Lacul Iezer – Inima Bucovinei

Lacul Iezer este un lac de baraj natural localizat în partea de Nord a Carpaților Orientali, în partea de Sud – Vest a Obcinei Feredeului.

Lacul Iezer  apare menționat într-un document istoric din 12 iulie 1594, pe când domnea Aron Vodă și care mărtuisea : „Io Aron voevod, […] domn al ţării Moldovei. Am dat şi am întărit […] sfintei mânăstiri din Homor […] un munte care se chiamă Măgura, cu toate poenile şi izvoarele, care sunt împrejurul lui, care […] este danie sfintei mânăstiri din Homor dela răposatul părintele domniei mele, Alexandru voevod […]. Iar hotarul acelui munte mai înainte numit, care se chiamă Măgura, cu toate poenile şi izvoarele, începând dela Iazer merge până la Feredeu şi de aici tot la deal Obcina […] iarăşi până la Iazer […]”(D.I.R., 1952, p.112)

Lacul are o suprafață de 1,5 hectare, o adâncime medie de 7 m iar maximă de 12 m și se alimentează cu apele râului Iezer. Lacul este populat cu păstrăv, recordul a fost doborât în 1999 prin pescuirea unui păstrăv de 7,8 kg și 86 cm.

Apa Lacului Iezer este înghețată aproximativ 4 luni, din decembrie până spre sfârșitul lunii martie.

Lacul din inima Bucovinei este un lac pitoresc în comuna Sadova, în satul cu oameni frumoși, iar aici misterul naturii se îmbină perfect cu frumusețea lacului. În apa curată a lacului se reflectă perfect pădurile înalte de molid care înconjoară mirificul lac, iar iarba de pe maluri și cerul frumos colorat conturează un peisaj inedit.

Traseu turistic spre Lacul Iezer

Traseul care duce spre Lacul Iezer începe din DN 17A, se continuă pe Sadova 5,5 km până la casa Silvică Holohoșca, iar apoi pe drumul forestier Iezer încă 3,5 km.

Lacul de la marginea Sadovei este unul dintre cele mai vechi lacuri de baraj natural din România, ceea ce îi conferă o frumusețe aparte și este locul perfect pentru o mică evadare din rutina zilnică. Merită vizitat!

Foto: pensiuneaalunis.ro


Pestera-cu-Cristale-din-mina-Farcu-–-in-lumea-cristalelor-48 Lacul Iezer – Inima Bucovinei

Peștera cu Cristale din mina Farcu – în lumea cristalelor

Peștera cu Cristale – Locul în care pământul și-a creat propriul rai Imagini: Claudiu Vatau Peștera cu Cristale din mina Farcu coordonate GPS: 46.8064 N, 22.4236 E Peștera cu Cristale se află pe teritoriul comunei Roșia din județul Bihor și este ascunsă în mina Farcu din versanții domoli ai munților Pădurea Craiului. Mina Farcu a fost […]

0 comments
Ghetarul-de-la-Scarisoara-Inima-de-gheata-a-Muntilor-Apuseni-10 Lacul Iezer – Inima Bucovinei

Ghețarul de la Scărișoara – inima de gheață a Munților Apuseni

Ghețarul de la Scărișoara – cel mai mare ghețar subteran din  România Imagini: Andreea Arba Ghețarul de la Scărișoara Coordonate GPS: Lat: N46.48985 Long: E22.81073 Situată la o altitudine de 1165 m în masivul Bihor, la marginea platoului carstic Scărișoara, Peștera Ghețarul de la Scărișoara găzduiește cel mai mare ghețar subteran din România. Avenul  prin care se […]

2 comments
bigar-sorin-tinu-2 Lacul Iezer – Inima Bucovinei

Cascada Bigăr – minunea din Munţii Banatului

Cascada Bigăr – minunea din Munţii Banatului Cascada Bigăr coordonate GPS: 45 00 12.18 N 21 57 34.92 E Cascada Bigăr se află pe Valea Minişului din Munţii Banatului. Un alt loc mai minunat în care să existe această cascadă nici nu cred că ar exista pentru că aici parcă natura toată s-a unit pentru a crea […]

2 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *