Vadu Crișului – Defileul Crișului Repede
Dacă ești iubitor de natură și vrei să pleci într-o expediție, însă nu știi unde, Vadu Crișului este locul ideal. Că vrei să explorezi natura ori că vrei doar să te relaxezi, zona satului este perfectă. Veche de peste cinci secole, așezarea este deosebită prin localizarea sa la ieșirea Crișului Repede din defileul Crișului Repede.
Acesta este locul perfect pentru alpiniși. Situat în Pădurea Craiului, și cu statut de rezervație naturală, Defileul Crișului Repede este o atracție majoră pentru turiști. Faptul se datorează peisajului carstic minunat pe care-l oferă. Însă abia în ce-a de-a doua jumătate a secolului XX începe să reprezinte un interes pentru turiști. Atunci este descoperită Peștera Vântului, cea mai mare din România, cu o lungime de 47 km.
Rezervația dispune, în realitate, de peste treizeci de peșteri. Una din cele mai renumite poartă numele satului ce-o limitează – Vadu Crișului. Menționată ca Peștera Zichy în documentele de specialitate, peștera este situată pe partea stângă a malului Crișului Repede. Aceasta poate fi accesată cel mai ușor cu trenul.
La început de secol XX, mai exact în 1903, peștera se deschide prin dinamitare. Abia în 1969 este iluminată, când Muzeul Crișurilor Oradea o amenajează corespunzător pentru turism. Cu toate eforturile făcute de către Muzeul Crișurilor Oradea, din 2700 m lungime, abia 680 m sunt vizitabili. Galeriile peșterii sunt traversate de cateva râuri, care au o cădere de peste 9 m spre Crișul Repede. Așa a fost formată Cascada Vadu Crișului, o frumusețe naturală ce deosebește peștera de altele din apropiere.
Trasee turistice în Defileul Crișului Repede
Traseul Via Ferrata din Vadu Crișului
Greu, dar impresionant prin priveliștea ce o oferă, acest traseu este destinat celor ce au mai făcut via ferrata. A fost inaugurat în 2015 cu scopul de a ridica potențialul turistic al zonei. Timpul de parcurgere a traseului este de 1.30 /2.30 h și este recomandat a fi parcurs în perioada mai-octombrie. Cea mai scurtă potecă spre via ferrata este exact lângă calea ferată. Linia traversează, de fapt, Defileul Crișului Repede, trecând de fosta vamă de sare – Peștera Casa Zmăului. Traseul nu se parcurge de sus în jos. Este amenajat destul de confortabil, cu cabluri și scoabe metalice pentru pentru a simplifica urcarea. Acesta începe de la Peștera Zânelor, un abrupt stâncos de aproximativ 100 m.
Traseul Via Ferrata din Vadu Crișului are și pasaje surplombate. Sunt mai greu de parcurs, de aceea este nevoie de multă forță fizică. După o intrare înclinată, traseul continuă cu urcare verticală. Apoi începe a se vedea nivelul pădurii și a râul, fâcăndu-se intrarea pe firul văii, unde terenul este relativ friabil. Apoi, după o platformă destul de mică, traseul intră vertical în perete, ieșind din abrupt. Aici este momentul în care priveliștea devine spectaculoasă. După o urcare de cca. 20 m, se ajunge în partea superioară, iar traseul de via ferrata ajunge la final.
Circuitul Cheilor Cuților
Circuitul este de o dificultate ușoară, cu o durată de aproximativ 1h și cu o lungime de abia 3,2 km. Pornește din capătul satului Ponița (comuna Roșia) și urmează firul Văii Cuților. La 300 m se află singurul izvor cu apă potabilă din vale. Apoi, 200 m mai departe, traseul ia aspect de chei datorită preților tot mai abrupți. La aproape un km, deja circuitul este mărginit de abrupturi stâncoase (Stanu Mic, Piatra Lata, Santu lui Nicorici, Stanu Gurgoiat). Se trece și pe lângă intrările a câtorva peșteri – Peștera Vacii, Peștera Care Cântă, Peștera Calului, la cele dintâi menționate terminându-se aspectul de chei și prezentând o poiană. După aceasta, traseul continuă cu o urcare de 300 m pe o potecă veche care duce la cel mai înalt punct al traselui. În dreapta potecii se regăsește un pod natural, parte din Peștera Prăbușită, ca mai apoi, să se facă trecerea peste Peștera Albă. Deasupra Stanului Gurgoiat, situat la cca. 200 m de Peștera Albă, se află punctul de belvedere. Din acesta traseul are o descendență de relativ 800 m, coborând prin pădure. Așa se ajunge la punctul de plecare, și Circuitul Cheilor Cuților ajunge la final.
Circuitul Valea Boiului
Comparativ cu Circuitul Cheilor Cuților, Circuitul Valea Boiului are o lungime de aproape trei ori mai mare (9 km). De dificultate ușoară, durata de parcurgere a traseului se limitează undeva la 4 h. Valea Boiului este una din cele mai spectaculoase din Munții Pădurea Neagră. Punctul de plecare se află în capătul satului Lorău. După ce este străbătută Valea Boiului, se ajunge la cascada cu același nume. Cascada Boiului se defășoară în două praguri și are o cădere de cca. 7 m. Prima treaptă este de o frumusețe uluitoare, nu doar prin sunetul emanat de căderea apei, dar și prin acumularea acesteia la bază. Aici apa coboară pe a doua treaptă și se pierde treptat printre versanți. De la cascadă, se poate trece prin apă pentru a ajunge la o cascadă mai mică. Aceasta conduce la punctul de belvedere a traseului – Piatra Boiului. De aici se pornește spre punctul de plecare, traseul oferind din nou o priveliște uimitoare.
Acestea sunt doar câteva exemple din numeroasele trasee turistice pe care Defileul Crișului Repede le oferă turiștilor. Cricuitul Versantului Drept, Traseul Lacul Leșu-Peștera Meziad, Traseul Șuncuiuș-Peștera Bătrânului sunt alte câteva exemple de trasee turistice.
Personalmente, sunt îndrăgostită de frumusețea munților, iar o aventură prin Pădurea Craiului este un obiectiv stabilit în 2017. Dacă și ție îți place să te „plimbi” pe munte, îți sugerez să alegi Defileul Crișului Negru. Vei fi obosit/ă la final, dar satisfăcut/ă!
Imagini: Primăria Aleșd și bihorinimagini.ro
Caută cazare în categoria: Cazare Vadu Crișului, Cazare Roșia, Cazare Munții Apuseni, Cazare Transilvania, Cazare Garda de Sus, Cazare Remeți, Cazare Râșca
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice
Festivalul Anonimul – proiecţii non-stop
Festivalul Anonimul şi deconectarea de la cotidian Festivalul Anonimul a ajuns la a XIII-a ediție şi se va desfăşura din nou la Sfântu Gheorghe, în 8 – 14 august 2016. Locația Delta Dunării nu este întâmplător aleasă, ci e locul perfect unde al doilea fluviu ca mărime din Europa întâlnește Marea Neagră printr-o frumoasă și spectaculoasă deltă. […]
Târgul de Turism al României – 17-20 noiembrie 2016
Târgul de Turism al României, ediția a XXXVI-a, 17-20 noiembrie 2016, Romexpo, București Târgul de Turism al României, edița de toamnă, ne așteaptă în perioada 17-20 noiembrie 2016 să descoperim cele mai bune oferte pentru vacanță. Târgul va reuni cele mai mari companii din domeniu care își vor prezenta ofertele speciale destinate pasionaților de turism cultural, turism […]
Craiova – orașul în care cultura, tradiția și ospitalitatea și-au dat mâna
Imagini: Andreia Minuță De ce să vizităm Craiova? Am pășit în Craiova cu preconcepția ca este doar un oraș de câmpie care nu ar avea cu ce să mă surprindă, dar ca în orice poposire urbană am decis să vizitez centrul. Nu mică mi-a fost mirarea să descoper străduțele pietonale mărginite de case frumos renovate […]