Rezervația naturală Vulcanii Noroioşi
Coordoante GPS Pâclele Mari: 45°20’23″N, 26°42’33″E
Rezervația Vulcanii Noroioşi, locul unde pământul fierbe, se întinde pe aproximativ 30 ha între localitățile buzoiene Scorțoasa și Berca. Rezervația este formată din 4 zone: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.
Rezervația se deosebește prin fenomenul spectaculos și rar întâlnit în lume care se desfăsoară aici. Vulcani de dimensiuni reduse care în loc de lavă scot la suprafața pământului cu ajutorul gazului o pastă fluidă formată din noroi.
Practic, existența acestor vulcani este determinată de mai mulți factori naturali (apa, gaze naturale, argile, gipsuri) care o dată combinați în proporțiile necesare produc acest fenomen magic. Gazele naturale scot noroiul de la o adâncime de peste 3000 m pentru a forma o bulă perfectă la suprafața pământului.
Peisajul care ia naștere la suprafața pământului este unul în continuă schimbare, permanent iau ființă vulcani noi în timp ce cei mai vechi se sting pe rând.
Tipuri de vulcani în rezervația Vulcanii Noroioşi
Există două tipuri de vulcani noroioși, vulcani propriu-ziși și vulcani fierbători.
Datorită gazelor, vulcanii fierbători dau impresia de fierbere continuă, dar contrar așteptărilor temperatura lor este scăzută.
Rezervația Vulcanii Noroioşi este importantă atât din punct de vedere geologic cât și botanic datorită vegetației halofile care s-a dezvoltat aici reprezentată de speciile: Nitraria Schoberi şi Obione Verrucifera.
Vulcanii, în a căror cratere clocotește noroiul fluid și lucitor, înconjurați de câmpul arid și crăpat în contrast cu natura ce se dezlănțuie în imediata apropiere formează un peisaj atât de spectaculos încât ajungi să te întrebi dacă este real.
Cazare în apropiere găsiți aici.
Acces: la Pâclele Mari sau Pâclele Mici poți ajunge astfel:
- de la București urmând traseul: București – Urziceni – Buzău – Berca – Scorțoasa (aprox. 140 km)
- din Timișoara urmând traseul: Timișoara – Deva – Sibiu – Brașov – Scorțoasa (aprox. 575 km)
- de la Baia Mare urmând traseul: Baia Mare – Reghin – Sighișoara – Brașov – Scorțoasa (aprox. 535 km)
- din Iași urmând traseul: Iași – Bârlad – Focșani – Buzău – Berca – Scorțoasa (aprox. 301 km)
Cel mai ușor acces în această zonă se face cu mașina. Dar există și microbuze din Buzău (Autogara XXL) care merg până la Pâcle. Mai multe detalii despre programul de întoarcere în oraș le puteți obține de soferul microbuzului.
Caută cazare în categoria: Cazare Muntenia, Cazare Chiojdu, Cazare Amara
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Descoperim Covasna – Tradiții și bruschete românești
Descoperim Covasna – Tradiții și bruschete românești Casa Ștefan din Bod – Tradiții și pită cu untură În weekendul ce tocmai a trecut a avut loc la Brașov, Transylvania Tourism Fair, cel mai mare eveniment dedicate turismului din Transilvania. Organizatorii târgului s-au străduit ca evenimentul să fie unul reușit așa că în prima zi am […]

Poiana Mărului – un loc de poveste
Poiana Mărului – un loc de poveste din județul Brașov Localitatea Poiana Mărului este localizată în sud-vestul Județului Brașov, pe drumul național 73A în vecinătatea Munților Piatra Craiului, fiind alcătuită în cea mai mare parte din gospodării risipite. Localitatea a funcționat până în 1968 ca o comună cu un singur sat, având același nume, până […]

Cramele Cricova – O picătură de savoare din inima Moldovei
Cramele Cricova – O picătură de savoare din inima Moldovei Istorie și tradiție Din timpuri străvechi, aceste meleaguri au fost lăsate să dea naștere licorilor aromate și pline de noblețe, care erau comercializate în sec. V, la nivel local dar care și-au păstrat succesul până în prezent. De atunci și până în sec. XX au […]
One Reply to “Vulcanii Noroioşi – locul unde pământul fierbe”