Trei căsuțe deosebite adăpostite de Muzeul Satului Bănățean

Căsuțe deosebite adăpostite de Muzeul Satului Bănățean

Muzeul Satului Bănățean Timișoara – scurt istoric


Inspirația pentru ridicarea acestui muzeu i-a venit i-a venit lui Ioachim Miloia, prin 1930, personalitate culturală foarte cunoscută. În urma unei vizite la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Miloia a cerut acordul municipalității pentru construirea unui astfel de muzeu. Abia în 1967 începe ridicarea Muzeul Satului Bănățean și se deschide publicului larg în 1971. Astăzi, în incinta muzeului se află construcții „de interes istoric și artisic” – case țărănești, biserici de lemn, cruci etc. În interiorul acestora se află peste 13000 de piese de patrimoniu: țesături, arta prelucrării lemnului, cermanică, icoane etc.

Gospodăria de la Cărăvan


Gospodăria cuprinde casa, un coteț de porci și un grajd cu cămară-bucătărie de vară. Gospodăria spune povestea familiilor tradiționale de la sfărșitul secolului al XIX-lea. Poarta este specifică zonei Carașului. Construită din piatră masivă și acoperită cu țiglă, aceasta este considerată un monument arhitectural popular. Casa este constituită din trei încăperi și o prispă retrasă pe lungimea tindei. Grajdul menționat anterior comportă trei compartimente: grajdul, șopronul și cămara. Este construit parțial din lemn de stejar, iar pereții (interior-exterior) sunt acoperiți cu lut iar mai apoi văruiți. Cât despre cotețul de porci, acesta este „supraînălțat”. În partea de jos se află cotețul propriu zis, ridicat din pietre, iar sus se află o cotarcă din lemne de stejar și brad care permit „aerisirea” porumbului.

Pe www.inchirieriregimhotelier.ro găsiți cazare în regim hotelier în Timișoara!

Gospodăria de la Jebel


Structura gospodăriei duce cu gândul la cea a „Moromețiilor” lui Marin Preda, cu toate că datează de la mijlocul secolului al XIX-lea. Are trei încăperi și o prispă continuă de-a lungul acestora. Scolul casei este din piatră de carieră, iar pereții acesteia din lemn, acoperiți cu lut și apoi văruiți, atât pe interior cât și pe exterior. Gospodăria este prevăzută cu o construcție anexă separată în două spații: unul închis pentru animale, iar celălalt deschis pentru utilaje. Hambarul este și el din bârnă de stejar, copartimentat în două încăperi: una pentru depozitarea recoltei iar cealaltă pentru cămară.

Casa ucrainiană


Gospodăria datează de la sfârșitului secolului al XIX-lea și este una tipică satului ucrainian. Este construită din lemn de brad, însă fundația este din piatră de râu ori carieră. Casa are un pridvor deschis din care se intră în tindă printr-o ușă ce asigură accesul la toate încăperile acesteia. Recoltele și obiectele de uz gospodăresc se depozitează în tindă.
Aceste trei obiective nu sunt singurele de vizitat în Muzeul Satului Bănățean. De asemenea, vă așteaptă și Școala din Bârna, construită specific zonei Lugojului. Totodată, Biserica din Topla, care de altfel, istoric vorbind, este cea mai veche construcție din acest muzeu (mijloc de secol XVIII). Și nu în ultimul rând. Gospodăria Germana Biled spune despre tradițiile familiilor germane din Banatului secolului XIX.


Caută cazare în categoria:Cazare Banat,Cazare Timișoara,

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


Povestea-efemeridelor-viață-pentru-moarte-DescoperimRomania-1 Căsuțe deosebite adăpostite de Muzeul Satului Bănățean

Povestea efemeridelor – viață pentru moarte

Scurta dar interesanta viață a efemeridelor Cunoscute în limbaj popular ca rusalii, Efemeridele sunt poate cele mai grațioase făpturi ale Deltei Dunării. Scurta lor viață, de doar o zi, este de departe mai degrabă un ritual al vieții și al morții. Legenda Insecte zburătoare populează luciul apei din Delta Dunării în această perioadă de Rusalii, […]

0 comments
Targul-de-Turism-al-Romaniei-editia-de-toamna-Descoperimromania.ro_-jpg Căsuțe deosebite adăpostite de Muzeul Satului Bănățean

Rezervă-ți vacanța de vis la Târgul de Turism Al României – ediția de toamnă!

Rezervă-ți vacanța de vis la Târgul de Turism Al României – ediția de toamnă! În perioada 9 – 12 noiembrie, te așteptăm la Târgul de Turism al României – ediția de toamnă – cu super oferte la destinații din întreaga lume și cele mai bune sfaturi de călătorie de la consultanții în turism. Agențiile și […]

0 comments
cp-th-24-3-jpg Căsuțe deosebite adăpostite de Muzeul Satului Bănățean

Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024!

Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! Industria ospitalității este în continuă schimbare, fiind influențată de evoluțiile tehnologice și de preferințele consumatorilor. Cu toate aceste transformări, calitatea serviciilor și facilităților oferite clienților rămân aspecte fundamentale pentru succesul în domeniu. În anul 2024, strategiile specialiștilor trebuie să fie centrate pe personalizarea experienței clientului și pe […]

0 comments

One Reply to “Căsuțe deosebite adăpostite de Muzeul Satului Bănățean”

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *