Peștera Ponicova – cea mai mare peșteră din Cazanele Dunării
Peștera Ponicova este una dintre peșterile aflate în zona calcaroasă a Cazanelor Mari și Cazanelor Mici. Este cunoscută și sub denumirea de Peștera Liliecilor, Gura Ponicovei sau Peștera de la Gura Apei. Este cea mai mare peșteră din Cazanele Dunării având o lungime de 1666 de metri.
Peștera Ponicova este săpată în Masivul Ciucaru Mare pe malul stâng al Dunării. Accesul se face pe uscat prin Cheile Ponicovei, unde se ajunge din drumul național DN57, din zona Cazanelor Mari sau pe calea apei cu șalupa, aceasta intrând aproximativ 10 – 15 metri în interior.
Primele cercetări datează din anul 1872. Emil Racovița și R. Jeannel oferă primele informații despre fauna acestei peșteri. Peștera Ponicova este formată dintr-o serie de galerii, care comunică între ele. La intrare în peșteră, pârâul Ponicova creează mici chei sălbatice și un pod natural lung de aproximativ 25 de metri și înalt de 6–8 metri.
Principala galerie – Galeria Ponicovei unește intrarea de la nivelul inferior al pârâului cu intrarea de la nivelul Dunării. Are o lungime de 400 de metri. Este puternic luminată natural, având două deschideri de mari dimensiuni. Există mai multe galerii, iar una dintre cele mai spectaculoase este Galeria Liliecilor unde există stalactite pendulante foarte alungite și subțiri. În lumina soarelui, pereții peșterii par de aur, această culoare gălbuie fiind dată de mineralele din rocă. Umiditatea este crescută în peșteră, iar fauna este compusă din lilieci.
Vizitarea peșterii se poate face tot timpul anului și este recomandat un echipament adecvat (cizme de cauciuc, salopetă, lanternă) pentru a vă putea bucura de minunățiile peșterii.
Peștera Ponicova este una dintre cele mai frumoase peșterii din zona Cazanelor Dunării. Întreg ansamblu calcaros face ca această zonă să fie unică prin întâlnirea cu Dunărea.
Foto: panoramio.com
Caută cazare în categoria: Cazare Cazanele Dunarii, Cazare Eselnița, Cazare Dubova, Cazare Orșova, Cazare Liubcova, Cazare Coronini
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Îndrăgostit de munte? În luna iubirii pasionații de munte sunt premiați
Îndrăgostit de munte? În luna iubirii pasionații de munte sunt premiați Câștigătorul concursului ”Îndrăgostit de munte” este Ramona Micaela. Felicitări! Vezi lista participanților eligibili și numărul câștigător. În acest an, Hotel Carmen, alături de partenerii DescoperimRomania.ro și România Turistică, serbează iubirea pentru munte și aventură printr-un concurs. În perioada 1 – 20 februarie, are loc concursul ”Îndrăgostit de […]

Ravensca – doar natura, cerul şi Dumnezeu
Ravensca – doar natura, cerul şi Dumnezeu Ravensca este un sat micuţ şi liniştit aşezat pe acoperişul munţilor Almăjului din judeţul Caraş-Severin, la aproximativ 760 de m altitudine. Revensca este cel mai mic sat din salba satelor ceheşti din Banat numărând aproximativ 100 de locuitori. Datorită specificului său etnic, satul se caracterizează prin acurateţea cu […]

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia
Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia Cetatea Alba Carolina întinsă pe aproximativ 120 hectar a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea de Imperiul Habsburgic ca punct strategic împotriva imperiului Otoman, dar şi pentru întărirea puterii lor în noul teritoriu ocupat. Cetatea construită pe Dealul Citadelei devine fortareaţa principală a Transilvaniei fiind construită la iniţiativa mareşalului […]
3 Replies to “Peștera Ponicova – în adâncul Cazanelor Dunării”