Comuna Prundeni - Drumul Vinului Valcean - DescoperimRomania.ro

Comuna Prundeni – Drumul Vinului Vâlcean

Comuna Prundeni – Drumul Vinului Vâlcean


Banner-articole-crame-1-300x300 Comuna Prundeni - Drumul Vinului VâlceanComuna Prundeni implementeaza proiectul „Drumul vinului vâlcean” în cadrul Programului Operațional Regional de pe axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, 5.3 Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică.

Proiectul își propune să promoveze zona viticolă a Podgoriei Drăgășani. Se încearcă astfel dezvoltarea turismului viticol în arealul renumitei podgorii vâlcene.

Cramele prezente alături de comuna Prundeni la Vintest 2018

  • Crama Spârlenicu aproximativ 30 ha de vie,  la Drăgășani  și Gusoeni, 90 000 de litri de vin anual, 40 000 de sticle de vin cu denumire de origine controlată Drăgășani, și cifrele sunt în evoluție. Viile vechi datează de la 1987 și sunt plantate cu soiurile Fetească Regală și Crâmpoșie Selecționată, dar in ultimii ani s-au realizat plantații noi cu Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, Chardonnay și Negru de Drăgășani și procesul de întinerire și diversificare continuă. 
  • Casa de Vinuri Iordache – Șerpuite de râurile Olt și Pesceana, podgoriile Casa de Vinuri Iordache se bucură de pământ fertil pentru soiuri nobile de viță de vie. Savoarea vinului de Drăgășani este recunoscută de peste un secol. Acesta era premiat în Franța, patria vinurilor, chiar dinainte, însă culminează în anul 1900, la Expoziția Universală de la Paris. Prima stațiune viticolă s-a deschis la Drăgășani în perioada interbelică, în 1936.Revenind în prezent, astăzi, domeniul Casă de Vinuri Iordache se întinde pe 30 de hectare de viță-de-vie de rod. Se mândresc cu cele mai bune 6 soiuri de struguri cărora le priește solul și clima de la Drăgășani: Crâmpoșie Selecționată, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Pinot Gris, Tămâioasa Românească, Cabernet Sauvignon și Merlot.Cu aceeași pasiune ca în 2001, după peste 17 ani de vechime, pentru un gust desăvârșit și o culoare perfectă. Și astfel, povestea continuă…
  • Crama Avincis – AVINCIS este continuarea unei povești de familie, cu pasiune pentru vinuri și lucru bine făcut, care a început încă din anul 1927. Atunci, Maria și Iancu Râmniceanu, numit ofițer al armatei române de Ionel Brătianu, au cumpărat în Drăgășani, un conac în stil neoromânesc pur, inspirat din arhitectura ctitoriilor brâncovenești, înconjurat de vii. În anul 2007 strănepoata lor Cristiana, alături de soțul său Valeriu Stoica, s-au reîntors pe domeniul de familie și au avut revelația miracolului viei, al vinurilor și al tradițiilor locului. Astăzi, domeniul Vila Dobrușa, care și-a deschis porțile pentru iubitorii vinului în vara anului 2011, cuprinde conacul, crama AVINCIS, 40 hectare de viță de vie, mai multe hectare de pădure și amenajarea peisagistică. AVINCIS este simbolul renașterii vinului românesc, sub semnul tradiției și al modernității.
  • Casa IsărescuCine trece pe lângă apa Oltului, în sus de Drăgăşani, să se descopere cu evlavie în faţa acestui templu măreţ şi unic al ţării… Într-un decor minunat şi extrem de atrăgător, s-au pomenit Drăgăşanii de când îi ştie lumea. Delicata esenţă de sănătate şi bucurie pe care a dat-o Drăgăşaniul – sub forma unui vin durabil, uşor spumos şi cu reflex incomparabil de atrăgător – a servit la împărtăşirea celor mai luminoase figuri ale trecutului românesc: nobilimea dacă, generalii oştirii române, Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazu… Vinul de Drăgăşani este un excelent vin de masă, cel mai bun din România – culoarea galben-auriu, un pronunţat gust de fruct, un buchet foarte personal. (I.C. Teodorescu, 1943)
  • Domeniile  Mennini – este un paradis natural de vii și livezi, de peste 300 de hectare, din care peste 70 hectare sunt ocupate cu viță de vie de calitate superioară, în cea mai mare parte replantată cu respectarea normelor unei viticulturi moderne, orientate spre producții de soiuri autohtone ca: Burgund Mare, Negru de Dragășani, Tămâioasă Românească și Muscat Ottonel, dar și internaționale ca: Chardonay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot și Cabernet Sauvignon. Crama Meninni cu o capacitate de peste 1 milion de litri, a fost construită în anul 2012 și este dotată cu tehnologia modernă necesara producerii unor vinuri de calitate superioară.
  • Domeniul Drăgași – E rece, e umbră, nu se aude nimic. Simplitatea naturii din vie înlocuită de un amalgam de elemente esențiale – baricuri de lemn, cazane din metal, sticlă și cărămidă – un alt soi de puritate. Nimic nu se mișcă, totul anticipează așteptarea. Timpul e dintr-un alt timp, liniile ceasului sunt luni și ani nu ore, ca liniile frunții. Dacă afară e zi, aici e noapte. Dacă afară e zgomot, aici totul e limpede.
  • Domeniul Știrbey – 4 hectare, pe panta vestică a Dealului Olt, solul lutos, cu straturi de nisip în unele zone și cu argilă la adâncime, este plantat pe terase din cauza pantei de peste 20%. Expunerea vestică asigura o insolație ridicată, potrivita soiului de Merlot. Terasele de Sauvignon Blanc la baza pantei sunt mai ferite de căldura verii.
  • Crama Bauer – ”Caracter și autenticitate – sunt realități și valori în care credem. În toate aspectele vinificației și cultivării viei ne străduim să creăm condiții perfecte astfel încât vinurile noastre să vorbească distinct și convingător. Echilibrul, durabilitatea și înțelegerea legăturii cu natura sunt aspectele cele mai importante pentru noi. În felul acesta reușim să reducem influența tehnicii la un minim rezonabil.”
  • Crama Ferma Măgureni – Ferma Magureni cultivă o suprafață de aproximativ 20 de hectare cu viță de vie din soiurile Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Tămâioasă Românească, Cramposie Selectionată, Negru de Dragășani, Cabernet Sauvignon. Viticultura ecologică înseamnă respect și dragoste față de pământ, față de vie si față de semenii noștri.

Vintest-Iubesc-Vinul-Romanesc-DescoperimRomania-ro-1024x384 Comuna Prundeni - Drumul Vinului Vâlcean


Caută cazare în categoria: Cazare Oltenia

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Drumul vinuluiCrameNatura, Obiective turistice

 

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *