbatice pot umbla pe toate drumurile, de aceea de Sfântul Andrei nu se mătura casa, ca lupii să nu mănânce animalele. Gospodarii fac focuri mari, pentru a alunga animalele sălbatice din preajma grajdurilor.
În noapte de Sfântul Andrei fetele își pot afla ursitul
De asemenea, în noapte Sfântului Andrei, fetele își pot afla ursitul, cel care le va deveni soț. Fetele prepară ”turtuca de Andrei”, o turtă făcută din făină de grâu, coaptă pe sobă, care o vor mânca înainte de culcare. Bărbatul care le va apărea în vis, se spune că le este ursitul.
Tot în noaptea de Sfântul Andrei, bătrânii, cititori în stele, fac previziuni meteorologice și în funcție de cât de senin este cerul pot spune dacă va fi ploios sau secetos, bogat sau sărac anul ce va veni. De asemenea, o practică ce se mai ține și azi este grâul pus la încolțit într-o oală de pământ care prevestește cât de roditor va fi anul ce va urma.
Noapte Sfântului Andrei este o noapte a spaimelor și a numeroaselor superstiții, ce se păstrează în regiunile folclorice ale țării. De asemenea, putem vizita și Biserica Sfântului Andrei din Dobrogea, amplasată în peștera în care acesta a locuit cât timp a trăit pe meleagurile noastre.
Sursă foto: www.fn24.ro
Caută cazare în categoriile:
Cazare Litoralul Mării Negre, Cazare Eforie Nord, Cazare Hoteluri
Caută idei de călătorie în categoriile:
Natura, Obiective turistice, Tradiții și obiceiuri, Personalități, Evenimente, Trasee turistice

Lacul Buhui – oglinda cerului
Lacul Buhui – invitație la relaxare Imagini: Laurențiu Artugyan Lacul Buhui – lac de baraj construit la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost dat în folosință în anul 1908. Lacul a fost construit pentru alimentarea cu apă a orașului Anina și este folosit și în prezent pentru acest lucru, dar valoarea lui turistică este dată de […]

Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș
Biserica Domnească – primul monument de arhitectură religioasă de amploare din Țara Românească Coordonate GPS: 45.1420334, 24.675529 Zona turistică Muntenia găzduiește primul monument de arhitectură religioasă de amploare din Țara Românească. Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș, situată în Ansamblul Feudal Curtea Domnească, este cea mai veche ctitorire voievodală de pe întinsul Țării Româșești. […]

Despre vin, senzualitate și erotism
Vinul se bea in doi, dar goi pentru că patează „In vino veritas” În urmă cu 7000 de ani, undeva în Mesopotamia, apare cultura viței de vie, extinzându-se apoi în tot Orientul Mijlociu. La rândul lor, grecii, romanii și egiptenii au adoptat această cultură, primele etichete apărând în Egiptul antic. Astfel, au fost descoperite ulcioare […]