Într-o legendă nordică, se spune că florile de liliac apar atunci când primăvara alungă zăpada de pe câmpuri și înalță soarele în țăriile cerului, alaturi de curcubeu. Primăvara împletește atunci razele soarelui cu cele ale curcubeului și începe să le îndrepte spre pământ. Când primăvara ajunge în nord, în ținuturile scandinave, nu mai rămân din toate culorile curcubeului decât culorile alb și violet. Acesta le presară asupra unor tufișuri cu flori minuscule, florile de liliac.
Sunt multe de spus despre ,,liliacul de la Ponoare”, de la simbolistica amplă a culorilor la importanța Rezervației. Drumul descoperirii este unul lung presărat cu flori de liliac mov și alb, susținute de verdele cald și de localnici.
Pastelul culorilor din Pădurea Liliacului
Pornind de la culorile ademenitoare liliacul mov este un simbol al trăirilor și sentimentelor născute la începutul unei iubiri. Această culoare se află în contrast cu liliacul alb, care semnifică inocența și puritatea. Dar, pășind pe acest drum îngust al pădurii în fața călătorului se pictează un tablou fabulos. Ademenit de mirosul dulce al florilor de liliac, călătorul se poate opri să admire liniștit parfumul naturii darnice cu această zonă.
Aici, la Ponoare, sunt locuri unice și tainice în care omul și-a găsit încă din cele mai vechi timpuri un adăpost. În peșteri sau în alte formațiuni calcaroase, dar și în păduri, oamenii și-au găsit un adăpost. Câteva descoperiri arheologice ne mărturisesc că datează încă din epoca pietrei șlefuite.
Sărbătoarea liliacului de la Ponoarele – sărbătoarea închinată primăverii
Sărbătoarea liliacului de la Ponoarele a devenit celebră și are o vechime destul de mare. Anual aceasta se desfășoară în comuna Ponoarele în Pădurea de Liliac, o rezervație ce se întinde pe 20 de hectare. Se desfăşoară de obicei la începutul lunii mai a fiecărui an în perioada în care liliacul este înflorit. Aceasta a devenit cunoscută în țara noastră, atât pentru cadrul natural deosebit, cât și pentru evenimentele folclorice care au loc aici. Renumele acestei sărbători a ajuns și peste hotare. Astăzi localnicii, cât și alți români din diferite regiuni ale țării, vin pentru frumusețea locurilor și pentru această sărbătoare.
“Pădurea de liliac” aflată pe Valea Prislopului este o rezervaţie unică în ţară.
Parfumul dulce al florilor de liliac, parfumul iubirii, pot spune, atrage numeroși turiști să descopere România în totalitate.
Caută cazare în categoria: Cazare Oltenia, Cazare Cazanele Dunarii, Cazare Eselnița, Cazare Dubova, Cazare Orșova, Cazare Valea Cernei
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Centrul Multifuncțional Craiova va găzdui Târgul de turism al Olteniei
Se anunță o ediție spectaculoasă, cu reduceri, multe noutăți și surprize! Devenit deja o tradiţie, cel mai mare eveniment dedicat […]

19.000 de pasionați de călătorii la Târgul de Turism al României
19.000 de pasionați de călătorii la Târgul de Turism al României 19.000 de pasionați de călătorii și-au dat întâlnire în […]

Chipul lui Decebal – istorie sculptată în piatră
Chipul lui Decebal – cea mai mare sculptură în piatră din Europa Foto: Claudiu Vatau Chipul lui Decebal coordonate GPS: N 44.6271 […]