Vinul - complicele sănătății noastre

Vinul – complicele sănătății noastre

Valoarea alimentară a vinului


Vinul, datorită compoziţiei fizico-chimice şi biochimice destul de complexe, este un produs alimentar cu însuşiri destul de importante pentru activitatea vitală a organismului uman. În multe ţări cu industrie vinicolă dezvoltată (Franţa, Italia, Spania) vinul este considerat ca un atribut necesar al mesei (în proporţii moderate: 100-200 ml). În compoziţia vinului, indiferent dacă este alb, roşu sau roz, intră aproximativ 2000 de componenţi. Unii trec direct din struguri în stare neschimbată (acizii tartric, malic, citric, zaharurile, substanţele minerale), alţii se formează în timpul fermentaţiei alcoolice sau a altor procese fermentative (alcoolii, acizii lactic şi succinic), alţii apar ca urmare a reacţiilor ce au loc în timpul maturării şi învechirii (esterii, acetalii).

Vinul este considerat o soluţie hidroalcoolică, având reprezentanţi din toate grupele de alcooli. Dintre aceștia alcoolul etilic (etanolul) este în cantitatea cea mai mare, după care urmează la mare distanţă alcoolul medilic şi alcoolii superiori.

Alcoolul etilic, după apă, este principalul component al vinului şi-i determină tăria alcoolică. Gradul alcoolic al vinurilor poate oscila în mod natural între 8 şi 16% vol dar mai frecvent între 8 şi 14% vol.

Alcoolul metilic (numit şi metanol, carbinol, spirt de lemn) apare în vin din hidroliza substanţelor pectice. În vinurile albe se găsesc în cantitate de 0,035-0,1 g/l, iar în vinurile roşii până la 0,2 g/l. Vinurile provenite din hibrizi direct producători conţin metanol până la 0,35 g/l. Alcoolul metilic este toxic.

O mare importanţă la desăvârşirea calităţii gustative a vinurilor albe de masă o au acizii, care dau o prospeţime şi fructuozitate plăcută. Comparativ cu vinurile roşii care au o aciditate mai redusă, cele albe au la maturitate o aciditate medie de 6 g/l acid tartric. În cazul în care aciditatea este mai redusă, gustul devine fad, lipsit de prospeţime. Dintre acizii care se găsesc în mod natural în vin, rolul preponderent îl au acizii tartric (2-3 g/l), malic (1- 1,5 g/l), lactic (2-3 g/l), citric (0,025-0,45 g/l).

Calitatea vinului este condiţionată în mare măsură şi de conţinutul de glicerol, care la vinurile albe este în medie de 7 g/l. Vinurile obţinute din struguri atacaţi de mucegaiul nobil conţin o cantitate mai mare de glicerol (până la 20 g/l). Conţinutul de glicerol, care pe lângă rolul său determinant în ceea ce priveşte armonia gustativă a vinului este şi principalul component al extractului sec nereducător. Extractul sec nereducător este considerat alături de concentraţia alcoolică, unul din indicatorii principali ai calităţii vinurilor.

O influenţă mare asupra calităţii vinurilor o are aciditatea volatilă. Mustul nu conţine acizi volatili. Aceştea se formează ca produşi secundari în timpul fermentaţiei alcoolice sau în urma altor fermentaţiei, care au loc în cursul evoluţiei vinului. Aciditatea volatilă este un parametru limitativ pentru aprecierea calităţii şi, mai ales, pentru controlul de sănătate al vinului.

Substanţele azotate înglobează toţi compuşii în a căror structură intră azotul.

Prezenţa lor în vin contribuie la ridicarea valorii alimentare a vinului. De asemenea, ele constituie o bună hrană pentru levuri şi bacterii, influenţând în sens favorabil declanşarea şi desăvârşirea fermentaţiei alcoolice. În anumite condiţii, însă, permit dezvoltarea în vin a unor boli microbiene.

În categoria compuşilor fenoli intră acizii fenolici, substanţele tanante şi majoritatea substanţelor colorante. Concentraţia acestora variază în vinurile albe de la 0,2- 0,3 g/l, în vinurile roşii este mai mare.

Dintre aldehidele cele mai întâlnite în vin se amintesc: aldehida acetică, unele aldehide superioare (care dau mirosuri plăcute de flori) şi unele aldehide aromatice: aldehida benzoică, vanilina şi aldehida cinamică (care dă un gust de scorţişoară).

Vinul, în special cel roşu, conţine peste 20 de microelemente (Mn, Zi, Pb, F, Va, I, Ti, Co, etc), vitamine (B1, B2, B6, B12, PP).

Vinul natural consumat în cantităţi moderate în timpul mesei este un aliment şi un factor energizant. El stimulează digestia şi asimilaţia alimentelor cu sporirea evidentă a efectului tonic, măreşte conţinutul de hemoglobină în sânge.

S-a stabilit efectul bactericid al vinului. Acesta distruge bacilul febrei tifoide şi anumiţi viruşi. Acţiunea fiziologică şi terapeutică a vinului era binecunoscută şi apreciată de pe vremea dacilor şi a romanilor antici.

Vinul nu este recomandat persoanelor uşor excitabile, cu sistem nervos instabil, cu afecţiuni renale şi cardiace.

Psihologii afirmă, că vinul poate servi un test pentru verificarea înţelepciunii, culturii şi voinţei unei persoane.

Sursă foto: obino.in


Vă invităm la Timişoara la VINVEST unde 299 de vinuri de calitate, ce provin din toate regiunile viticole ale României, dar şi din străinătate, precum şi cele 10 degustări de vin liniştit, efervescent, distilate, vă aşteaptă să le savuraţi.

VINVEST Timişoara are loc în acest an în  în perioada 31 martie – 2 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara.

VINVEST-își-deschide-porțile-în-perioada-31-martie-–-2-aprilie-2017-1024x543 Vinul - complicele sănătății noastre


Caută cazare în categoria: Cazare BanatCazare Timişoara

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


Manastirea-Moldovita Vinul - complicele sănătății noastre

Mănăstirea Moldovița – armonie între tradiție și modernism

Mănăstirea Moldovița din Bucovina  Mănăstirea Moldovița coordonate GPS: N 47.6573, E 25.5712 Mănăstirea Moldovița din Bucovina, comuna Vatra Moldoviței, este una dintre cele mai impresionante biserici din România. Construită în anul 1532 de Petru Rareș, aceasta poartă hramul „Buna Vestire” și este așezare călugărească de maici. Originalitatea acesteia se datorează amestecului armonios dintre elementele tradiționale […]

0 comments
Mănăstirea-Brâncoveanu-din-Sâmbăta-de-Sus-oază-de-linişte-pentru-suflet-6 Vinul - complicele sănătății noastre

Săptămâna Patimilor – cu fața spre credință și iertare

Săptămâna Patimilor este cunoscută în cultura și tradiția creștină încă din cele mai vechi timpuri. Această perioadă este reprezentată de cele 6 zile dintre frumoasa sărbătoare a Floriilor și seara de Înviere a Mântuitorului. Cu fața spre credință și iertare Săptămâna Patimilor este perioada cu cea mai mare încărcatură sentimentală și spirituală, perioada în care […]

0 comments
bRANCUS-11 Vinul - complicele sănătății noastre

Cele trei „piese de aur” ale lui Brâncuși

Imagini: Mădălina Ionela JUJAN Masa tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana infintului – minunui ale societății românești Ca să fii bogat, se spune că ai nevoie de aur, dar de fapt, pentru a fi bogat trebuie doar să ai inspirație. Contantin Brâncuși a reprezentat un astfel de om plin de „aur”, adică inspirație. El a fost un […]

1 comment

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *