Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Arama

Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Aramă

Zona Mehedinţi este o zonă plină de comori şi legende care trăiesc printre noi fără a le conștientiza uneori. Printre aceste comori cu o bogată încărcătură istorică și spirituală se află și Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu din orașul Baia de Aramă.

Închinată Sfinților Voievozi Mihail și Gavril, mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu se află în orașul Baia de Aramă, în județul Mehedinți, în partea nord-vestică a Olteniei.

Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu – fragment de istorie


Această mănăstire a fost zidită între anii 1694 – 1703, de ctitori de seamă ai vremii.  Până în anul 1694 a funcționat ca schit, până când Constantin Brâncoveanu a pus piatra de temelie a bisericii, aceasta a fost finalizată în anul 1703. Păstrată sub pecetea aspră a timpului mănăstirea de la Baia de Aramă, este un loc viu de reculegere.

Biserica este zidită în formă de cruce, din căramidă și blocuri confecționate din zgură de aramă a locului. Pridvorul bisericii este amplasat pe toată lățimea bisericii. Arcadele acestuia fiind zidite în formă de potcoavă stranse în bârne de stejar.

Catapeteasma bisericii este zidită în stil brâncovenesc, ca și biserica, având icoanele așezate pe niște rame sculptate în forma viței-de-vie, este singura care se mai păstrează în județ. Pentru elementele sale unice numeroși vizitatori ajung aici în fiecare zi.

Valoarea întregului monument este dată și de decorația interioară, dar și de pictura originală. Pictura este executată din pridvor până în altar în tehnica a fresco, păstrându-se integral. Aceasta este specifică decorațiunii interioare de sfârșit de secol XVII, începutul secolului XIX.

Dacă în trecut în cadrul schitului mănăstirea era întreținută de călugări, în prezent, un grup de maici au grijă de lăcașul de la Baia de Aramă. Munca și devotamentului lor pentru viața monahală se observă din îngrijirea mănăstirii și a spațiului exterior acesteia.

Astăzi aceasta primește zilnic numeroși vizitatori, care vin pentru a cunoaște noi locuri, frumoase. Totodată, pentru că mănăstirea este poziționată într-un loc ferit de agitația orașului, localnicii și vizitatorii vin aici des să își găsească liniștea.

Mânăstirea Sfinților Voievozi Mihail si Gavril este un loc care merită să fie vizitat cu prima ocazie.

 

Foto: Claudiu Nețoiu


Ediţia-de-primăvară-a-Târgului-de-Turism-al-României-16-19-februarie-2017 Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Aramă

Deschiderea oficială a Târgului de Turism al României

Romexpo găzduiește între 16 și 19 februarie ediția de primăvară a Târgului de Turism al României, cel mai mare eveniment autohton dedicat industriei turismului! Deschiderea oficială a Târgului de Turism va avea loc joi, 16 februarie a.c., în Pavilionul C3, începând cu ora 11.00. Programul deschiderii oficiale este următorul: Ora 11.00 – Alocuțiunea domnului Mihai […]

0 comments
Mănăstirea-Mraconia-lăcașul-de-sub-ape Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Aramă

Mănăstirea Mraconia – lăcașul de sub ape

Mănăstirea Mraconia – rugăciune pe malul Dunării Mănăstirea Mraconia este un lăcaș de cult, aflat pe malul Dunării, impresionant prin locația și povestea sa, păzind uscatul, parcă, de lucrurile rele. Aceasta este localizată în comuna Dubova, pe malul stâng al Dunării. Este construită pe un fost punct de observație al vaselor de pe Dunăre, în […]

2 comments
Insula-Ostrov-paradis-al-aventurii-si-al-relaxarii-https___www.descoperimromania.ro_-3-jpeg Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Aramă

Insula Ostrov – paradis al aventurii și al relaxării

Insula Ostrov – paradis al aventurii și al relaxării Să cunoaștem locul    Insula Ostrov se află situată pe Dunăre, la sud de localitatea Moldova Veche. Pentru a putea ajunge la minunata destinație, recomandat ar fi ca plecarea să fie de la una dintre pensiunile din Coronini prin intermediul unor bărci ce aparțin unor localnici dispuși […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *