Trei căsuțe deosebite adăpostite de Muzeul Satului Bănățean

Căsuțe deosebite adăpostite de Muzeul Satului Bănățean

Muzeul Satului Bănățean Timișoara – scurt istoric


Inspirația pentru ridicarea acestui muzeu i-a venit i-a venit lui Ioachim Miloia, prin 1930, personalitate culturală foarte cunoscută. În urma unei vizite la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Miloia a cerut acordul municipalității pentru construirea unui astfel de muzeu. Abia în 1967 începe ridicarea Muzeul Satului Bănățean și se deschide publicului larg în 1971. Astăzi, în incinta muzeului se află construcții „de interes istoric și artisic” – case țărănești, biserici de lemn, cruci etc. În interiorul acestora se află peste 13000 de piese de patrimoniu: țesături, arta prelucrării lemnului, cermanică, icoane etc.

Gospodăria de la Cărăvan


Gospodăria cuprinde casa, un coteț de porci și un grajd cu cămară-bucătărie de vară. Gospodăria spune povestea familiilor tradiționale de la sfărșitul secolului al XIX-lea. Poarta este specifică zonei Carașului. Construită din piatră masivă și acoperită cu țiglă, aceasta este considerată un monument arhitectural popular. Casa este constituită din trei încăperi și o prispă retrasă pe lungimea tindei. Grajdul menționat anterior comportă trei compartimente: grajdul, șopronul și cămara. Este construit parțial din lemn de stejar, iar pereții (interior-exterior) sunt acoperiți cu lut iar mai apoi văruiți. Cât despre cotețul de porci, acesta este „supraînălțat”. În partea de jos se află cotețul propriu zis, ridicat din pietre, iar sus se află o cotarcă din lemne de stejar și brad care permit „aerisirea” porumbului.

Pe www.inchirieriregimhotelier.ro găsiți cazare în regim hotelier în Timișoara!

Gospodăria de la Jebel


Structura gospodăriei duce cu gândul la cea a „Moromețiilor” lui Marin Preda, cu toate că datează de la mijlocul secolului al XIX-lea. Are trei încăperi și o prispă continuă de-a lungul acestora. Scolul casei este din piatră de carieră, iar pereții acesteia din lemn, acoperiți cu lut și apoi văruiți, atât pe interior cât și pe exterior. Gospodăria este prevăzută cu o construcție anexă separată în două spații: unul închis pentru animale, iar celălalt deschis pentru utilaje. Hambarul este și el din bârnă de stejar, copartimentat în două încăperi: una pentru depozitarea recoltei iar cealaltă pentru cămară.

Casa ucrainiană


Gospodăria datează de la sfârșitului secolului al XIX-lea și este una tipică satului ucrainian. Este construită din lemn de brad, însă fundația este din piatră de râu ori carieră. Casa are un pridvor deschis din care se intră în tindă printr-o ușă ce asigură accesul la toate încăperile acesteia. Recoltele și obiectele de uz gospodăresc se depozitează în tindă.
Aceste trei obiective nu sunt singurele de vizitat în Muzeul Satului Bănățean. De asemenea, vă așteaptă și Școala din Bârna, construită specific zonei Lugojului. Totodată, Biserica din Topla, care de altfel, istoric vorbind, este cea mai veche construcție din acest muzeu (mijloc de secol XVIII). Și nu în ultimul rând. Gospodăria Germana Biled spune despre tradițiile familiilor germane din Banatului secolului XIX.


Caută cazare în categoria:Cazare Banat,Cazare Timișoara,

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


Program Conferința Târgului de Turism = Impacul social media în turism =

Program Conferința Târgului de Turism = Impacul social media în turism = Cea de-a treia ediție a Conferinței Târgului de Turism va avea loc pe data de 21 februarie 2020, în cea de a doua zi a Târgului de Turism al României, în intervalul orar 10.30-14.00 și este organizată de către Romexpo și agenția de […]

0 comments
Mănăstirea Rohița și satul blestemat

Mănăstirea Rohița și satul blestemat

Mănăstirea Rohița din Maramureș Mănăstirea Rohița se alfă în apropierea satului Boiereni, între dealurile maramureșene, la granița județului Maramureș cu județele Cluj, Bistrița și Zalău. De la intrarea în sat se observă grija oamenilor pentru divinitate manifestată adesea sub forma crucii. Povestea blestemului de la Boiereni începe la jumătatea secolului XVIII Se spune că în […]

0 comments
Catedrala Mitropolitană din Timişoara

Catedrala Mitropolitană din Timişoara

Catedrala Mitropolitană din Timişoara – lăcaşul credincioşilor bănățeni Catedrala Mitropolitană din Timişoara coordonate GPS: Lat: 45.750659 şi long. 21.2234192 Catedrala Mitropolitană din Timişoara  poartă hramul “Sfinţii Trei Ierarhi”. Dimensiunile impreisonante: înălţimea de 83,7 metri, lungimea de 63 metri, lăţimea de 32 de metri şi capacitatea de 5000 de persoane califică Catedrala Mitropolitană din Timişoara  ca fiind una […]

3 comments

One Reply to “Căsuțe deosebite adăpostite de Muzeul Satului Bănățean”

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *