Mănăstirea Frăsinei – blestemul din munţi


Mănăstirea Frăsinei

La mănăstirea dintre frasini, la Atosul românesc, bântuie un blestem cutremurător lăsat cu gură de moarte de Sfântul Calinic. Mai precis, la 25 de km de Râmnicu Vâlcea, în comuna Muiereasca se află Mănăstirea Frăsinei. Locul unde realitatea pare că este desprinsă dintr-o carte cu mituri. Forţele divine se luptă cu cele ale întunericului, iar biserica poartă pe umerii săi un blestem lăsat cu sute de ani în urmă.

Acestă legendă are două variante impresionante.

Prima variantă ne vorbeşte despre un tânăr călugăr, falnic şi frumos care era mereu înconjurat de femei. Fugind de ispită,  acesta s-a retras în munţi, departe de lumea agitată şi unde Dumnezeu i-a poruncit în vis să zidească un sfânt lăcaş, o mănăstire. Auzind acestea, de teamă că femeile vor da năvală în mănăstire, călugărul a ezitat. Însă Dumnezeu ia spus că nici o urmasă de-a Evei nu va tulbura liniştea  asurzitoare.

O altă variantă care nu-i dă pace asezământului este că după ridicarea obştei monahle, Sfântul Ierarh Calinic a vizitat acest ţinut tainic şi a rămas surprins de credinţa strictă şi organizarea călugărilor de acolo. Se pare însă că Sfântul Calinic a dorit să treacă pe la mănăstire neanunţat. Însă supărarea s-a abătut asupra lui, deoarece vizita neanunţată şi-a spus cuvântul.  Sfântul a avut parte de o întristare crâncenă din partea mănăstirei, prntru că a găsit acolo o adevărată  urgie, cu mâncare, alcool şi femei.

Din acel moment Sfântul Calinic pedepseşte mănăstirea printr-un înfricoşător blestem în care spune că femeile nu au acces la mănăstire. Cine îndrăznea să încalce acestă regulă avea să se înbolnăvească de boli incurabile sau  să moară în chinuri groaznice.

La aproximativ 2 km de Casa Domnului, Calinic a așezat o piartră de legământ, gravată cu litere chirilice un grav blestem  pentru cei care îl încalcă, dar şi o binecuvântare pentru cei care îl respectă.

Mai târziu, pe hotarul pietrei s-a zidit o biserică pentru femeile care îşi caută liniştea sufletească.

Locuitorii din prejur spun multe poveşti menite să confirme blestemul. Un exemplu mărturisit de cei din  sat, spune că o tânără femeie, îmbrăcată în straie bărbăteşti a încălcat legămăntul și a păşit spre mănăstire. Se pare însă că fata şi-a găsit sfârşitul într-o prăpastie de pe marginea drumului, în timp ce se întorcea spre casă.

Lista însă nu se opreşte aici, deoarece aceasta are o vastă deschidere spre lumea întâmplărilor  bizare a blestemului.

An de an Mănăstirea Frăsinei aşteaptă suflete încărcate şi apasate de diverse păcate, ca sa le alunge suferinţa.


Caută cazare în categoria: Cazare Oltenia, Cazare Horezu, Cazare Mălaia, Cazare Băile Olănești

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Cramele-Cricova-O-picatura-de-savoare-din-inima-Moldovei-DescoperimRomania.ro

Cramele Cricova – O picătură de savoare din inima Moldovei

Cramele Cricova – O picătură de savoare din inima Moldovei Istorie și tradiție  Din timpuri străvechi, aceste meleaguri au fost […]

0 comments
Cluj-Napoca – mozaic cultural al Transilvaniei

Cluj-Napoca – mozaic cultural al Transilvaniei

Cluj-Napoca – din antichitate și până azi În timpul lui Decebal, Napuca, cum era denumit orașul, era una dintre cele […]

0 comments
badea cartan

Badea Cârţan – promotorul slovei româneşti

Badea Cârţan – promotorul slovei româneşti Gheorghe Cârţan, cunoscut sub numele de Badea Cârţan, s-a  născut în Cârţişoara din judeţul Sibiu în anul […]

0 comments
Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Un comentariu

Aurel Alexandru Macare
aprilie 18, 2017
Biserica de jos,unde au acces şi femeile,din câte ştiu,existând şi o cruce de piatră în spate bisericii ca mărturiea fost ctitorită cu cheltuiala GENERALULUI MEDIC MICHAILESCU CONSTANTINşi soția sa MARGARETA (care a fost fica generalului EROU DELA MĂRĂŞEŞTI...EREMIA GRIGORESCU,ce au avut construită VILA MARGAREATA,în care au locuit până la sfârşitul zilelor,unde medicul amintit,avea cabinetul de consultații şi propriul laborator medical (vila se regăseşte şi acum,în spatele Poliției Olăneşti,pe proprietatea Domnului General).Această familie renumită,au avut o FIICĂ "COPIL MINUNE,CE A ÎNVĂȚAT SĂ CÂNTE LA HARPĂ DELA 4 ANI.La majorat,s-a căsătorit tot cu un tânär general medic,dar a decedat la naşterea unei fetițe,în amintirea căreia familia Michailescu,a ctitorit BISERICA DE JOS DELA FRĂSINEI,ce pe vremea copilăriei mele,avea în dotare PIUĂ DE COFECȚIONAT PĂTURI ŞI SUMANE DE DIMIE,moară pt.măcinat cereale,PRESĂ PT.FABRICAT ULEIUL DE NUCĂ şi joagăr pt debitat buştenii de lemn,toate acționate cu ajutorul apei din râul Muiereasca.
Răspunde

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus