Paștele - moment de cumpănă pentru creştini

Paștele – moment de cumpănă pentru creştini

Întorcându-ne în timp şi păşind pe urmele prăfuite ale trecutului regăsim rămăşiţele tradiţiilor pascale, care ne aduc aminte de zilele pătimitoare ale Mântuitorului.

În trecutul zbuciumat al patimilor, înşuşi Iisus din iubirea Sa nemărginită îşi jertfeşte viaţa pentru fiecare fiinţă în parte. La scurt timp, mai  exact la trei zile, acesta îşi revarsă dragostea pură şi iubirea cea sinceră asupra omenirii prin învierea tainică din Sfântul Mormânt.

Încă de pe cele mai îndepărtate meleaguri şi din cele mai vechi timpuri, Paștele a devenit o sărbătoare de bucurie şi veselie atât în casele, cât şi în inimile creştinilor.

Paștele între semnificații, tradiții și obiceiuri


Atât tradiţiile cât şi obiceiurile se împletesc armonios, bine conturat de hore, ouă roşii, cozonaci şi alte datini din timpuri vechi și stăvechi.

Se foloseşte oul de Paşte deoarece acesta simbolizează echilibrul, viaţa şi reînnoirea naturii. Culoarea roşie semnifică atât sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru măntuirea lumii, cât şi focul cu puterea lui purificatoare.

Ciocnitul ouălor îşi are legea scrisă din datinile străbune, şi aceea că persoana mai în vârstă, de regulă bărbatul, ciocneşte cu capul oului de capul oului  ţinut în mână de către partener în timp ce rosteşte cuvintele duioase „ Hristos a Înviat!” iar partenerul răspunde prin „Adevărat a Înviat!” mărturisind Învierea Domnului.

Hora, este nelipsită din viaţa satului încă din cele mai vechi timpuri. Atât zilele de duminică cât şi cele de sărbătoare, ţăranii se adunau şi încingeau hore după hore în semn de veselie şi bucurie.

Pasca, este un cozonac de  formă rotundă care semnifică bolta cerească pe care se resfrange aurul razelor soarelui.

Mielul, simbolizează animalul pascal ce este sacrificat an de an ca ofrandă adusă Mântuitorului. Alegerea mielului ca animal de sacrificiu nu este întâmplătoare, deoarece mielul este printre puţinele animale blânde şi iubitoare.

Paștele reprezintă noaptea rugilor fierbinţi, noaptea în care creştinii lasă grijiile şi problemele în urmă, ca mai apoi, în ceas de zi, întreaga familie să se reîntregească sub acelaşi acoperiş, la aceeaşi  masă plină de amintiri copleşitoare.

Foto: dez.md


Caută cazare în categoria: Oferte speciale pentru Paște în România

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

de-6 Paștele - moment de cumpănă pentru creştini

Croazierele sunt tot mai căutate de turiștii români

MS Diana, navă cu echipaj românesc, a lansat noile croaziere pe ruta capitalelor imperiale. Acum este mai ușor ca niciodată să vizitezi capitalele Austriei, Slovaciei și a Ungariei. Îmbarcarea pe navă se face în Viena. Până acolo putem merge cu avionul, trenul sau mașina. O dată ajunși în capitala fostului imperiu începe povestea. Totul este […]

0 comments
Sinaia-5 Paștele - moment de cumpănă pentru creştini

Stațiunea Sinaia – regina albă a României

Stațiunea Sinaia – invitație la schi Stațiunea Sinaia este una dintre cele mai importante și frumoase stațiuni montane din România. Dar  este și un important centru socio-cultural în care au avut loc de-a lungul timpului numeroase evenimente care ne-au marcat istoria și evoluția ca popor. Pentru a păși pe urmele istoriei noastre trebuie să vizităm Sinaia […]

0 comments
Simbolistica-precreștină-sau-taina-cioplitului-în-lemn-cu-meșterul-Nicolae-Rorau-1 Paștele - moment de cumpănă pentru creştini

Simbolistica precreștină sau taina cioplitului în lemn cu meșterul Nicolae Rorau

Simbolistica precreștină sau taina cioplitului în lemn cu meșterul Nicolae Rorau Pe meșterul Nicolae Rorau din satul Borzești, comuna Crasna, Gorj, l-am întâlnit la Târgul de Turism al Olteniei cioplind lemnul în micuțul atelier improvizat aici. Nea Nicolae este la a treia generație de cioplitori în lemn. Nici nu mai știe când s-a lipit de […]

1 comment

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *