Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia


Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia


Cetatea Alba Carolina întinsă pe aproximativ 120 hectar a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea de Imperiul Habsburgic ca punct strategic împotriva imperiului Otoman, dar şi pentru întărirea puterii lor în noul teritoriu ocupat. Cetatea  construită pe Dealul Citadelei devine  fortareaţa principală a Transilvaniei fiind  construită la iniţiativa mareşalului Eugeniu de Savoya.

Fortăreaţa are bastioane de tip Vauban având trei sisteme de apărare. Aplicând cea mai modernă tehnică de apărare din acea vreme.

Fortareaţa are o formă stelată formată din şapte bastioane, formă caracteristică acestui tip de cetate. Cel mai mare bastion poartă numele de Trinitatea, acesta are blazonul încoronat cu câmpuri multiple şi frunze de acant. Celelalte bastioane poartă denumiri după cum urmează: Sfântul Ştefan, Eugeniu de Savoya, Sfântul Mihail, Sfântul Carol, Sfântul Capistrano şi Sfânta Elisabeta.

Accesul în cetate era asigurat de cele şase porţi situate spre est şi spre vest, poarta principală aflandu-se în est.

Porţile sunt împodobite cu diverse statui ce redau lupte sau diverşi eroi.

În interiorul cetăţii se pot vizita: Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”,  Catedrala Ortodoxă (Catedrala Încoronării), Biblioteca Batthyaneum, Muzeul Unirii, Sala Unirii, Palatul Apor, Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu, Monumentul Losenau, Monumentul Custozza, Palatul Princiar, Clădirea „Ierihon”, Palatul Episcopal, Locul de supliciu (locul unde au fost traşi pe roată Horia, Cloşca şi Crişan), Temniţa, Obeliscul, Celula lui Horea, Sala Armelor, Bastionul Saşilor, Platforma de artilerie şi altele.

Schimbarea gărzii este un adevărat spectacol. Garda Cetății învie activitatea practicată de soldați în secolul XVIII. Ceremonia are loc in fiecare zi la ora 12:00.

Adesea veți găsi aici manifestații culturale, dar și alte activități deosebit de atrăgătoare.

Aceasta cetate este o adevărătă lecţie de istorie naţională.


Caută cazare în categoria: Cazare Transilvania, Cazare Retezat Parâng, Cazare Petroșani, Cazare Parâng, Cazare Hunedoara, Cazare Deva, Cazare Hațeg

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Pe urmele opincilor cu meşterul Alexandru Ilinca

Pe urmele opincilor cu meşterul Alexandru Ilinca

Pe urmele opincilor cu meşterul Alexandru Ilinca Meșterul Alexandru Ilinca din Orlești, Vâlcea nu a lasat opinca să piară. A crescut […]

0 comments
Huțulii

Huțulii din Bucovina – urmașii dacilor liberi

Huțulii din Bucovina – tradiții și obiceiuri Huțulii sau Huțanii sunt un mic grup etnic, înrădăcinat pe meleagurile românești, cu […]

3 comments
Pârtiile de schi din Maramureș

Pârtiile de schi din Maramureș în spectacolul iernii

Pârtiile de schi din Maramureș sunt pregătite pentru turiști Foto: Monica Burtea Maramureș, frumoasa zonă turistică din nordul României este gazda […]

0 comments
Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus