badea cartan

Badea Cârţan – promotorul slovei româneşti

Badea Cârţan – promotorul slovei româneşti


Gheorghe Cârţan, cunoscut sub numele de Badea Cârţan, s-a  născut în Cârţişoara din judeţul Sibiu în anul 1849, într-o familie simplă de ciobani.

Badea Cârţan a fost unul dintre cei mai mari promotori ai cărţii româneşti.

Deşi nu a fost niciodată la şcoală, acesta descoperă în anii tinereţii cartea, scrisul şi cititul în graiul românesc şi astfel se naşte în el o neastâmpărată dorinţă de cunoaştere,  devenind un extraordinar autodidact.

Pe vremea când Transilvania făcea parte din Impreriul Austro-Ungar, Badea Cârţan trecea graniţa imperiului formată din Munţii Carpaţi în România să caute cărţi şi să le ducă şi transilvănenilor slovă românească.  Ajungând în Bucureşti de mai multe ori a cunoscut oameni de cultură şi politicieni. De la aceștia a învăţat despre istoria românilor, dar l-au și susținut sprijinindu-i acţiunile.

A luptat pentru unirea Transilvaniei cu România cu cartea, o armă unică, folosind-o pentru a cuibări în inima şi sufletul  transilvănenilor ideea de apartenenţă la Ţara Românească.

Badea Carţan a dus o viaţă dominată de dorinţa de cunoaştere a istoriei şi a originii poporului român. A întreprins mai multe călătorii în ţări din  Europa  şi  Asia  pentru a cunoaște popoarele cu care ne înrudim.

Badea Carţan – dacul de pe Columnă

Cea mai memorabilă călatorie este cea de la Roma, unde, ajungând seara, s-a aşezat lângă Columna lui Traian şi s-a pus să doarmă. Dimineaţa, când italienii l-au văzut lângă columnă, au început să ţipe spunând că a coborât un dac de pe Columnă datorită portului său tradițional asemănator cu cel din basorelieful de pe Columnă.

După fiecare călătorie se întorcea la căsuţa lui de la poalele munţilor.

Deşi a cerut de mai multe ori autorizaţie de la Imperiu să vândă carte românească cererea i-a fost respinsă. Ultima dată ajungând chiar să fie arestat pentru insistenţă şi îndrăzneală.

Badea Cârțan a fost înmormântat în 1911 la Sinaia. Pe mormântul său stă scris „Badea Cârțan doarme aici visând întregirea neamului său”.

Muzeul Etnografic și Memorial Badea Cârțan

Astăzi în Cârţişoara putem vizita „Muzeul Etnografic și Memorial Badea Cârțan” în care găsim o parte din obiectele care i-au aparţinut acestuia.

Putem vizita muzeul de la Cârţişoara înainte să urcăm Transfăgărăşanul, dacă mergem dinspre Sibiu, sau la coborâre dacă venim dinspre judeţul Argeş.

Drumul de acces este unul bun. Se poate ajunge din direcţia:

  • Bucureşti, urmând traseul: Ploieşti – Braşov – Cârţişoara
  • Satu Mare, urmând traseul: Zalău – Cluj-Napoca – Sebiş – Sibiu – Cârţişoara
  • Timişoara, urmând traseul: Deva – Sebiş – Sibiu – Cârţişoara
  • Suceava, urmând traseul: Târgu Neamţ – Odorheiu Secuiesc – Voila – Cârţişoara
  • Iaşi, urmând traseul: Bacău – Braşov – Cârţişoara

Badea Cârţan  şi-a dedicat viaţa cunoaşterii, învăţăturii proprii şi a învăţării celorlalţi.

Badea Cârţan este o figură reprezentativă a poporului român, el este imaginea simţirilor şi trăirilor noastre naţionale.


 

 

Caută cazare în categoria: Cazare Valea Prahovei, Cazare Rucăr Bran, Cazare Transilvania

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Palatul-Culturii-–-grăiește-istoria-românilor Badea Cârţan – promotorul slovei româneşti

Palatul Culturii din Iaşi – grăiește istoria românilor

Palatul Culturii din Iaşi, istoria Moldovei într-o clădire Palatul Culturii din Iaşi coordonate GPS: Lat. 47.1572648, Long. 27.585863 Palatul Culturii din Iaşi este una din emblemele orașului așezat în regiunea istorică Moldova.  Oraș care astăzi este principalul centru urban din nord-vestul României. Se știe deja că Iași a fost capitala Moldovei din a doua jumătate a […]

0 comments
Biserica-Domnească Badea Cârţan – promotorul slovei româneşti

Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș

Biserica Domnească – primul monument de arhitectură religioasă de amploare din Țara Românească Coordonate GPS: 45.1420334, 24.675529 Zona turistică Muntenia găzduiește primul monument de arhitectură religioasă de amploare din Țara Românească. Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș, situată în Ansamblul Feudal Curtea Domnească, este cea mai veche ctitorire voievodală de pe întinsul Țării Româșești. […]

0 comments
Transilvania_Castelul-Huniazilor Badea Cârţan – promotorul slovei româneşti

Castelul Huniazilor

Castelul Huniazilor Castelul Huniazilor, numit și Castelul Corvinilor, al Corvineștilor  este cetatea medievală a Hunedoarei. Acest monument arhitectural ce dateaza din secolul al XIV-lea este reprezentativ pentru arta feudala gotica din Europa si a fost construit pe locul unui vechi castru roman. Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *