Turismul viticol românesc începe să își scrie povestea

Turismul viticol românesc începe să își scrie povestea

Pașii mărunți dar siguri ai turismului viticol românesc se simt


Turismul viticol și-a croit cu greu drumul între preferințele românilor în alegerea modului de petrecere a timpului liber, dar încet și sigur a început să prindă rădăcini și pe meleaguri românești.

Turismul viticol nu este doar despre vin ci și despre arta creației licorii, este despre vița-de-vie, despre strugure, despre metodologia folosită în fabricație, despre cramă, despre știință și, mai ales, despre poveste.

Fiecare viță-de-vie, fiecare cramă și fiecare sticlă de vin are propria poveste. O poveste pe care o descoperiți vizitând, degustând, simțind.

La cramă turistul descoperă drumul vinului de la viță până în sticlă.

Vizita podgoriei este un bun început pentru o zi relaxantă, urmată de vizita în cramă unde se va descoperi fluxul tehnologic al vinului și, bineînțeles, degustarea. Introducerea în lumea vinului se face de către un ghid specializat. Iar la masă sunt servite mâncăruri bine alese.

Datorită așezării geografice a României ne putem bucura de natură, vin și vie petrecând un sejur într-un cadru natural frumos și relaxant la cramele din țară.

Peisajele create de butașii frumos aliniați, drumul de țară, soarele și adierea vântului, aroma strugurilor copți alcătuiesc cadrul de vis în care orice zi obișnuită se transformă într-un basm.

Astăzi sunt crame pentru care vinificația este mai mult decât producția în sine, este turism, este bucuria de a împărtăși din arta creației vinului.

În țară sunt multe crame, iar numărul acestora crește de la an la an, dar sunt câteva crame care fac mai mult decât vin, introduc turistul în lumea fabuloasă a procesului de fabricație și crează o legătură strânsă între pământ, vin și consumator. Dintre aceste crame amintim:


Crama Hermeziu își începe povestea în 2006 cu o podgorie ce se întinde pe 132 de hectare cultivate cu Traminer, Sauvignon Blanc, Chardonnay și Busuioacă de Bohotin. Astăzi turiștii sunt așteptați la degustări organizate de oenologi de renume. Moșia dispune de unitate de cazare și restaurant, fiind o destinație ideală pentru un sejur în care veți descoperi tainele vinificației.

Turismul viticol românesc începe să își scrie povestea - Crama Hermeziu


Domeniile Anastasia au luat naștere în 2008 în două podgorii  cu tradiție viticolă: Urlați și Valea Călugărească. Iar din 2015 își așteaptă turiștii în sala dedicată oenoturismului. Peisajul pe care dealurile brăzdate cu vii îl expun în fața ochilor este frumos și liniștitor.

Turismul viticol românesc începe să își scrie povestea - Domeniile Anastasia


Începutul vinului la Cotnari se pierde în negura timpului. Astăzi Cotnari SA este unul dintre cei mai importanți producători de vinuri din țară. Aici turistul va urma un tur al combinatului de vinificație și al cramei acestuia, apoi o degustare cu cinci probe și în final, va putea servi masa de prânz sau cina.


Protejate de Carpați și de apele Oltului, Domeniile Sâmburești își duc mai departe tradiția de veacuri. Retehnologizările ce s-au încheiat în 2014 reînviu tradiția acestor podgorii, făcând din Domeniile Sâmburești o atacție a acestui domeniu.

Turismul viticol românesc începe să își scrie povestea - Samburesti


Podgoriile Tohani își leagă istoria de vițele regale ale țării și de pasiunea pe care Principele Nicolae, fratele regelului Carol al II-lea, a dezvoltat-o pentru această moșie. Astăzi încântă iubitorii vinului cu o variată gamă sortimentară.

Turismul viticol românesc începe să își scrie povestea - Tohani


Istoria Casei de vinuri Cotnari începe în 2007 prin înființarea în cunoscuta podgorie de noi plantații de vie românească. Casa de vinuri Cotnari duce mai departe tradiția soiurilor românești, făcând artă din aroma și gustul strugurilor românești.

Turismul viticol românesc începe să își scrie povestea - Casa de vinuri Cotnari


Podgoria Sarica Niculiţel este cea mai veche podgorie a Dobrogei. Iar turiștii sunt introduși în tainele vinificației de specialiștii podgoriei încadrul degustărilor de vin ce se organizează aici. Pe parcursul degustării se obțin cunoştinţe referitoare la: servirea vinurilor, identificarea soiurilor de vin, alegerea vinul potrivit felulurilor de mâncare, diferenţierea vinurilor în funcţie de însuşirile şi tipicitatea acestora. Pentru degustare sunt pregătite sălile: Pivniţa lui Terente şi Crama Dobrogeană.

Turismul viticol românesc începe să își scrie povestea - Sarica Niculitel


Vă recomandăm să vizitați cramele pentru care vinificația este mai mult decât producția vinului, este turism, este bucuria de împărtăși din arta creației.

La VINVEST Timișoara veți putea cunoaște oamenii din spatele sticlei de vin. Reprezentanții cramelor mai sus menționate vă vor povești mai multe despre vin și vița-de-vie.

VINVEST Timişoara are loc în acest an în  în perioada 31 martie – 2 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara.

VINVEST își deschide porțile în perioada 31 martie – 2 aprilie 2017


Caută cazare în categoria: Cazare BanatCazare Timişoara

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


Croaziera pe Dunăre cu MS Diana, un altfel de concediu (1)

Croaziera pe Dunăre cu MS Diana, un altfel de concediu

Dacă vă gândiți să faceți ceva diferit vara aceasta, dar totuși doriți să nu plecați prea departe, atunci o croazieră pe Dunăre ar putea fi o alegere potrivită. Croaziera pe Dunăre propusă de cei de la MS Diana te poartă pe valurile fluviului de la Orșova spre Veliko Gradište (Serbia) › Belgrad (Serbia) › Novi […]

0 comments
badea cartan

Badea Cârţan – promotorul slovei româneşti

Badea Cârţan – promotorul slovei româneşti Gheorghe Cârţan, cunoscut sub numele de Badea Cârţan, s-a  născut în Cârţişoara din judeţul Sibiu în anul 1849, într-o familie simplă de ciobani. Badea Cârţan a fost unul dintre cei mai mari promotori ai cărţii româneşti. Deşi nu a fost niciodată la şcoală, acesta descoperă în anii tinereţii cartea, scrisul şi cititul în […]

0 comments
Peste 20.000 de vizitatori au ajuns la Târgul de Turism al României de la ROMEXPO - DescoperimRomania.ro

Peste 20.000 de vizitatori au ajuns la Târgul de Turism al României de la ROMEXPO

Peste 20.000 de vizitatori au ajuns la Târgul de Turism al României de la ROMEXPO În perioada 23 – 26 februarie, ROMEXPO a organizat Târgul de Turism al României – ediția de primăvară. Peste 20.000 de vizitatori au ajuns la #TTR2023 și au beneficiat de cele mai bune oferte de vacanță. Manifestarea a înregistrat un […]

0 comments

One Reply to “Turismul viticol românesc începe să își scrie povestea”

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *