Sărbătoarea liliacului de la Ponoarele și parfumul iubirii


Sărbătoarea liliacului de la Ponoarele și parfumul iubirii

Într-o legendă  nordică, se spune că florile de liliac apar atunci când primăvara alungă zăpada de pe câmpuri și înalță soarele în țăriile cerului, alaturi de curcubeu. Primăvara împletește atunci razele soarelui cu cele ale curcubeului și începe să le îndrepte spre pământ. Când  primăvara ajunge în nord, în ținuturile scandinave, nu mai rămân din toate culorile curcubeului decât culorile alb și violet. Acesta le presară asupra unor tufișuri cu flori minuscule, florile de liliac.

Sunt multe de spus despre ,,liliacul de la Ponoare”, de la simbolistica amplă a culorilor la importanța Rezervației. Drumul descoperirii este unul lung presărat cu flori de liliac mov și alb, susținute de verdele cald și de localnici.

Pastelul culorilor din Pădurea Liliacului


Pornind de la culorile ademenitoare liliacul mov este un simbol al trăirilor și sentimentelor născute la începutul unei iubiri. Această culoare se află în contrast cu liliacul alb, care semnifică inocența și puritatea. Dar, pășind pe acest drum îngust al pădurii în fața călătorului se pictează un tablou fabulos. Ademenit de mirosul dulce al florilor de liliac, călătorul se poate opri să admire liniștit parfumul naturii darnice cu această zonă.

Aici, la Ponoare, sunt locuri unice și tainice în care omul și-a găsit încă din cele mai vechi timpuri un adăpost. În peșteri sau în alte formațiuni calcaroase, dar și în păduri, oamenii și-au găsit un adăpost. Câteva descoperiri arheologice ne mărturisesc că datează încă din epoca pietrei șlefuite.

Sărbătoarea liliacului de la Ponoarele – sărbătoarea închinată primăverii


Sărbătoarea liliacului de la Ponoarele a devenit celebră și are o vechime destul de mare. Anual aceasta se desfășoară în comuna Ponoarele în Pădurea de Liliac, o rezervație ce se întinde pe 20 de hectare. Se desfăşoară de obicei la începutul lunii mai a fiecărui an în perioada în care liliacul este înflorit. Aceasta a devenit cunoscută în țara noastră, atât pentru cadrul natural deosebit, cât și pentru evenimentele folclorice care au loc aici. Renumele acestei sărbători a ajuns și peste hotare. Astăzi localnicii, cât și alți români din diferite regiuni ale țării, vin pentru frumusețea locurilor și pentru această sărbătoare.

„Pădurea de liliac” aflată pe Valea Prislopului este o rezervaţie unică în ţară.

Parfumul dulce al florilor de liliac, parfumul iubirii, pot spune,  atrage numeroși turiști să descopere România în totalitate.


Caută cazare în categoria: Cazare OlteniaCazare Cazanele Dunarii, Cazare Eselnița, Cazare Dubova, Cazare Orșova, Cazare Valea Cernei

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: NaturaObiective turistice


Târgul de Turism al Olteniei, ediția a III-a, 9-11 martie 2018, Craiova

Începe Târgul de Turism al Olteniei – Craiova, 9 – 11 martie 2018

TÂRGUL DE TURISM AL OLTENIEI EDIȚIA a III- a – cel mai mare eveniment dedicat turismului  din regiunea  Olteniei se […]

0 comments
Vinul alb – gamă sortimentară

Vinul alb – gamă sortimentară

Principalele soiuri de struguri cultivate și vinurile albe pe care acestea le produc: Feteasca Albă este un vechi soi românesc, […]

1 comment
Pe urmele opincilor cu meşterul Alexandru Ilinca

Pe urmele opincilor cu meşterul Alexandru Ilinca

Pe urmele opincilor cu meşterul Alexandru Ilinca Meșterul Alexandru Ilinca din Orlești, Vâlcea nu a lasat opinca să piară. A crescut […]

0 comments
Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus