Turnul de apă - „donjonul‟ arădean

Turnul de apă – „donjonul‟ arădean

Turnul de apă – filă din istoria arădeană


Imagini: Mihaela Popa


De treci prin micul Arad trebuie să faci un popas și să admiri arhitectura din acest oraș. Cu siguranță nu trebuie să ratezi turnul de apă care face parte din istoria locală și are un aer medival. Acesta este așezat în apropiere de centrul orașului, pe strada Ceaikovski nr. 9A.

Turnul de apă a fost construit în anul 1896, după planurile arhitecților Dunn și Watson Scotland, pentru alimentarea orașului cu apă și pentru a semnala eventualele incendii.  Acesta are o construcție impunătoare cu un aspect de dojon medieval având un stil eclectic şi influenţe secession. Ceea ce face deosebită construcția sunt decorațiile de la balcoane și ferestre. Clădirea este construită din cărămizi de culoare roșie-gălbuie făcute la Jimbolia. Turnul are o înălțime de 35 de metri fiind cea mai înaltă construcție din oraș din perioadă respectivă. Clădirea are cinci niveluri la fiecare nivel aflânduse câte o expoziție. Ultimul nivel prezetând un bazin ce are capacitatea de 300 de tone de apă.

În 1925 potabilitatea apei a fost verificată de cunoscutul Victor Babeș. În  1927 turnul a fost restaurat în urma unui incediu, după acestea turnul este din ce în ce mai puțin utilizat. Ultima oară când bazinul a fost plin a fost în  mai 1956.

Din 1990 face parte din propietatea privată SC Galeriile Turnului de apă. În 1996 turnul a intrat în circuitul cultural și istoric al orașului având un muzeu al pompierilor și al apei permanete și o expoziție de artă și o expoziție temporală.

Turnul muzeu și tărâmurile pe care le poți descoperi în el

Intrând în turnu pășești parcă în altă lume…te lași năpădit de mirosul lemnului vechi de la scările înguste care scârțire surd când le pășești, acestea te conduc în lumea în care au fost folosite.

La primul nivel al turnului-muzeu se află  expoziții temporare cu diverse lucrări pe diferite teme. Acesta având rol de promovarea a artei locale și a diverselor proiecte în care este implicat orașul. De asemenea, în turn au avut loc diverse evenimente. De exemplu, lansării de cărți sau promovarea unor evenimente și chiar și diverse spectacole. Aceste evenimente dau viață și aduc un plus de culoare turnului.

La nivelul al II lea descoperim arta arădeană fiind expuse diverse lucrări de artă ale arădenilor pe diverse teme.

La nivelul al III lea descoperim un muzeu dedicat apei și folosirii sale domestice având diverse obiecte  de la cele pentru igienă, spălarea rufelor și chiar  o colecție de contoare.

La nivelul al IV-lea decoperim un spațiu dedicat pompierilor, descoperind diverse lucruri ale acestora de la caschete și uniforme până la diverse pome de  apă.

La nivelul al V lea se află bazinul de apă. De la acest nivel poți avea o panaramă a orașului din diverse unghiuri având parte de imaginea celor mai importante puncte din oraș.

Părăsind turnul realizezi că totul a fost un vis, că ai pășit într-o lume în care oamenii se descurcau și fără diversele facilități de care azi suntem atât de dependenți. Pleci din acest turn cu o urmă de nostalgie în suflet și cu o speranță pentru ceea ce va urma.


 

Caută cazare în categoria: Cazare Crișana

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


Litoral-2 Turnul de apă - „donjonul‟ arădean

Litoralul românesc – perla turismului nostru

Hai la plajă pe litoralul românesc! Litoralul românesc este una dintre principalele atracții turistice ale țării noastre. România este înzestrată, din punct geografic și turistic, cu toate formele de relief, dar și cu ieșire la mare, astfel avem numeroase oportunități de a ne petrece vacanța la munte, la mare, în situri rurale sau în orașe […]

0 comments
Excursie-cu-barca-in-Clisura-Dunarii-6 Turnul de apă - „donjonul‟ arădean

Excursie cu barca în Clisura Dunării

O zi perfectă începe cu o excursie cu barca în Clisura Dunării Imagini: Claudiu Vatau După o săptămână plină ne decidem să plecăm din oraș pentru câteva zile de relaxare. Ne dorim un loc în care să nu fie nici foarte cald, dar nici rece, să fie și munte, dar și apă așa că cea mai […]

1 comment
Sărbătoarea-liliacului-de-la-Ponoarele-și-parfumul-iubirii-1 Turnul de apă - „donjonul‟ arădean

Sărbătoarea liliacului de la Ponoarele și parfumul iubirii

Într-o legendă  nordică, se spune că florile de liliac apar atunci când primăvara alungă zăpada de pe câmpuri și înalță soarele în țăriile cerului, alaturi de curcubeu. Primăvara împletește atunci razele soarelui cu cele ale curcubeului și începe să le îndrepte spre pământ. Când  primăvara ajunge în nord, în ținuturile scandinave, nu mai rămân din […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *