Chipul lui Decebal – istorie sculptată în piatră

Chipul lui Decebal – istorie sculptată în piatră

Chipul lui Decebal – cea mai mare sculptură în piatră din Europa


Foto: Claudiu Vatau


Chipul lui Decebal coordonate GPS: N 44.6271  – E 22.2599

Chipul lui Decebal este cea mai mare sculptură realizată în piatră de pe teritoriul Europei. Un obiectiv turistic de referință pentru România, dar și cel mai important obiectiv din zona Cazanelor Dunării.

Este istoria românilor transpusă în piatră reprezentând pe unul dintre cei mai de seamă regi ai dacilor, strămoșii noștri.

Statuia Chipul lui Decebal este un basorelief, cu o înălțime de 55 de metri și o lățime de 25 de metri. Statuia impunătoare îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al dacilor, ce a domnit între anii 85 – 106.  După cum stim Decebal s-a confruntat cu romanii, sub conducerea împăratului Traian, în războaiele din 101–102. După aceste războaie o mare parte din Dacia a fost transformată în provincie romană.

Chipul lui Decebal se află în Cazanele Mici, pe malul Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, aproape de orașul Orșova.

Sculptarea stâncii a început în anul 1994 fiind finanțată de către omul de afaceri și istoricul Iosif Constantin Drăgan. Sculptatul a durat 10 ani,  fiind făcută de către 12 sculptori – alpiniști, iar statuia este doar 60% finalizată.

Chipul lui Decebal – una dintre cele mai mari statui din lume

Chipul lui Decebal are cu 6 metri mai puțin decât Statuia Libertății și cu 8 metri mai mult decât Monumentul lui Hristos de la Rio de Janeiro.

Statuia Chipul lui Decebal a fost inclus de către jurnaliștii de la Business Insider în top 5 al celor mai mari statui din lume.

Locația este una deosebită, fiind poziționat în Golful Mraconia, de unde puteți admira  fluviul șerpuind printre stâncile împădurite și impunătoare ale munților dintre care răsare și sculptura impresionantă.

Chiar în fața basoreliefului se află și o placă comemorativă, de aproape 2000 de ani, Tabula Traiana. Se presupune că acest monument a fost ridicat de împăratul Traian pentru a marca marșul trupelor romane către regatului Daciei. Istorici mai presupun că pe această placă sunt comemorate și victoriile Imperiului Roman.

Sub capul lui Decebal este o inscripție în limba latină ”Decebal Rex–Dragan Fecit” – Regele Decebal făcut de Drăgan.

Vă așteptăm să vizitați statuia Chipul lui Decebal din Cazanele DunăriiAici puteți admira frumoasa îmbinare a naturii cu sculptura impresionantă.


Caută cazare în categoria: Cazare Cazanele DunariiCazare Eselnița, Cazare Dubova, Cazare Orșova, Cazare Liubcova, Cazare Coronin

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


Cascada-Prigor-izvor-de-apă-ocrotit-de-natură Chipul lui Decebal – istorie sculptată în piatră

Cascada Prigor – izvor de apă ocrotit de natură

Cascada Prigor – un colț sălbatic Cascada Prigor – coordonate GPS: 44,897412 22,134006 Cascada Prigor (sau cascada lui Nițu) este situată pe teritoriul comunei Prigor din județul Caraș-Severin, la poalele Munților Almăjului. Drumul de acces este bun. Din centrul satul Prigor se face dreapta, dacă veniți din direcția Bozovici, apoi stânga pe a doua stradă […]

0 comments
Pe-urmele-opincilor-cu-meşterul-Alexandru-Ilinca-3 Chipul lui Decebal – istorie sculptată în piatră

Pe urmele opincilor cu meşterul Alexandru Ilinca

Pe urmele opincilor cu meşterul Alexandru Ilinca Meșterul Alexandru Ilinca din Orlești, Vâlcea nu a lasat opinca să piară. A crescut într-o familie cu tradiție în realizarea opincilor, dar a ales să fie croitor. De-a lungul anilor a fost unul dintre cei mai de seamă croitori din Vâlcea, iar atunci când a realizat că opinca dispare […]

0 comments
Mănăstirea-Turnu-Tărâm-Sfânt Chipul lui Decebal – istorie sculptată în piatră

Mănăstirea Turnu – Tărâm Sfânt

Imagini: Claudia Buda Nu departe de apele liniştite ale Oltului, într-un loc retras, sub Muntele Cozia, la doi km de ctitoria voievodului Mircea cel Bătrân, pe bolta cerească se înalţă cupola Mănăstirii Turnu. Un tărâm sfânt, un loc în care credinţa se înoadă cu pildele lăsate cu gură de aur de către Sfinți. Denumirea acestui lăcaş, […]

0 comments

3 Replies to “Chipul lui Decebal – istorie sculptată în piatră”

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *