Cheile Ordâncușii și Peștera Poarta lui Ionele


Cheile Ordâncușii și Peștera Poarta lui Ionele

Cheile Ordâncușii și Peștera Poarta lui Ionele – Munții Apuseni.


Din inima Apusenilor…

Parcurgând drumul național 75 din centrul localității Gârda de Sus, ajungem într-un peisaj mirific și pitoresc, ce face intrarea spre Cheile Ordâncușii, aflate pe valea cu același nume. Traseu cu dificultate medie, întins pe aproximativ 4 kilometri de drum betonat, cheile impresionează încă de la intrare.

O casă sus pe deal, un gard ce pare că împrejmuiește întreg teritoriul, păduri de brazi ce se unesc cu cerul în depărtare și izvoare înghețate la poalele munților, imaginea fascinantă ce te îmbie la intrarea pe chei. Liniștea apăsătoare este tulburată doar de susurul lin al apei ce a rămas vie în fața gerului năprasnic de decembrie ce s-a năpustit asupra Apusenilor.

Ravene, grote, abrupturi și apoi încă un izvor de data aceasta înghețat, își face apariția după cotitura drumului. La poalele munților, cătunele mișună de oameni, iar hornurile caselor fumegă neîncetat. Este perioada sărbătorilor, iar zona este plină de turiști și localnici. După cei 3 kilometri parcurși de-a lungul cheilor, întâlnim pe partea stângă Peștera Poarta lui Ionele.

Această este special amenajată pentru turism, fiind ușor accesibiă, iluminată și se deschide printr-un imens portal. Ce trebuie să știți este că de fascinantul peisaj o să aveți parte abia după ce parcurgeți cele 63 de trepte până sus la peșteră. Întinse pe vale, ce urcă usor deasupra unui izvor cu apă limpede, treptele sunt accesibile tot timpul anului și oferă un peisaj spectaculos atât asupra portalului de intrare cât și asupra cheilor. Durata de vizitare a peșterii este de aproximativ 20 de minute, la sfărşitul acesteia întâmpinandu-vă un lac de acumulare în oglinda căruia cu puţin noroc puteți observa câteva familii de lilieci care au intrat în perioada de hibernare.

La final ne întoarcem spre cătunele specifice Munților Apuseni care ne mai îmbie înc-odată la visare și contemplare în liniștea naturii.

Vă invităm cu drag să vizitați Cheile Ordâncușii și Peștera poarta lui Ionele, în drumul vostru spre Peștera Scărișoara.

Dificultate traseu: Medie

Lungime traseu: 4 km


Caută și alte idei de călătorie și oferte de cazare în România


Caută cazare în categoria:  Cazare MunteniaCazare Gârda, Cazare Arieșeni, Cazare Râșca

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice, Tradiții și obiceiuri, Trasee turistice, Evenimente, Personalități


Citește și …


Biserica Neagră cel mai mare lacas de cult din Romania

Biserica Neagră – cel mai mare lăcaș de cult din România

Biserica Neagră – cel mai mare biserică gotică din Transilvania Imagini: Petronela Alexandru Biserica Neagră coordonate GPS: 45.6408552, 25.5877963 Veche […]

0 comments
Timişoara - file de istorie

Timişoara – file de istorie

Timişoara Timişoara coordonate GPS: lat. 45.7494, long. 21.2272 Pentru că toţi ştim, Timişoara este mai mult decât reşedinta judeţului Timiş din regiunea istorică Banat, […]

3 comments
Peștera Ponicova

Peștera Ponicova – în adâncul Cazanelor Dunării

Peștera Ponicova – cea mai mare peșteră din Cazanele Dunării Peștera Ponicova este una dintre peșterile aflate în zona calcaroasă […]

3 comments

Dacă ți-a plăcut articolul, trimite-l și prietenilor tăi!

Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus