Odată cu trecerea timpului, în regiunea subcarpatică, s-a format un feeric oraş purtâd numele de Horezu. Numele de „Horezu” ia naştere de la numele de ciuhurezi, o specie de pasăre asemănătoare bufniţei care populează pădurile din jur.
Oraşul Horezu se deosebeşte de celelalte oraşe prin meşteşugul neînstrăinat de popor şi prin eleganţa pământului viu. Ani la rând a fost considerat „centru etnografic” şi încă îşî păstrează statutul.
Ca mărturie a acestui măreţ oraş stau poveştile impresionante inscripţionate în celebra ceramică de Horezu.
Olăritul este o ocupaţie străveche. Olăritul este o muncă deosebită care necesită o remarcabilă îndemânare, o forţă deplină şi cunoştinţe înrădăcinate. Orice greşeală se răsfrânge asupra obiectului din lut făurit. Acest meşteşug îl poartă în deosebi bărbaţii, pe când femeile ajută mai mult la decorarea acestora.
Principalele simboluri pe care le regăsim adesea pictate atât pe farfurii cât şi pe vazele de ceramică sunt: cocoşul de Horezu, steaua, spicul, spirala dulbă, coada de păun etc.
Cocoşul, deoarece este emblema „centrului de ceramică” a oraşului Horezu, acesta are o funcţie deosebită fiind întâlnit şi pe casele orăşenilor. Cocoşul ocupă adesea spaţiul central în anexa decorului. Când sunt pictaţi în formă circulară olarul spune ca „aceasta este hora cocoşilor”.
O veche legendă amintea despre ceramica pictată de la Horezu care spunea că: „în momentul în care sunt pictate vazele, pictorul, mai exact femeile stau cu gândul la grijilor lumeşti, iar pictura vasului este una unică”.
Ceramica de la Horezu cheamă zilnic turişti care să-i descopere tainele ascunse făurite de către olarii înzestraţi cu cinste şi îndemânare.
Foto: Claudiu Vatau
Caută cazare în categoria: Cazare Oltenia, Cazare Horezu, Cazare Mălaia
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Marele profesor, protopsalt Anton Pann
Marea contribuţie a marelui profesor, protopsalt şi compozitor Anton Pann la “rumanire” S-a născut în perioada anilor 1796-1798, în localitatea […]

Vulcanii Noroioși și peisajele dinamice ale Buzăului
Vulcanii Noroioși nu sunt singurii pe teritoriul țării noastre. Totuși, orice călător odată ce calcă în inima Pâclelor Mici își […]

Lacul Iezer – Inima Bucovinei
Lacul Iezer este un lac de baraj natural localizat în partea de Nord a Carpaților Orientali, în partea de Sud […]