Săptămâna Patimilor este cunoscută în cultura și tradiția creștină încă din cele mai vechi timpuri. Această perioadă este reprezentată de cele 6 zile dintre frumoasa sărbătoare a Floriilor și seara de Înviere a Mântuitorului.
Cu fața spre credință și iertare
Săptămâna Patimilor este perioada cu cea mai mare încărcatură sentimentală și spirituală, perioada în care fiecare este mai bun, mai iertător, mai plin de credință.
Săptămâna Patimilor debutează cu Duminica Floriilor și se încheie cu Sâmbăta Mare, zi ce amintește de momentul culminant al patimilor lui Iisus și anume înmormântarea.
Duminica Floriilor și puterea salciei
Tradiția spunea că în Duminica Floriilor fiecare credincios trebuie să meargă la biserică purtând cu el o salcie. Salcia și mugurii acesteia simbolizează adaptarea la mediu, iar în contextul religios bucuria de a trăi. Salcia este amintită pentru prima dată în contextul istoric atunci când evreii au părăsit Egiptul sub conducerea lui Moise, aici simbolizând ieşirea de sub tiranie.
Zilele patimilor şi însemnatatea lor
Luni este ziua în care se face pomenirea Patriarhului Iosif cel care l-a slujit pe Iisus și l-a urmat fără nicio îndoială. Deși a suferit și a fost vândut de frații săi, Iosif nu și-a pierdut niciodată credința. Pe lângă toate acestea, stăpânirea lui Iosif asupra Egiptului prefigurează biruinţa lui Hristos asupra păcatelor lumii.
Marţi, în a doua zi a săptămânii, se face pomenirea celor zece fecioare, această pildă având menirea să ţină vie în sufletul creştinului datoria de a trăi prin Hristos. Pilda spune că cinci din cele zece fecioare au avut candele cu ulei în timp ce alte cinci au avut candele fără ulei. Candelele cu ulei reprezintă realizarea de sine în totală nepăsare cu cei din jur în timp ce candelele fără ulei reprezintă evlavie şi smerenie.
Miercurea Săptămânii Patimilor face referire la femeia păcătoasă care a spălat picioarele lui Iisus cu lacrimi şi le-a uns cu mir scump, fiind un simbol al pocăinţei şi îndreptării omului păcătos.
Joimărele, Vinerea Patimilor şi Învierea Mântuitorului
Joia Patimilor este marcată de patru mari evenimente în istoria creştinismului. În primul rând, spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă a smereniei. Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii. Puternica rugăciunea din grădina Ghetsimani urmată de vinderea Acestuia de către Iuda şi începutul patimilor lui Hristos.
În popor în ziua de joi, cunoscută şi ca Joia Mare sau Joimărelele femeile oferă drept ofrandă cănuţe cu vin şi un fir de leuştean, vinul însemnând puterea timpului, iar leuşteanul puterea reînvierii.
Vinerea Patimilor face referire la sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele patimi ale Mântuitorului. Sunt numite sfinte deoarece este Fiul lui Dumnezeu, mântuitoare deoarece cel care pătimeşte nu este o persoană simplă şi înfricoşătoare deoarece se spune că ”Soarele s-a întunecat, pământul s-a cutremurat şi mormintele s-au deschis”.
Tot în Vinerea Patimilor gospodinele caselor înroşesc ouăle, culoarea acestora provenind de la sângele Mântuitorului care s-a scurs pe un coş cu ouă ce se afla la picioarele Lui după răstignire.
Sâmbătare Mare şi Sfântă prăznuieşte îngroparea lui Iisus cu trupul, pogorârea la Iad, strălucirea dumnezeiască omorând Iadul. Tradiţia bisericească spune că îndată ce cântăm prohodirea Mântuitorului, imediat după vom pomeni Învierea.
În Săptămâna Patimilor, perioada dintre Duminca Floriilor şi Sâmbăta Mare, conform rânduielilor canonice se ajunează seara după asfinţitul soarelui. Caracteristic acestei săptămânii sunt Deniile, slujbe ce încep în Lunea Mare şi se termină în Vinerea Patimilor cu Prohodul Domnului şi înmormântarea Mântuitorului.
Iar bucuria revine o dată cu învierea Domnului în Noaptea Învierii!
Imagini: Răzvan Nistor
Caută cazare în categoria: Oferte speciale pentru Paște în România
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Salina Turda – Paradisul Sării din adâncuri
Salina Turda – unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa Foto: Bogdan Rămuș și Monica Burtea Coordonate GPS: 46.583742N 23.776267E Salina Turda este localizată în zona Durgău – Valea Sărată, din localitatea Turda, județul Cluj. Salina Turda este una dintre cele mai bine conservate mine de sare din Europa și, astăzi, este un muzeu de […]

Târgul de Turism Vacanța Timișoara, aproape de start – 02-04.03.2018
Timișorenii sunt invitați la Târgul de Turism Vacanța care are loc în primul weekend din luna martie Târgul de Turism Vacanța Timișoara, a cincea ediție, va avea loc anul acesta în perioada 2 – 4 martie, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, unde câteva zeci de agenții de turism vor prezenta destinații și pachete de […]

23.000 de vizitatori și-au planificat vacanțele la Târgul de Turism al României!
23.000 de vizitatori au trecut pragul ediției de primăvară a Târgului de Turism al României găzduit de Romexpo între 16 și 19 februarie, în creștere cu 5% față de ediția precedentă! Târgul de Turism al României este cel mai mare eveniment autohton dedicat industriei iar bilanțul ediției de primăvară arată încă o dată oportunitatea organizării […]